Wiekowa metoda przechowywania marchewki. W środku zimy będzie jak świeżo zerwana
Marchewka ma mnóstwo składników odżywczych. Idealnie sprawdzi się w zimie. Możemy ją naprawdę długo przechowywać. Jednak straci sprężystość i swoje właściwości, jeśli będziemy trzymać ją w złym miejscu.
Marchewka doskonale nadaje się do przechowywania. To cecha wszystkich warzyw korzeniowych. Jednak jak robić to poprawnie? Podpowiemy w artykule.
Jak przygotować marchewki do przechowywania?
Powoli szykujemy się do zbiorów marchewek. To oznacza również przygotowanie warzyw do przechowywania. Warto wiedzieć, jak to zrobić. Od przygotowania zależy to, jak długo zachowają świeżość.
Najważniejszą zasadą jest niemycie marchewek po zebraniu. Należy oczyścić je z grudek ziemi i zostawić do wyschnięcia. Uwaga, marchewki nie powinny obsychać na słońcu. Kolejną kwestią jest to, że nie wszystkie warzywa nadają się do przechowywania.
Do przechowywania wybieramy marchewki zdrowe i takie bez plam. Uszkodzone lub chore okazy nie przetrwają zimy. Gdzie najlepiej trzymać warzywa? W dalszej części artykułu zdradzimy najlepsze miejsce.
Gdzie przechowywać marchewkę?
Marchewkę najlepiej przechowywać w ciemnym i suchym pomieszczeniu. Dobrze sprawdzi się do tego piwnica lub spiżarnia. Ważny jest również pojemnik, w którym planujemy trzymać warzywa.
Najlepiej do przechowywania marchewki sprawdzą się pryzmy lub skrzynki. Jednak ja zapobiec wysychaniu warzyw? Jest na to jeden prosty sposób, który pomoże zachować ich świeżość.
Do przechowywania marchewki przyda się wilgotny piasek lub mech torfowca. Jak dokładnie ich użyć? W dalszej części tekstu podpowiemy, w jaki sposób należy ułożyć marchewkę, żeby zachowała świeżość.
Jak zapobiec wysychaniu marchewki?
Na dno kosza lub pryzmy wysypujemy wilgotny piasek, lub kładziemy mech. Układamy pierwszą warstwę marchewek i przykrywamy ją kolejną warstwą piasku lub mchu. Postępujemy tak do zapełnienia całego pojemnika.
Innym sposobem jest zanurzenie marchewki w ziemi wymieszanej z wodą. Gliniana skorupa powstała na skutek tego zabiegu sprawi, że warzywo nie będzie wysychać.