Tak wybieram najlepszą dynię. Idealna do gotowania
Zaczyna się sezon na dnie, a pierwsze warzywa pojawiają się w sklepach. Dynia zwyczajna skradła serca wielu z nas. Jednak czy to najlepszy gatunek? Jest jeden rodzaj tego warzywa, który bardziej się opłaca.
Przed zakupem ciężko określić, która dynia będzie najlepsza. Nie możemy zerknąć do jej wnętrza. Musimy bazować na tym, jak wygląda skórka. Niżej zdradzam więcej.
Jak kupić zdrową dynię?
Znalezienie zdrowej i pełnej smaku dyni to nie taka prosta sprawa. Musimy bazować przede wszystkim na wyglądzie zewnętrznym. Na co należy zwrócić uwagę? Sporo powie nam skórka.
Zdrową dynię rozpoznamy po skórce. Najlepiej wybrać okaz, który nie ma zbyt wielu plam, a skórka jest jędrna. Kolejną kwestią jest ilość miąższu. W zależności od gatunku może być go mniej lub więcej.
Idealna do gotowania będzie dynia, w której nie brakuje pysznego miąższu. Który gatunek wybrać? W dalszej części artykułu wyjaśniam, jaki wpływ na smak i ilość miąższu ma rodzaj dyni.
Która gatunek dyni jest najlepszy?
Do gotowania najczęściej wybieram dynię piżmową. Ma delikatny maślany smak i doskonale sprawdza się na purée. Kolejną zaletą tego gatunku jest naprawdę spora ilość miąższu.
Dynia piżmowa z wyglądu przypomina trochę gruszkę. Jest podłużna, a nasiona znajdują się w dolnej części. Właśnie dlatego najlepiej nadaje się do gotowania. Ten rodzaj dyni najszybciej znika ze sklepowych półek.
Sezon na dynie właśnie się rozpoczyna. Ile w tym roku kosztują te warzywa? Na cenę ma wpływ również gatunek, który wybierzemy. Niżej zdradzamy, jak dużo w tym roku trzeba zapłacić za dynię.
Ile w tym roku kosztuje dynia?
Cena za kilogram dyni w skupie zaczyna się od 2,5 zł. W zależności od gatunku cena rośnie. Kilogram dyni piżmowej jest najdroższy. Kosztuje około 3,5 zł. Ten gatunek idealnie nadaje się do przechowywania.
Mała komora nasienna sprawia, że możemy wykorzystać 90% dyni piżmowej. Poznaj przepis na fantastyczną zupę z dyni z kokosową nutką.