Bigos według staropolskiego przepisu. Obłędny smak i tradycyjna receptura zaskoczą domowników
Bigos jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej, a zarazem najważniejszym daniem przy okazji większych świąt rodzinnych. Tę jednogarnkową propozycję jedni kochają, drudzy nienawidzą. Nie ma co ukrywać, że bigos smakuje najlepiej, gdy jest przyrządzony przez babcię. Znamy przepis, który dorówna jej popisowemu daniu.
Bigos staropolski jeszcze kilkadziesiąt lat temu był gotowany w wielkich garnkach lub kociołkach. Przechowywany był w piwnicy w kamionkowych naczyniach i czekał na niespodziewanych gości – podaje RMF FM . Teraz bigos możemy zamrażać i cieszyć się jego smakiem, kiedy przyjdzie na niego ochota.
Składniki potrzebne do przygotowana bigosu
Bigos to danie, do którego trzeba się przyłożyć, ale jego smak odwdzięczy nam wszystkie godziny spędzone w kuchni . Do jego przygotowania potrzebujesz:
- 1 kg kapusty świeżej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 cebula, duża
- 0,5 szklanki grzybów, suszonych
- 75 dag mięsa, pieczonego lub duszonego
- 25 dag wędlin (szynki, boczku oraz kiełbasy)
- 4 kwaśne jabłka
- 15 suszonych śliwek, bez pestek
- 1 szklanka czerwonego wina, wytrawnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- 10 ziaren pieprzu
Sól i mielony pieprz do smaku.
- Agnieszka Woźniak-Starak opublikowała przejmujące nagranie. Fani: ”Płakać się chce, jak się na to patrzy”
- Rząd oficjalnie potwierdził. Wiadomo, co z egzaminami i zamkniętymi szkołami
- ”Milionerzy”: wpadka uczestnika. Mógł wygrać ogromną sumę, poległ na prostym pytaniu
Przygotowanie bigosu staropolskiego
Białą kapustę szatkujemy bardzo cienko i przelewamy wrzątkiem na sitku. Kapustę kiszoną odcedzamy i delikatnie siekamy na mniejsze części. Tak przygotowane kapusty łączymy w dużym garnku o grubym dnie i zalewamy ok. litrem wody, a następnie dodajemy przyprawy.
Kiedy kapusta się gotuje, wrzucamy do innego garnka grzyby, zalewamy 0,5 L wody i gotujemy przez pół godziny. Do miękkiej kapusty dodajemy obrane jabłka oraz ugotowane grzyby. Nie przestajemy gotować. Podsmażoną cebulkę dorzucamy do naszego gara. Czekamy chwilę, żeby całość nabrała smaku, a następnie dodajemy drobno pokrojone wszystkie pieczone mięsa oraz wędliny.
Zmniejszamy gaz i na bieżąco mieszamy nasz bigos – trzeba uważać, żeby się nie przypalił. Odstawiamy garnek na 12 godzin w chłodne miejsce. Na następny dzień dodajemy pokrojone śliwki i doprawiamy danie . Gdy bigos nabierze gładkiej konsystencji, dolewamy czerwone wino i gotujemy jeszcze pół h . Koniecznie sprawdź nasze inne przepisy!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Śliwki to tajny składnik dobrego bigosu.
Przepis nie jest trudny, spróbujcie.
ZOBACZ TEŻ:
- Od jutra zmiany w robieniu zakupów. Co musisz o nich wiedzieć?
- WP: Wielkie zmiany w Polsce po majówce. Podano szczegóły dotyczące obostrzeń
- Matura 2020: znamy termin. Rząd podał konkretne informacje dotyczące szkół i egzaminów
- Od czerwca trudniej będzie wziąć ślub. Nowe przepisy nie spodobają się wielu
- Najmodniejsze kolory włosów 2020
- Niewyobrażalna tragedia dwojga dzieci na południu Polski. Mieszkali całkiem sami podczas epidemii
Źródło: rmf.fm