Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Jeden składnik zmieni smak twojej jajecznicy. Każdy ma go w domu, kosztuje grosze
Luiza Pastuszka
Luiza Pastuszka 26.02.2020 20:00

Jeden składnik zmieni smak twojej jajecznicy. Każdy ma go w domu, kosztuje grosze

Jajecznica
fot. instagram.com @stachura.mt

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego. Oprócz tego, że niezwykle szybka w przygotowaniu za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. To właśnie dlatego jest w stanie zadowolić nawet najbardziej kapryśnych smakoszy i miłośników jedzenia. Jak zrobić jajecznicę? Jeden składnik zupełnie odmieni jej smak. Każdy ma go w swoim domu i kosztuje grosze.

Jajka są nie tylko niskokaloryczne, ale posiadają też pokaźną liczbę witamin i minerałów, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie, wygląd skóry i ogólne samopoczucie. Najczęściej produkt ten na stołach Polaków pojawia się w wersji klasycznej jajecznicy, która uznawana jest za królową śniadań. Z boczkiem, szczypiorkiem, a może pomidorkami? Wybór należy tylko do ciebie. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, który zmieni smak jajecznicy. Twoje kubki smakowe będą ci za niego dozgonnie wdzięczne.

Jajecznica: jak zrobić jajecznicę?

Jajka to jeden z tych produktów, które w trakcie zakupowego szaleństwa obowiązkowo lądują w naszych koszach. Od lat uznawane są za prawdziwą bombę witaminowo-minerałową. Najszybsze śniadanie świata? To oczywiście jajka na patelni, które potocznie nazywamy jajecznicą. Ilu fanów tej prostej, a jakże wykwintnej potrawy, tyle sposobów na jej przygotowanie.

Niektórzy z nas lubują się w mocno ściętych jajkach, inni preferują z kolei jej płynną i rzadką wersję. Bez względu na to, którą opcję wybierzemy, doskonale smakują z solą i pieprzem. Świeże zioła i warzywa wydobędą z niej głębię smaku, a boczek lub szynka delikatnie go podkręcą i urozmaicą.

  1. Wnuk Lecha Wałęsy. Do sieci trafiło zdjęcie małego Karola Wałęsy
  2. Ogromnie smutna wiadomość obiegła media. Śmierć była nagła, nikt nie mógł przewidzieć najgorszego, nie żyje Wojciech Potocki
  3. Dostała udaru po wizycie u fryzjera. Przyczyna okazała się porażająca

Musztarda do jajecznicy, czyli klucz do sukcesu

Biorąc pod uwagę fakt, że jajka w tej odsłonie jemy nawet klika razy w tygodniu, warto urozmaicić ich smak. Na portalu gurbacka.pl pojawił się przepis, który skradł serca tysięcy internautów. Okazuje się, że wystarczy dodać jeden składnik, który każda z nas ma w swojej kuchni, aby zupełnie zmienić jego smak. Jak urozmaicić jajecznicę? Dodaj łyżeczkę musztardy francuskiej.

Składniki na 1 porcję:

  1. 2 jajka z wolnego wybiegu,
  2. 1/4 małej cebulki,
  3. 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
    4. 1 łyżeczka oleju kokosowego.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  2. Jajka rozbij w miseczce, dodaj musztardę i dokładnie roztrzep.
  3. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulkę, chwilę podsmaż i wylej jajka.
  4. W momencie, gdy jajka pozostają delikatnie ścięte, są kremowe, wilgotne i pyszne.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Jajecznica

Jajecznica to jedno z ulubionych śniadań Polaków.

Jajecznica

Ile miłośników, tyle sposobów na jej przygotowanie.

Jajecznica

Łyżeczka musztardy zupełnie zmieni jej smak.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Chłopiec chory na niezwykle rzadką chorobę nie chce żyć. Wszystko przez rówieśników, którzy go wyśmiewają
  2. Specjalny apel WHO do turystów. Każdy powinien się zastosować
  3. Nie żyje kultowa aktorka. Zagrała w ponad 100 filmach, zaczynała jako dziecko
  4. Ogłoszenie o sprzedaży auta wywołało poruszenie. Wszystko przez jedno zdanie
  5. Zrobiła selfie, którego ludzie jej nie wybaczą. Pewien ”szczegół” zwala z nóg
  6. Bajecznie prosty sposób na gotowanie ziemniaków 4 razy szybciej. Ugotujesz nawet w 5 minut

Źródło: gurbacka.pl