DomekIOgrodek.pl Porady domowe Chleb z garnka jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę. Udaje się zawsze, a nie wymaga wiele pracy, mamy przepis
fot. unsplash.com @studioktr

Chleb z garnka jest mięciutki w środku i ma chrupiącą skórkę. Udaje się zawsze, a nie wymaga wiele pracy, mamy przepis

1 listopada 2020
Autor tekstu: Adrianna Boryń

Chleb to świetny dodatek do wielu dań. Świeżo wypieczony z odrobiną masła to przekąska, która przywodzi na myśl wiejskie krajobrazy i czas spędzony u babci. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest takie skomplikowane. Znamy rewelacyjny przepis na chleb z garnka, który uda się bez problemu nawet początkującym kucharzom.

W internecie znajdziemy wiele przepisów na chleb. Między innymi w wersji bez drożdży, na zakwasie, pszenny czy razowy. Jednak my podzielimy się dziś wyjątkową recepturą na chleb z garnka, który zachwyci wszystkich smakoszy świeżego pieczywa.

Jak wykonać chleb z garnka?

Aby zrobić chleb z garnka, potrzebujesz kilku składników i odrobinę wolnego czasu, którego teraz zapewne ci nie brakuje.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 łyżki oleju, najlepiej rzepakowego
  • 2,5 łyżeczki soli

Wykonanie:

  1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pamiętaj, aby woda nie była zbyt gorąca. To może zabić dobroczynne bakterie, które są w drożdżach i ciasto wcale nam nie wyrośnie.
  2. Dodajemy resztę składników, rozpoczynając od oleju, a następnie pozostałe suche produkty.
  3. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Następnie owijamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.
  5. Następnego dnia wyjmujemy ciasto na chleb i posypując wcześniej blat mąką, wyrabiamy jednolite ciasto.
  6. Kiedy wszystkie składniki się połączą, a chleb będzie miał jednolitą zwartą konsystencję, odkładamy je ponownie, tym razem w ciepłe miejsce.
  7. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni i umieszczamy w nim garnek, w którym będziemy piec chleb. Najlepiej wykorzystać żeliwny garnek. Świetnie sprawdzi się też naczynie żaroodporne.
  8. Po kilku minutach wkładamy do garnka chlebek i przykrywamy pokrywką. Umieszczamy w piekarniku.
  9. Po 30 minutach ściągamy pokrywkę i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, pieczemy jeszcze przez około 15-20 minut.

Gotowe!

  1. Tragiczna wiadomość we Wszystkich Świętych. Dziś rano zmarł jeden z najwybitniejszych Polaków
  2. Lekarze biją na alarm. Jest rzecz, która lepiej chroni przed koronawirusem od maseczek
  3. Jackowski miał porażającą wizję, wszystko ma rozegrać się już dziś. Pozostało tylko czekać, Polacy będą zrozpaczeni

Jak urozmaicić smak chleba?

Powyższy przepis można jeszcze urozmaicić, dodając dodatkowe składniki takie jak:

  • ziarna słonecznika
  • siemię lniane
  • sezam
  • czarnuszka
  • mak
  • pestki dyni
  • orzechy drobno posiekane

Nasiona można dodać już podczas wyrabiania ciasta, albo posypać na wierzchu, zanim umieścimy chleb w piekarniku. W takiej wersji pieczywo będzie bardziej sycące i dzięki temu nie zgłodniejemy zbyt szybko.

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

chleb

Przepis na chleb z garnka, to idealna opcja dla początkujących kucharzy.

chleb

Chleb udaje się za każdym razem, nie ma tutaj mowy o nieprzewidzianym scenariuszu.

chleb

Wypróbuj przepis już dziś i zaskocz swoich bliskich, świeżym chrupiącym bochenkiem.

ZOBACZ TEŻ:

  1. 104-latka chciała odwiedzić rodzinę, ale podroż autem byłaby zbyt mecząca. Nie zgadniecie, na jaki pomysł wpadła seniorka
  2. Alicja Bachleda-Curuś pokazała syna, w tle fenomenalny krajobraz. Uwagę zwraca jednak inna rzecz
  3. Magda Gessler cała na czarno, w rękach trzyma zdjęcie. Nikt nie miał pojęcia, co właśnie przeżywa
  4. Kary za wejście na cmentarz są ogromne. W jedną chwilę można sprowadzić na siebie potężne nieszczęście
  5. Tragiczna wiadomość we Wszystkich Świętych. Dziś rano zmarł jeden z najwybitniejszych Polaków
  6. TVP Info własnie poinformowało dziennikarza, że zrywa z nim współpracę. „Moje artykuły nagle przestały kogokolwiek interesować”
  7. Zajrzała do lodówki i wymyśliła jak ulepszyć placki ziemniaczane. Spróbowała i oniemiała, zdradziła przepis

Źródło: gotowanie.onet.pl

Obserwuj nas w
autor
Adrianna Boryń
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy