Genialny trik na obranie główki czosnku w sekundę. Potrzebujesz jedynie noża
Zastanawiałaś się kiedyś, jak najszybciej obrać czosnek? Okazuje się, że możesz to zrobić w krótką chwilę, a co najważniejsze, genialny trik dotyczy całej główki, a nie jednego ząbka. Jedyne, czego potrzebujesz to nóż. To wspaniały sposób na zaoszczędzenie czasu!
Czosnek jest jednym z niezastąpionych dodatków w kuchni wielu Polaków. Pasuje do wielu potraw, a w połączeniu z cebulą daje naprawdę niepowtarzalny i wyśmienity smak. Niestety wielu ludzi ma problem z jego obieraniem. Okazuje się, że to naprawdę proste!
Jak szybko obrać czosnek?
Problem z obieraniem czosnku dotyczy wielu ludzi. Narodził się on wiele lat temu i nie każdy wie, jak się go pozbyć. Każdy z ząbków posiada warstwy, które przed chęcią użycia czosnku, do którejś z potraw należy zdjąć. Bardzo często bywa to czasochłonne i nerwowe. Okazuje się, że jeden prosty trik pozwoli Ci zaoszczędzić czas i nerwy.
Co więcej, wielu z nas nie przepada za czosnkiem, nie ze względu na smak, ale zapach. Intensywny i często gryzący w połączeniu z cebulą zapach czosnku potrafi odstraszyć nawet największych twardzieli.
Wobec tego, aby szybko i skutecznie obrać czosnek, należy przeciąć na pół ostrym nożem całą główkę, tak, by ząbki odpadły od korzenia, a następnie mocno przycisnąć ją w miejscu, gdzie przygotowujemy posiłek. Wówczas sprawimy, że ząbki odpadną od siebie, a przy tym pozostawią skórkę przy korzeniu. Dzięki temu prostemu trikowi pozbędziemy się naprawdę uciążliwego problemu.
Obieranie czosnku niejednokrotnie było problematyczne, jednak mamy nadzieję, że po zastosowaniu tego triku wszystkie wasze kłopoty kuchenne z nim związane odejdą w zapomnienie. Jednak istnieje jeszcze jeden ciekawy sposób na obranie czosnku.
Inne sposoby na szybkie obieranie czosnku
Wyżej przytoczony sposób, to jeden ze zdecydowanie najskuteczniejszych i najprostszych, który możecie zastosować przy przyrządzaniu potraw z czosnkiem. Jednak to nie jedyny, który może wam ułatwić życie.
Ciekawy jest także trik ze słoikiem. Polega on na tym, że wsadzamy obrany korzeń czosnku do środka, a następnie w sposób barmański potrząsamy nim tak, aby uderzał o wieko oraz dno słoika.
Następnie należy wyrzucić czosnek ze środka, a wyjmiemy go obranego i gotowego do przyrządzenia. Następny sposób związany jest z mikrofalówką. Nieobrane ząbki czosnku należy wrzucić na talerz, a następnie włożyć do mikrofalówki na ok. 10 sekund.
Po wyjęciu z mikrofalówki gorącego czosnku, jego skórka odejdzie sama. Proste prawda? A czy wiedzieliście, że istnieje również sposób na szybsze ugotowanie ziemniaków? Jeśli nie, to odsyłamy was tutaj. Mamy coś także dla wielbicieli serników.
Zobacz zdjęcia i film:
Nie przepadasz za obieraniem czosnku? Ten trik odmieni twoje życie.
Artykuły polecane przez redakcję Lelum:
- Miała wziąć ślub z niepełnosprawnym mężczyzną. Przed ołtarzem przeżyła wstrząs
- Do czego służy mała kieszonka w jeansach? Niesamowite, wszyscy byli w błędzie
- Uczniowie nie wrócą do szkół po feriach? Wiceszef MZ: nie byłbym optymistą