Chcesz mieć pewność, że jajko jest świeże? Zapomnij o popularnych mitach, znamy sposoby
Jajka mogą się popsuć jeśli trzymamy je zbyt długo lub w nieodpowiednich warunkach. Warto więc wiedzieć kiedy ten nabiał nie nadaje się do spożycia. Kilka istotnych szczegółów zwróci na to naszą uwagę.
Jajka mają dość długą datę przydatności. Ale jeśli od ich zakupu minął tydzień albo dwa możemy mieć obawę czy są na pewno świeże. Warto znać kilka dodatkowych trików, dzięki którym skutecznie dowiemy się, czy nasze jajko nadaje się do spożycia. Warto zapomnieć o mitach i sprawdzić to w innowacyjny sposób.
Jajka – jak sprawdzić, czy są świeże
Z pewnością wszyscy znamy sposób z wrzuceniem surowego jajka do szklanki lub miski wypełnionej chłodną wodą z dodatkiem łyżki soli. Jeśli jajko uniesie się ku górze, możemy mieć pewność, że nie jest już świeże i nie powinniśmy go użyć.
Jeśli już ugotowałaś jajka, łatwo zauważysz czy się nadają. Jeśli ugotowane żółtko znajduje się blisko skorupki, nie powinnaś go jeść. Szybszym sposobem będzie rozbicie jaja w misce. Świeże będzie miało gęste, ściśle przylegające białko do żółtka. Jeśli białko będzie zbyt płynne, już wiesz, że nie powinnaś go używać do przygotowania jedzenia.
- Minister Zdrowia przekazał dobrą wiadomość. Nadal jednak jedna rzecz nie daje mu zasnąć
- Cała Polska trzymała kciuki. Niestety, dziecko nie żyje, ogromna tragedia
- Niewiele osób zdaje sobie sprawę. Jednym nawykiem możesz bezpowrotnie zniszczyć swoje brwi
Sprawdzony sposób
Kolejnym sprawdzonym sposobem jest potrząśnięcie jajkiem. Jeśli nie usłyszysz żadnego chlupania, oznacza to, że możesz je spokojnie spożyć. Pod wpływem czasu białko i żółtko mogą stracić wiązania białkowe, stają się wówczas wodniste i to właśnie usłyszysz przy potrząsaniu.
Jeśli zauważysz, że termin przydatności do spożycia minął, możesz nadal użyć jaj, warunkiem tego jest jednak ugotowanie ich na twardo . Bakterie salmonelli znikają po zagotowaniu wody już w 70 stopniach Celsjusza. Pamiętaj, że jeśli skorupka jajka pękła, należy je niezwłocznie spożyć. Nie należy ich w żaden sposób przechowywać lub zostawiać do zjedzenia na później.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Najważniejsze jest przechowywanie. W temperaturze poniżej 6 stopni nie będą namnażać się bakterie.
Rozbicie w miseczce pozwoli najlepiej sprawdzić świeżość białka i żółtka.
Jaja najczęściej jemy na śniadanie. Warto pamiętać, że najbezpieczniej jest je poddać obróbce termicznej.
ZOBACZ TEŻ:
- We wtorek mija bardzo ważny termin dla wszystkich Polaków. Ostatnia chwila na załatwienie sprawy
- Koniec z 14-dniową kwarantanną dla przyjezdnych. Będą nowe zasady przekraczania granic europejskiego państwa
- Cieszysz się z otwarcia galerii? Nie masz pojęcia, z jakimi wytycznymi będziesz musiał się zmierzyć
- Magiczna sałatka. Na pewno jeszcze nie jadłaś czegoś podobnego, pyszności
- Na jaw wyszły nowe informacje o rodzinie Kacperka. Porażające słowa sąsiada i mamy
- Andrzej Duda zabrał głos ws. doniesień o dymisji. Jest oficjalne stanowisko
źródło: blog.liebherr.com