Co użyć zamiast papieru do pieczenia? Szybki i łatwy sposób
Co użyć zamiast papieru do pieczenia? Wydawałoby się, że jest niezbędny w każdej kuchni i rzeczywiście trudno się bez niego obyć, jeśli często korzystamy z piekarnika. Na szczęście w wyjątkowych sytuacjach możemy go zastąpić innym papierem, który najprawdopodobniej mamy już w domu. Poznajcie porady nieperfekcyjnej pani domu.
W pośpiechu przygotowujesz pieczeń na duży rodzinny obiad , ale z przerażeniem odkrywasz, że skończył ci się papier do pieczenia? Zachowaj spokój! Dzięki naszemu artykułowi dowiesz się, co użyć zamiast papieru do pieczenia. Może okazać się, że w domu masz kilka dobrych zamienników tego artykułu kuchennego.
Co zamiast papieru do pieczenia? Frytki z piekarnika
Nie każdy się do tego przyzna, ale prawda jest taka, że wiele z nas uwielbia frytki z paczki, które wystarczy upiec w piekarniku. To szybki, choć może niezbyt zdrowy sposób na szybką przekąskę — a jeśli ma być szybka, to zdecydowanie nie masz czasu biec do sklepu po papier, który właśnie się skończył. Co użyć zamiast papieru pieczenia? Możesz spróbować wykorzystać folę aluminiową, jednak pamiętaj, że frytki pieczone w ten sposób czasem przywierają do podłoża. Z kolei domowe frytki, z własnoręcznie obranych ziemniaków, skropione wcześniej oliwą, możesz przygotować w naczyniu żaroodpornym. Dobrze jednak by nie miało ono wysokich brzegów, bo danie może się nie dopiec.
Rękaw zamiast papieru do pieczenia — dobry pomysł?
W wielu przypadkach do przygotowania różnych potraw, zamiast papieru możesz użyć rozciętego na spawie rękawa do pieczenia. Takie rozwiązanie nada się np. w sytuacji, gdy pieczesz ciasto w tortownicy. Bardzo ważne jest jednak, żeby zwrócić uwagę, do jakiej maksymalnej temperatury możemy piec przy użyciu rękawa. Taka informacja powinna być podana na opakowaniu.
Co użyć zamiast papieru do pieczenia? Pieczenie chleba
Czym zastąpić papier do pieczenia chleba? W tym przypadku rozwiązanie jest bardzo proste. Zamiast używać papieru do pieczenia, wysmaruj formę olejem lub masłem. Chleb powinien bez problemu odejść od formy.
Co użyć zamiast papieru do pieczenia?
- Papier do pieczenia może zostać zastąpiony przez kilka innych artykułów, np. papier śniadaniowy. Wyłóż nim formę, a następne posmaruj go masłem.
- Czasem papier do pieczenia z powodzeniem da się zastąpić wspomnianą już formą aluminiową.
- Niektóre dania, jak np. pieczony łosoś lub skrzydełka z kurczaka można przygotować w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym tłuszczem i nie wymaga to wykładania go papierem.
- Do pieczenia wiele pań i panów domu używa triku polegającym na wysmarowaniu formy masłem i posypaniu jej bułką tartą, mąką lub płatkami owsianymi. Wypiek w wielu przypadkach bez problemu odejdzie od formy.
- Niektórzy używają też zużytych opakowań po margarynie i wykładają nimi foremkę.
- Niektórzy używają też pergaminu posmarowanego olejem.
Folia aluminiowa zamiast papieru do pieczenia. Błyszcząca i matowa strona
Folii aluminiowej często używamy zamiast papieru do pieczenia, jednak pewnie z wielu z was zadaje sobie pytanie, jakie przeznaczenie ma błyszcząca strona, a jakie matowa? Spieszymy z odpowiedzią!
Błyszcząca strona folii aluminiowej lepiej zatrzymuje ciepło. Jeśli chcemy więc, żeby jakieś danie zawinięte w folię dłużej utrzymywało ciepło, powinniśmy zawinąć je błyszczącą stroną do wewnątrz. Na matowej stronie układamy i pieczemy np. ciasteczka .
Pamiętaj, że folii aluminiowej absolutnie nie można używać w mikrofalówce!
Papier do pieczenia — jakość ma znaczenie
Wiele osób nie zwraca uwagi na to, jaki papier do pieczenia kupuje. Ci, którzy często pieką, mogą potwierdzić, że jakość tego popularnego artykułu gospodarstwa domowego jest bardzo różna. Papier do pieczenia kiepskiej jakości będzie m. in. przyklejał się do dań i foremek.
Teraz już wiesz, co użyć zamiast papieru do pieczenia. Znasz jakieś własne sposoby na jej zastąpienie?
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Papier do pieczenia bardzo ułatwia przygotowanie dań z piekarnika.
Ciasteczka na papierze do pieczenia przeważnie wychodzą udane.
Najczęściej jest on stosowany do wypieków.
Papier do pieczenia powinien być dobrej jakości.
Często zastępuje się go kuchenną folią aluminiową lub np. papierem śniadaniowym.
- Jak obrać ananasa? 3 proste i szybkie sposoby
- Pasta do zębów. 10 bardzo nietypowych zastosowań
- Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Najlepszy sposób na zbyt słone potrawy