DomekIOgrodek.pl Kuchnia Co zrobić z olejem po smażeniu pączków? Tej jednej rzeczy przenigdy nie rób, jest zakazana
canva/yula

Co zrobić z olejem po smażeniu pączków? Tej jednej rzeczy przenigdy nie rób, jest zakazana

15 lutego 2023
Autor tekstu: Aneta Wyszyńska

Smalec po smażeniu pączków to odpad kuchenny, z którym niekoniecznie wiemy, co należy zrobić. Na pewno nie wolno wylewać go ani do zlewu, ani do toalety prostego powodu. Tłuszcz nie jest rozpuszczalny w wodzie. Prowadzi to do osadzania się go na ścianach, zmniejszanie drożności rur, a nawet ich całkowitego zapchania.

Dlaczego nie wolno wylewać tłuszczu po pączkach do rur?

Ponieważ tłuszcz zatyka rury. Gorący tłuszcz, w kontakcie z zimną wodą zamienia się w zbite, tłuste grudki. Te natomiast bardzo łatwo osadzają się na rurach. W połączeniu z resztkami jedzenia zaczynają stopniowo zapychać ściany rur, co prowadzi do ich coraz mniej efektywnego działania, a w ostateczności do całkowitego zapchania. Działa to na podobnej zasadzie jak tłuszcz odkładający się w naszych żyłach.

Co zrobić ze smalcem po zakończeniu smażenia?

Najprostszym sposobem jest poczekanie, aż smalec ostygnie i przelanie go do szklanego naczynia. Najlepiej słoika, który zakręcimy. Butelka również się nada. Następnie wyrzucamy go do odpadów zmieszanych.

Drugą opcją jest udanie się do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Uprzednio dowiedzcie się, czy możecie zawieść im swoje odpady, gdyż nie wszystkie tego typu punkty przyjmują odpady od osób prywatnych.

W niektórych miastach, czy ich okolicach, coraz częściej powstają pojemniki na zużyty olej czy inny tłuszcz po smażeniu. Zobaczcie, czy w Waszym otoczeniu znajdziecie taki. Jeśli tak, to właśnie tam wyrzućcie kuchenny odpad. Uprzednio należycie go zabezpieczając.

Mydło z użytego oleju do smażenia

Zamiast wyrzucać olej, możemy go wykorzystać do stworzenia mydła. Poniżej przedstawiamy przepis według Hajduczek Naturalnie na mydło gospodarcze z oleju rzepakowego.

Składniki:

  • 155 g zimnej wody z kranu,

  • 310 wodorotlenku potasu (KOH),

  • 1051 g oleju rafinowanego,

  • 465 g wrzącej wody.

Niezbędne narzędzia:

Okulary ochronne lub maska, gumowe rękawice, fartuch i odzież z długim rękawem, wagę kuchenną, szklane naczynie do rozpuszczania wodorotlenku i odporne na gwałtowne temperatury, naczynko do odmierzania KOH, długa łyżka do mieszania, garnek ze stali nierdzewnej, blender ręczny najlepiej z końcówką wykonaną ze stali nierdzewnej, pojemnik na mydło.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj i sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne do wykonania mydła akcesoria.

  2. Następnie należy odważyć 155 g zimnej wody z kranu i wlać do garnka, w jakim zostanie rozpuszczony KOH.

  3. Na wadze odważ dokładnie 310 g wodorotlenku potasu. Dosyp do garnka z wodą. Aby KOH rozpuścił się szybciej, możesz cały czas mieszać. Koniecznie, przed przystąpieniem do gotowania włącz wyciąg, aby wdychać jak najmniejszą ilość oparów.

  4. Kolejnym krokiem jest odważnie 1501 g użytego oleju i wlaniu go do odpowiedniej wielkości garnka. Jeśli zabraknie, można dodać świeżego.

  5. Powoli, do garnka z olejem wlej ług potasowy przygotowany wcześniej.

  6. Użyj do mieszania najpierw łyżki potem blendera i korzystaj z niego do czasu, aż masa zgęstnieje.

  7. Jak już masa będzie zgęstniała, masę należy dalej podgrzewać, nie zapominając o tym, aby mieszać od czasu do czasu z pomocą łyżki.

  8. Nasza mieszanka, po czasie znowu zacznie się rozrastać i mięknąc. Wtedy, należy ponownie skorzystać z pomocy blendera. Mieszać do czasu ponownego połączenia się masy.

  9. W pewnym momencie masa mydlana zacznie wchodzić w tak zwaną fazę żelową. Tym sposobem stanie się szklista i bardziej miękka. Należy wymieszać, a następnie zakryć garnek pokrywką i gotować na małym ogniu.

  10. Jak już masa całkowicie wejdzie w stan żelowy, należy dodać 465 g wrzącej wody. Trzeba uważać, gdyż będzie się pienić.

  11. Wymieszaj mieszankę, ale bez miksowania. Woda wsiąknie po chwili.

  12. Wystarczy jeszcze trochę pomieszczać, podgrzać i mydło gospodarcze jest gotowe. Pozostaje tylko przełożyć je do odpowiednio dużego pojemnika, aby ostygło.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Aneta Wyszyńska

Absolwentka Administracji Samorządowej, której serce skradł świat przyrody. Miłośniczka fantasy i gier RPG. Nie wyobraża sobie życia bez pisania i muzyki w tle. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@domekiogrodek.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy