DomekIOgrodek.pl Porady domowe Gołąbki na szybko. Oryginalny patent zaoszczędzi mnóstwo czasu
fot. instagram.com @oddaszfartucha

Gołąbki na szybko. Oryginalny patent zaoszczędzi mnóstwo czasu

2 marca 2020
Autor tekstu: Karina Sulich
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd!
Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef.

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej to przepis , dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni . Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne?

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • duża garść suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • 150 g pomidorów z puszki
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu czarnego
  • 2 jajka
  1. Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja
  2. Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki
  3. Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Znany kucharz podzielił się jednym, oryginalnym patentem, dzięki któremu zaoszczędzimy masę czasu, a nasze danie będzie pyszne jak nigdy dotąd!
Tradycyjne gołąbki potrafią być naprawdę czasochłonne. Co zrobić, aby o wiele szybciej przygotować to smakowite, polskie danie? Swój tajemny patent zdradził kucharz i kulinarny bloger Tomasz Strzelczyk, znany z programu Masterchef.

Gołąbki inaczej

Gołąbki inaczej to przepis , dzięki któremu tradycyjną, polską potrawę przygotujemy o wiele szybciej. Choć nie od dziś wiadomo, że danie możemy podawać na wiele sposobów. Patent, który zaprezentował znany kucharz to prawdziwe zbawienie dla tych, którzy nie lubią zbyt długo stać w kuchni . Jak zrobić gołąbki na szybko i co będzie nam do nich potrzebne?

Składniki:

  • 1 średnia kapusta włoska
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 250 g ugotowanego ryżu
  • duża garść suszonych grzybów
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku
  • 150 g pomidorów z puszki
  • łyżka soli
  • łyżka pieprzu czarnego
  • 2 jajka
  1. Widzisz na ulicy psa z żółtą wstążką? Nie wolno do niego podchodzić, zorganizowana akcja
  2. Przez lata więził ją w piwnicy i niewyobrażalnie, a na piętrze wiódł normalne życie. Zdjęcia jej „więzienia” przyprawiają o ciarki
  3. Fani niepokoją się o zdrowie Margaret. Na nowym nagraniu wygląda jak cień samej siebie

Gołąbki na szybko

Gołąbki na szybko różnią się od swojej tradycyjnej postaci przede wszystkim wyglądem. W tej wersji danie nie jest zawijane, a przekładane niczym zapiekanka . Od czego powinniśmy zacząć?

Przepis na szybkie gołąbki

  • Zdejmujemy kilka liści z kapusty i wrzucamy je do garnka z gotującą się wodą.
  • Po 10 minutach przekładamy liście na talerz i zabieramy się za farsz.
  • W międzyczasie przygotowujemy suszone grzyby, gotując je przez godzinę.
  • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę , a kiedy ta już się zeszkli, dorzucamy do niej pokrojone ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze przez minutę i zdejmujemy z ognia.
  • W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa, kolejno dodajemy ugotowany ryż, cebulkę z patelni, płatki owsiane namoczone w mleku, pokrojone i ugotowane suszone grzyby, posiekane pomidory z puszki oraz wbijamy dwa jajka .
  • Wszystko przyprawiamy pieprzem i solą, a następnie wyrabiamy ciasto rękoma.
  • Bierzemy żaroodporne naczynie i kładziemy na jego spodzie liść kapusty .
  • Następnie rozprowadzamy na nim cienką warstwę mięsa, na której wykładamy kolejne liście tak, by pokryły one ścianki naczynia.
  • Smarujemy mięsem i ponownie kolejną warstwę, pamiętając, że ostatnia z nich ma zostać przykryta liściem.
  • Taką gołąbkową zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę .

Szybkie gołąbki gotowe! Zdaniem Tomasza Strzelczyka, wyśmienicie komponują się z kwaśną śmietaną.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

gołąbki

Tomasz Strzelczyk na swoim kanale YouTube pokazał świetny patent na szybkie gołąbki.

gołąbki

W przepisie używamy płatków owsianych, które wzbogacą smak naszej potrawy.

gołąbki

Przekładana, gołąbkowa zapiekanka to szybki sposób na pyszną potrawę.

ZOBACZ TEŻ:

  1. 3-miesięczny chłopiec trafił do szpitala z wysoką gorączką. Placówka odpowie za jego śmierć
  2. Katastrofa statku, nie żyje 18 osób, 30 zaginionych, trwają poszukiwania. Smutne wiadomości ze świata
  3. Kotlety z kurczaka a’la KFC. Banalnie prosty trick na chrupiącą panierkę
  4. Starszy mężczyzna wyrzucił pieniądze przez okno. Powód łamie serce
  5. Gwiazda Polsatu przeszła spektakularną metamorfozę. Schudła 8 kg w 3 miesiące, ciężko ją poznać
  6. Nasze mamy i babcie całe życie źle lepiły pierogi. Jest nowatorski, łatwiejszy i pyszniejszy sposób
źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, YouTube
Obserwuj nas w
autor
Karina Sulich None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy