Hamburgery wcale nie muszą być niezdrowe. Jedno z ulubionych dań dzieci z łatwością przyrządzisz w domu. Koniec z fast foodami! Jeżeli zwrócisz uwagę na te kilka rzeczy, twój burger stanie się prawdziwym, kuchennym arcydziełem.
Roztopiony ser na pysznym, wołowym kotlecie z listkiem sałaty, a wszystko to w chrupiącej, idealnie przypieczonej bułce obsypanej sezamem. Hamburgery – kto z nas ich nie lubi? Wbrew powszechnej opinii, burger nie musi być kojarzony z niezdrowym fast foodem. Ten przepis to sekret na pyszne hamburgery zrobione w domowym zaciszu. W końcu sporządziła go sama Magda Gessler! Jeżeli zwrócisz uwagę na te kilka rzeczy, już nigdy nie będziesz chciał zjeść burgera na mieście.
Domowe hamburgery
Domowe
hamburgery
to idealna, o wiele zdrowsza alternatywa dla propozycji serwowanych w popularnych
fast foodach
.
Jak we własnej kuchni przyrządzić wyśmienitą gwiazdę amerykańskiej kuchni?
Przepis na hamburgery
Magdy Gessler
to receptura, dzięki której
otrzymamy cztery prawdziwie amerykańskie burgery
. Co będziemy do nich potrzebować?
Składniki:
Pół kilo wołowiny
1 cebula
2 łyżki sosu Worcester
2 łyżeczki musztardy z Dijon
2 łyżki sosu chili
Prażona cebulka
4 plastry sera
4 bułki
Pieprz, szczypta suszonego imbiru
Sałata, pomidory, cebula
Ketchup, majonez, musztarda
Wykonanie:
Posiekaną cebulę mieszamy ze zmielonym
mięsem
, sosem chili, imbirem, pieprzem, musztardą i sosem Worcester. Wyrabiamy na gładką masę i dodajemy prażoną cebulkę. Formujemy cztery burgery i
grillujemy lub obsmażamy na patelni około 5-6 minut
z każdej strony, w zależności od preferowanego stopnia wysmażenia. Pod koniec kładziemy na kotletach po plastrze sera, aby rozpuścił się na mięsie.
Opiekamy bułki i smarujemy je majonezem.
Na spodzie układamy kolejno sałatę, a na niej kotlet. Smarujemy musztardą i ketchupem. Następnie kładziemy pomidora oraz cebulę i przykrywamy bułką posmarowaną od spodu majonezem.
Przepis na hamburgery Magdy Gessler nie wydaje się trudny.
Aby stworzyć prawdziwy raj dla podniebienia, nie wolno zapomnieć o kilku rzeczach
, które zdradziła mistrzyni kuchni!
Tajemnica idealnego burgera
to zaledwie kilka rzeczy, o których zawsze musimy pamiętać.
Po pierwsze pamiętaj, że
produkty muszą być najlepszej jakości
a
mięso powinno zmielić się własnoręcznie w domu
. Po drugie, aby uzyskać prawdziwe, amerykańskie hamburgery
użyj sera cheddar.
Po trzecie, kiedy wymieszasz mięso ze składnikami,
dodaj do niego odrobinę zimnej wody, gdyż zwiąże ona kolagen
w mięsie. Natomiast kiedy zabierzesz się za bułki, opiekaj je tak, by podawane były wciąż ciepłe i chrupiące.
Jeżeli będziesz tego trzymać, twoje
dzieci
już nigdy nie poproszą cię o hamburgery z fast fooda!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Domowe hamburgery potrafią być naprawdę pyszne. Zadbaj o świeże, dobrej jakości mięso.
Na koniec grillowania lub smażenia, ułóż na mięsie ser, aby lekko się stopił.
Burgery najlepiej smakują z domowymi frytkami i sałatką coleslaw.