DomekIOgrodek.pl Kuchnia Dzieci domagają się hamburgerów? Zapomnij o fast foodzie, w domu zrobisz dużo lepsze. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka rzeczy
Fot. amirali mirhashemian, Unsplash

Dzieci domagają się hamburgerów? Zapomnij o fast foodzie, w domu zrobisz dużo lepsze. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka rzeczy

13 lutego 2020
Autor tekstu: Karina Sulich
Hamburgery wcale nie muszą być niezdrowe. Jedno z ulubionych dań dzieci z łatwością przyrządzisz w domu. Koniec z fast foodami! Jeżeli zwrócisz uwagę na te kilka rzeczy, twój burger stanie się prawdziwym, kuchennym arcydziełem.
Roztopiony ser na pysznym, wołowym kotlecie z listkiem sałaty, a wszystko to w chrupiącej, idealnie przypieczonej bułce obsypanej sezamem. Hamburgery – kto z nas ich nie lubi? Wbrew powszechnej opinii, burger nie musi być kojarzony z niezdrowym fast foodem. Ten przepis to sekret na pyszne hamburgery zrobione w domowym zaciszu. W końcu sporządziła go sama Magda Gessler! Jeżeli zwrócisz uwagę na te kilka rzeczy, już nigdy nie będziesz chciał zjeść burgera na mieście.

Domowe hamburgery

Domowe hamburgery to idealna, o wiele zdrowsza alternatywa dla propozycji serwowanych w popularnych fast foodach . Jak we własnej kuchni przyrządzić wyśmienitą gwiazdę amerykańskiej kuchni?

Przepis na hamburgery Magdy Gessler

Przepis na hamburgery Magdy Gessler to receptura, dzięki której otrzymamy cztery prawdziwie amerykańskie burgery . Co będziemy do nich potrzebować?

Składniki:

  • Pół kilo wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu Worcester
  • 2 łyżeczki musztardy z Dijon
  • 2 łyżki sosu chili
  • Prażona cebulka
  • 4 plastry sera
  • 4 bułki
  • Pieprz, szczypta suszonego imbiru
  • Sałata, pomidory, cebula
  • Ketchup, majonez, musztarda

Wykonanie:

Posiekaną cebulę mieszamy ze zmielonym mięsem , sosem chili, imbirem, pieprzem, musztardą i sosem Worcester. Wyrabiamy na gładką masę i dodajemy prażoną cebulkę. Formujemy cztery burgery i grillujemy lub obsmażamy na patelni około 5-6 minut z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Pod koniec kładziemy na kotletach po plastrze sera, aby rozpuścił się na mięsie.

Opiekamy bułki i smarujemy je majonezem. Na spodzie układamy kolejno sałatę, a na niej kotlet. Smarujemy musztardą i ketchupem. Następnie kładziemy pomidora oraz cebulę i przykrywamy bułką posmarowaną od spodu majonezem.

Przepis na hamburgery Magdy Gessler nie wydaje się trudny. Aby stworzyć prawdziwy raj dla podniebienia, nie wolno zapomnieć o kilku rzeczach , które zdradziła mistrzyni kuchni!

  1. Dziewczyna zrobiła zdjęcie dla chłopaka. Spojrzała na ekran i zauważyła, że ktoś za nią stoi
  2. Kim jest najpiękniejsza polska gangsterka, Magdalena Kralka? Poszukuje jej policja i Interpol

Tajemnica idealnego burgera

Tajemnica idealnego burgera to zaledwie kilka rzeczy, o których zawsze musimy pamiętać.

Po pierwsze pamiętaj, że produkty muszą być najlepszej jakości a mięso powinno zmielić się własnoręcznie w domu . Po drugie, aby uzyskać prawdziwe, amerykańskie hamburgery użyj sera cheddar. Po trzecie, kiedy wymieszasz mięso ze składnikami, dodaj do niego odrobinę zimnej wody, gdyż zwiąże ona kolagen w mięsie. Natomiast kiedy zabierzesz się za bułki, opiekaj je tak, by podawane były wciąż ciepłe i chrupiące.

Jeżeli będziesz tego trzymać, twoje dzieci już nigdy nie poproszą cię o hamburgery z fast fooda!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

hamburgery
Fot. Joshua Kantarges, Unsplash

Domowe hamburgery potrafią być naprawdę pyszne. Zadbaj o świeże, dobrej jakości mięso.

hamburgery
Fot. Fábio Alves, Unsplash

Na koniec grillowania lub smażenia, ułóż na mięsie ser, aby lekko się stopił.

Hamburgery
Fot. Jonathan Borba, Unsplash

Burgery najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.

Obserwuj nas w
autor
Karina Sulich None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy