Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Drzewa i krzewy owocowe przycinaj dokładnie w tym miejscu. Wtedy obsypią się owocami
Adam Moskal
Adam Moskal 27.02.2023 13:39

Drzewa i krzewy owocowe przycinaj dokładnie w tym miejscu. Wtedy obsypią się owocami

Przycinanie drzewka owocowego
canva/nevenmn

Cięcie drzew owocowych, jak i krzewów jest bardzo ważne, jeśli zależy nam na obfitości owoców. Warto wiedzieć, jak i kiedy przycinać drzewa owocowe. W dzisiejszym artykule powiemy, jak i kiedy powinno się to robić, aby mieć pewność, że nasze drzewka owocowe i krzewy będą pełne słodkich i smacznych owoców.

Dlaczego przycinanie drzew i krzewów owocowych jest ważne?

Regularne przycinanie drzew i krzewów owocowych pozwala upewnić się, że roślina będzie zdrowo rosła. Bez tego roślina wypuszcza pędy i gałęzie w nieodpowiednich miejscach, co negatywnie wpływa na jej rozwój oraz owocowanie. Mogą one bowiem zasłaniać innym częściom rośliny światło, czy nie wydawać owoców. Takie części drzewa czy krzewu trzeba bezwzględnie usuwać.

Co więcej, przycinanie stymuluje wyrastanie nowych i silnych gałęzi, z których można spodziewać się obfitych plonów. 

Dodaj jedną łyżeczkę do doniczki. Rośliny błyskawicznie wypuszczą nowe kwiaty

Jak przycinać drzewa owocowe?

Drzewa owocowe przycina się w różnych terminach, zależnych od gatunku rośliny. Jabłonie, grusze oraz śliwy przycina się pod koniec lutego, brzoskwinie i nektaryny tnie się wtedy, kiedy na gałęziach pojawią się pąki. Z kolei wiśnie, czereśnie i morele przycina się po zbiorze owoców, co minimalizuje ryzyko infekcji bakteryjnej. 

Aby drzewa miały dobry dostęp światła z każdej strony korony, należy zapewnić jej odpowiedni kształt poprzez przycinanie. Gałęzie przycina się około 3-4 mm powyżej pąka, który jest zwrócony w wybrany przez nas kierunek. 

Przycinanie drzewka owocowego (1).png
canva/slobo

Jak przycinać krzewy owocowe?

Metodę cięcia krzewów należy tak jak w przypadku drzew owocowych, dostosować do rodzaju rośliny. Czerwoną i białą porzeczkę przycina się po kilku latach od wypuszczenia owocujących pędów, podobną praktykę stosuje się przy agreście. Czarna porzeczka wymaga z kolei corocznego przycinania tak jak aronia. Maliny przycina się z reguły co dwa lata. 

Po posadzeniu krzewów na wiosnę przycina się pędy bezpośrednio przy ziemi - dzięki temu wyrosną młode pędy, które będą owocować w przyszłym roku. Przycinanie powinno się praktykować także latem na gałęziach, z których zebrane zostały owoce. W taki sposób na krzewach zostają tylko młode gałęzie, które będą dawać owoce w przyszłym sezonie. 

Tagi: drzewa