Rosół to tradycyjne danie kuchni polskiej, niemalże zawsze obecne na rodzinnych uroczystościach. Po zjedzeniu zupy z reguły zostaje mnóstwo resztek. Aby nic się nie zmarnowało, przedstawiamy przepisy na pyszne dania z resztek rosołu!Rosół zapewne często gości na naszych stołach, w związku z czym warto się zorientować, co można zrobić z tym, co nam z zupy zostanie. Poniżej przedstawiamy dwa pomysłowe przepisy na potrawy przygotowane z resztek rosołu.
Rosół to bez wątpienia król polskich zup. Nie bez powodu jest obowiązkową pozycją niedzielnego menu w domu przeciętnego Polaka. Czy po gotowaniu nie wiesz co zrobić z warzywami po gotowaniu rosołu? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Wystarczy chwila, by zamienić je w wykwintne danie, które skradnie nie tylko twoje serce, ale również kubki smakowe! Rosół to wywar, którego przygotowywanie przekazywane jest z pokolenia na pokolenia. Ile rodzin, tyle różnych przepisów na jego prawidłowe wykonanie. Kluczem do sukcesu jest oczywiście czas, jaki nasza potrawa spędzi na ogniu. Gotowany z sercem i starannością, odwdzięczy się nie tylko pokaźnymi oczkami pływającymi na jego wierzchu, ale również całą masą witamin, za które podziękuje ci zdrowie i uroda. Okazuje się, że warzywa, które pozostają po jego przyrządzeniu, możesz wykorzystać.
Sałatka wcale nie musi być nudna. Wystarczy kilka wyjątkowych składników, a twoja rodzina będzie zachwycona. Przepisem będziesz dzielić się ze wszystkimi koleżankami. Proponujemy ciekawą wersję potrawy, która stereotypowo jest uznawana za nudą i stanowiącą dopełnienie innych dań. Ta jest daniem samym w sobie!Sałatka nie będzie wymagała wiele czasu na przygotowanie. Ostrzegamy, bo można się od niej uzależnić. Ilość składników nie jest duża. Jej magia polega na doskonałym połączeniu kilku różnych smaków. A więc, do dzieła!
Sernik, który rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Brzmi ciekawie? Wszystkie łakomczuszki mogą spróbować zrobić to niezwykle delikatne ciasto. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilka produktów. Jest to idealny pomysł na zajęcie swoich myśli i brzucha w trakcie izolacji.Sernik w japońskim stylu jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jego struktura powali nawet najwytrwalsze osoby będące na diecie. Jeśli masz te 3 proste składniki w domu, wiedz, że nie musisz już ślinić się na myśl o nim. Spróbuj zrobić go sama, to banalnie proste.
Ziemniaki i jajka są głównym składnikiem tortilli, którą chcemy dziś przygotować. To danie nadaje się idealnie nie tylko na rodzinny niedzielny obiad, ale również nie wymaga dużego nakładu finansowego. Jajka, ziemniaki i cebula- tak niewiele składników wystarczy do zrobienia niezwykłego dania, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Ten przepis należy do najłatwiejszych w przygotowaniu, a samo danie jest przepyszne! Wystarczy tylko kilka minut, a Twoja rodzina nie będzie chciała Cię wypuścić z kuchni.
Rosół od razu przywodzi na myśl tradycyjny, rodzinny obiad, serwowany przez każdą babcię w niedzielę. Jednak na ten wyborny przysmak nie zawsze musimy czekać do końca tygodnia i liczyć na nasze dobroduszne babcie. Znamy sposób, który sprawi, że rosół będzie smakował fenomenalnie. Wystarczy zwrócić uwagę na jeden szczegół!Zaskocz swoich najbliższych i przygotuj rosół według tradycyjnej, polskiej receptury. Chyba każda z nas uwielbia ten aromatyczny wywar. Wykorzystaj nasz trik, aby wydobyć z niego jeszcze lepszy smak!
Kotlety schabowe o idealnym smaku to marzenie każdej pani domu. Niewiele osób wie, że wystarczy kilka dodatkowych kroków, aby osiągnąć perfekcyjny efekt. Klasyczny niedzielny obiad zachwyci wszystkich domowników! Poznaj nasze wyjątkowe wskazówki, a już niebawem na twoim talerzu pojawi się soczyste, doskonale doprawione mięso z chrupiącą panierką w złotym kolorze. Chyba większość z nas uwielbia kotlety schabowe, jednak nie zawsze udaje nam się je zrobić tak samo. Jednak znamy przepis, który gwarantuje nie tylko udany obiad za każdym razem, ale także smak, który przebije wszystkie inne. Wyprobuj naszą recepturę i zaskocz wszystkich nową wersją ulubionych koletów.
Kotlety schabowe z ziemniaczkami i mizerią to chyba jedno z najbardziej tradycyjnych polskich dań. Ta pozycja najczęściej gości u wszystkich podczas niedzielnego popołudnia. A co jeśli powiedzielibyśmy Wam, że znamy przepis na nieco oszukane schabowe, które są nawet lepsze od tych tradycyjnych? Jest on niezwykle prosty – spróbuj sama!Kotlety schabowe, mimo że kocha je duża część Polaków, niektórym jednak ich tradycyjna wersja mogła się już znudzić i nawet babcine przepisy nie dają już rady. Znamy ich nową tańszą i lepszą wersję, która spodoba się wielu osobom. Przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka minut.
Spaghetti, które przygotujesz w prosty i szybki sposób, może stać się uzależniającym daniem. Twoja rodzina będzie zachwycona nowym przepisem. Proponujemy zastąpić także pyszne, ale chyba zbyt już znane bolognese na cacio e pepe. Będziesz potrzebować jedynie trzech składników.Spaghetti to jedno z najchętniej przyrządzanych dań na świecie. Ten prosty makaron stanowi wspaniałą podstawę do wielu pysznych sosów. Danie, które wam proponujemy, składa się tylko z trzech składników. Wystarczy zastosować jeden prosty trik i będziesz zajadać się wprost niebiańskim daniem.
Chyba każdy z nas uwielbia bułki. My Polacy uwielbiamy dodawać pieczywo do różnych posiłków, no, chyba że akurat jesteśmy na diecie. Jednak te bułki są warte grzechu i jeżeli je upieczesz, może pozwolić sobie na małą dyspensę. Nie będziesz żałować. Bułki czosnkowe zrobione według domowej receptury zachwycą nawet najbardziej wybrednego konesera. Są chrupiące, smaczne i na dodatek cudownie pachną ziołami z nutą czosnku. Możesz je jeść bez żadnych dodatków, lub przegryźć z pożywną zupą krem. Wypróbuj nasz prosty przepis i zaskocz wszystkich domowników! Nawet nie będziesz musiała ich wołać na degustację, sami przybiegną zachęceni aromatem.
Kotlety mielone lub schabowe to jedno z najpopularniejszych dań na polskim stole. Ten rodzaj mięsa to już przeżytek, ponieważ znamy niezwykły przepis na ich ruską wersję! Wegetarianie będą zachwyceni, ponieważ nie ma w nich grama mięsa. Rosyjskie kotlety zrobisz w kilka minut, a nakład finansowy jest naprawdę niewielki. Ciekawi?Kotlety ruskie to idealne danie dla wegetarian czy oszczędzających na zakupach studentów. Do ich przygotowania nie potrzebujesz dużego nakładu finansowego ani czasu. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i pomysł na obiad jest gotowy!
Bigos jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej, a zarazem najważniejszym daniem przy okazji większych świąt rodzinnych. Tę jednogarnkową propozycję jedni kochają, drudzy nienawidzą. Nie ma co ukrywać, że bigos smakuje najlepiej, gdy jest przyrządzony przez babcię. Znamy przepis, który dorówna jej popisowemu daniu.Bigos staropolski jeszcze kilkadziesiąt lat temu był gotowany w wielkich garnkach lub kociołkach. Przechowywany był w piwnicy w kamionkowych naczyniach i czekał na niespodziewanych gości – podaje RMF FM. Teraz bigos możemy zamrażać i cieszyć się jego smakiem, kiedy przyjdzie na niego ochota.
Naleśniki powinny mieć pięknie żółte ciasto i idealną konsystencję. Czasem w walce o te cechy przesadzamy, z wielkością składników. Tymczasem dwa produkty zakończą nasze zmagania sukcesem.Naleśniki to danie, które uwielbiamy. Smaczne, wymaga niewielu składników i można je jeść na słodko lub na ostro, jak się tylko ma ochotę. Okazuje się, że wykonanie idealnego ciasta naleśnikowego to nie lada wyzwanie. Często naleśniki są zbyt rzadkie, albo nie mają koloru… Znamy dwa składniki, które uczynią je idealnymi, na pewno masz je w swojej kuchni.
Sałatka to idealne danie, dzięki któremu nie tylko możemy skutecznie schudnąć, lecz także zdrowo się odżywiać, zazwyczaj zawiera bowiem dużo warzyw lub owoców, a co za tym idzie – witamin i potrzebnych nam składników. Sałatki są także idealnym rozwiązaniem na randkę czy upalne dni, ponieważ są z reguły lekkostrawne, nie czujemy się po nich ociężałe lub przejedzone. Poniżej znajdziesz kilka niezwykle prostych przepisów.Sałatka na bazie pieczarek. Kilka prostych przepisów na przepyszne danie. Sprawdź, jak szybko możesz przygotować lekką i smaczną potrawę. To prawdziwe niebo w gębie!
Kotlety bez mięsa to kolejna propozycja dla miłośników wegetariańskiej kuchni. Są o niebo lepsze od mielonych, chociaż wyglądają tak samo. Aby wykonać ten prosty przepis, potrzebujesz jednego głównego składnika, który na pewno masz już w swojej kuchni. W ostatnim czasie wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa i produktów odzwierzęcych. Bycie wegetarianinem nie jest już tylko incydentalnym zjawiskiem, coraz więcej osób rezygnuje z mięsa na rzecz diety roślinnej. Jednak mamy propozycje, która zadowoli wszystkich, kotlety bez mięsa to idealna propozycja na szybki obiad.
Cebula to naturalny lek na przeziębienie i infekcje. Wyjątkowe warzywo od dawna słynie ze swoich leczniczych właściwości i szerokiego zastosowania. Jak zrobić uzdrawiający syrop z cebuli? Zdradzamy przepis. Cudowne właściwości syropu z cebuli przydadzą się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Spożywanie tej leczniczej substancji nie niesie ze sobą ryzyka żadnych skutków ubocznych. Jego działanie docenią szczególnie ci, którzy zmagają się na co dzień z problemami górnych dróg oddechowych. Cebula przyniesie widoczną ulgę nawet najmłodszym z domowników.
Jajka w koszulkach podane z tostem i holenderskim sosem to łatwy sposób na luksusowe śniadanie. Jeżeli jednak nie masz wystarczająco czasu, aby wykonać je w tradycyjny sposób, spróbuj użyć w tym celu kuchenki mikrofalowej. Nie pożałujesz. Jajka po benedyktyńsku są gotowane bezpośrednio w wodzie, tak, aby ścięte białko stworzyło tzw. koszulkę, a żółtko było lejące. Taka metoda wymaga jednak trochę wprawy, więc jeśli nie masz akurat czasu ani chęci, możesz po prostu użyć mikrofalówki.
Kotlety ziemniaczane może nie są najpopularniejszą formą dodatków do obiadu, ale warto wypróbować taki sposób ich podania. Nie dość, że jest ekonomiczny, to jeszcze pyszny i oryginalny. Po raz kolejny przygotowujesz na obiad schabowe lub mielone i masz już dość. Marzy Ci się pyszny, ale i oszczędny obiad? To idealny przepis na tę okazję. Kotlety ziemniaczane odświeżą nie tylko niedzielny posiłek.
Kotlety schabowe po góralsku to doskonała alternatywa na mroźny dzień. Ten domowy przepis stosowały same góralki u podnóża polskich Tatr. Odmieni nudny niedzielny obiad raz na zawsze. Klasyczne kotlety schabowe zagościły w polskiej kuchni praktycznie w każdą niedzielę. Nie masz pomysłu na smaczną alternatywę? Na ratunek przychodzi góralski przepis na kotlety z wędzonym serem i szynką. Jest unikalny i przepyszny.
Chleb szczęścia to niesamowita potrawa, która przynosi szczęście nam i naszym bliskim. Co ciekawe, jej pozytywne działanie jest uzależniające! Gdy raz spróbujesz tego chleba, będziesz przyrządzać go już regularnie. Jego przygotowanie wymaga jednak trochę czasu. Chleb watykański to oprócz pysznego dania sposób na szczęście. Według historii, jego pochodzenie jest przypisywane okolicom Watykanu, istnieje też teoria, że przepis pochodzi z zakonu amiszów. Tak czy inaczej, ideą tego pieczywa jest dzielenie się zaczynem ciasta z rodziną i sąsiadami. Ma to wszystkim przynieść szczęście!
Ziemniaki to warzywo, które jest świetne samo w sobie, ale w kuchni jest raczej używane jako dodatek do głównych dań. Na pewno przejadły wam się ziemniaczane purée albo frytki. Prezentujemy świetny, innowacyjny przepis na ziemniaki, który trochę odmieni sposób jego przygotowania. Ziemniak w połączeniu z tłuszczem doskonale chłonie przyprawy, a te decydują o całym jego wyjątkowym smaku. Taki dodatek odmieni każde danie, nawet to najbardziej klasyczne.
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Jak się okazało, większość z nich upodobała sobie ten jeden, szczególny, z przepisu siostry Anieli. Zakonnica postanowiła zdradzić tajemnicę swojego pysznego wypieku. To, co powiedziała, zmieniło wszystko! Czarno-biały sernik siostry Anieli to król wśród ciast. Zakonnica ma niezwykły talent kulinarny, którym chętnie dzieli się z innymi. Uwielbia karmić ludzi i gotowała dla samego Jana Pawła II, kiedy ten był jeszcze kardynałem. Siostra Aniela wydała masę książek kucharskich, prowadziła własny program kulinarny, a nawet udzielała kursów gotowania! Jak sama twierdzi, jej talent to dar od Boga. Okazuje się, że jej wyśmienity sernik może powtórzyć każdy z nas – wystarczy dodać do przepisu jeden, tajemniczy składnik, który ostatnio zakonnica zdradziła w rozmowie z reporterką TVN. Co to takiego?
Gołąbki to danie uwielbiane przez wielu Polaków. Do tej pory uważałaś, że ich początki przypisywane są naszym rodakom? Nic bardziej mylnego. Co więcej, przygotowanie tej klasycznej potrawy według staropolskiego przepisu wygląda znacznie inaczej. Jednak na próżno szukać go w dzisiejszych książkach kucharskich. Jak zrobić gołąbki, aby zachwycić podniebienie? Sposób jest tylko jeden. Gołąbki to klasyczne danie kuchni polskiej. W naszych domach serwowane są zwykłe z farszem mięsnym lub ryżowo-mięsnym. Okazuje się, że niegdyś potrawa ta przygotowywana była znacznie inaczej. Może warto na krótką chwilę cofnąć się do przeszłości i… przygotować gołąbki według staropolskiego przepisu? Gwarantujemy, że ich smak zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Rosół nie bez przyczyny nazywany jest wywarem Bogów. Gotowany powolutku i z ogromną dozą miłości może działać lepiej niż większość suplementów dostępnych na rynku. Okazuje się, że wystarczy drobna zmiana, aby ta tradycyjna polska potrawa zadziała na skórę niczym botoks. Jak ugotować dobry rosół? Poznaj przepis na odżywczy bulion. Przygotowanie smacznego, aromatycznego i przepełnionego witaminami rosołu to marzenie większości gospodyń domowych. Ten drobiowo-warzywny bulion na stałe wpisał się już w kanony kuchni polskiej. Nie bez przyczyny przyjęło się, że bez rosołu nie ma niedzieli. Serwowany zwykle jako pierwsze z dwóch dań od lat rozpieszcza podniebienia miłośników gotowania i testowania. Dowiedz się, jak ugotować rosół kolagenowy, za który zdrowie i uroda będą ci dozgonnie wdzięczne.
Rodzina podzieliła się w sieci wyjątkowym przepisem, który w ich domu gości od pokoleń. Po raz pierwszy skorzystała z niego prababcia i od tej pory się stał nieodłącznym elementem ich codzienności. Od dłuższego czasu zastanawiasz się jak zrobić chleb? To prostsze niż myślisz. Ten wyjątkowy przepis sprawi, że raz na zawsze zapomnisz o długich godzinach spędzonych przy kuchennym blacie i… kolejnej nieudanej próbie wypieku. Czy są wśród nas osoby, które szczerze przyznają, że nie lubią smaku i zapachu chleba? Tak myślałyśmy. Nie bez przyczyny przyjęło się, że to właśnie kanapka jest ulubionym śniadaniem Polaków. Co więcej, na tle pozostałych krajów europejskich to chleb jest tym produktem, którego spożywamy najwięcej. A gdyby tak każdego dnia móc cieszyć się świeżym i aromatycznym bochenkiem? Wystarczy odrobina chęci i zaangażowania.
Słodkie bułeczki to specjalność naszych mam i babć. Teraz każda z nas może odtworzyć smak swojego dzieciństwa w domowym zaciszu. Potrzebujesz zaledwie dwóch, wyjątkowych składników. Resztę z pewnością masz pod ręką. Wspomnienia mają to do siebie, że przywołują nie tylko obrazy, ale również smaki i zapachy. Z pewnością każda z nas ma własny, niepowtarzalny smak swojego dzieciństwa, ale te słodkie bułeczki pojawiają się w głowie każdego, dorosłego już dziecka. Okazuje się, że ich zrobienie jest banalnie proste. Sprawdź, czy masz w swojej kuchni wszystkie niezbędne składniki i do dzieła!
Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Imponującą rzeszę miłośników zyskała głównie dzięki swojemu niepowtarzalnemu, słodko-kwaśnemu smakowi. Jeden składnik, dokładnie tyle należy zmienić, by delektować się nią z jeszcze większą przyjemnością. Gwarantujemy, że nic nie smakuje lepiej. Przyjęło się, że pomidorowa to niekwestionowana królowa zup. Zwykle podawana jest z ryżem lub makaronem. Jest to danie bardzo stare i rodzime niemalże dla każdej kuchni. Niebywale sycąca, tania i prosta w przygotowaniu. Czy można chcieć czegoś więcej? Okazuje się, że jeden składnik jest w stanie zupełnie zmienić jej smak. Co powiecie na rewolucje w kuchni? Ta zmiana potrafi uzależnić.