Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Gołąbki według staropolskiego przepisu. Nie znajdziesz go w książkach kucharskich
Luiza Pastuszka
Luiza Pastuszka 06.02.2020 15:02

Gołąbki według staropolskiego przepisu. Nie znajdziesz go w książkach kucharskich

Gołąbki
instagram.com @asha101113

Gołąbki to danie uwielbiane przez wielu Polaków. Do tej pory uważałaś, że ich początki przypisywane są naszym rodakom? Nic bardziej mylnego. Co więcej, przygotowanie tej klasycznej potrawy według staropolskiego przepisu wygląda znacznie inaczej. Jednak na próżno szukać go w dzisiejszych książkach kucharskich. Jak zrobić gołąbki, aby zachwycić podniebienie? Sposób jest tylko jeden.

Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej. W naszych domach serwowane są zwykłe z farszem mięsnym lub ryżowo-mięsnym. Okazuje się, że niegdyś potrawa ta przygotowywana była znacznie inaczej. Może warto na krótką chwilę cofnąć się do przeszłości i… przygotować gołąbki według staropolskiego przepisu? Gwarantujemy, że ich smak zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Gołąbki według staropolskiego przepisu

W serwisie smaker.pl użytkownik o nazwie Pularda przedstawił staropolski przepis na przygotowanie gołąbków. Okazuje się, że tradycyjne zawijasy wypełnione mięsem wcale nie zostały wynalezione w Polsce. Gołąbki to jedno z tych dań, które popularne jest w całej Europie. Skąd przyfrunęły do nas gołąbki? Tego nie wiadomo. Pewne jest jednak, że sos pomidorowy to zupełnie nowy wynalazek. Użytkownik serwisu wspomniał, że w żadnej księdze kucharskiej z II połowy XIX wieku i początku XX wieku i nie znalazł takiego sposobu podania potrawy.

Zwykle wypełniane one były farszem z mięsa, grzybów i ryżu czy kaszy krakowskiej. Dodajmy jeszcze, że staropolskie gołąbki gotowane były barszczu żytnim, na którego bazie wykonywany był sos zaprawiany śmietaną lub grzybowy.

Jak zrobić gołąbki? Poznaj staropolski przepis

Przepis, który zaproponował użytkownik Pularda, pochodzi z Uniwersalnej książki kucharskiej Monatowej.

Składniki:

  1. 250 g mięsa mielonego (wieprzowiny),
  2. 80 g suchego ryżu,
  3. 45 g ugotowanych grzybów,
  4. 1 cebula,
  5. główka kapusty,
  6. barszcz żytni.

Na sos (opcjonalnie):

  1. łyżka mąki,
  2. pół kostki rosołowej,
  3. przyprawa Maggi.

Wykonanie:

  1. Z kapusty wydrąż głąb i przełóż do dużego garnka. Zalej wodą i gotuj około 10 minut. Następnie przewróć na drugą stronę.
  2. Osobno ugotuj grzyby i ryż. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Grzyby poszatkuj.
  3. Połącz ze sobą wszystkie składniki farszu. Posól i popierz.
  4. Kapustę ostudź i delikatnie oberwij liście. Napełnij je farszem i zawiń. Każdego obwiąż sznurkiem.
  5. Gołąbki włóż do białego barszczu i gotuj około 40-50 min.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Gołąbki

Gołąbki w sosie pomidorowym to nowy wynalazek.

Gołąbki

Staropolski przepis jest znacznie inny.

Gołąbki

Ich smak powala na kolana.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Objawy nowotworu dróg żółciowych. Łatwo je przeoczyć
  2. Biedronka oszukała wszystkich? Przed chwilą policja pilnie wkroczyła do sklepu, Polacy będą wściekli
  3. Ciężarna kobieta poszła na USG. Kiedy ujrzała, co robią bliźniaki w jej brzuchu, odebrało jej mowę
  4. Najpiękniejsze znaki zodiaku. Tylko 3 z nich onieśmielają urodą
  5. Bracia Golec w życiu kierują się jedną rzeczą, nigdy nie żałowali. Ich podejście jest dziś niespotykane
  6. Niezwykła Nel z „W pustyni i w puszczy” została dziewczyną do towarzystwa. Miał być wielki powrót, a jest skandal

Źródło: smaker.pl