Jajka w nowym wydaniu. Wystarczy dodać jedną rzecz, która zmieni wszystko
Jajka to najukochańszy element śniadania na całym świecie. Jajecznicę na śniadanie dostaniemy na każdym kontynencie, różnice są jedynie w przygotowaniu i doprawianiu tego wartościowego nabiału. Ale codziennie jeść je w ten sam sposób? Wystarczy dodać jeden składnik, który każdy ma w swoim domu i odmienimy jajeczne śniadanie.
Jajka w nowym wydaniu, wymagają tylko jednego składnika. Jak się okazuje, niewiele trzeba, by zaskoczyć swoją rodzinę nowym śniadaniem. A wszelkie eksperymenty uwielbia każda pani i pan domu.
Jajka w innowacyjny sposób
Zasada nie dotyczy jakiegoś wybitnie innowacyjnego sposobu pieczenia. Chodzi o dwa zwykłe składniki, które w swoim połączeniu i pod wpływem pieczenia połączą się w wyjątkowy smak. Sekretem jest… ser. Jasne, że na początku nie robi to wrażenia, ale jak spróbujecie, to danie na stałe włączy się do Waszego menu.
O to składniki:
8 jajek
1,5 szklanki śmietany
1 łyżka masła
4 łyżki tartego sera.
Jak przygotować niezwykłe śniadanie:
Płaskie naczynie, żaroodporne, należy wysmarować masłem. Wlać śmietanę i swobodnie rozbić jajka. Koniecznie posolić i popieprzyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, najlepiej w termoobiegu.
Po 15 minutach pieczenia wyjąć jajka i posypać tartym serem i z powrotem włożyć na kilka minut, żeby ser się roztopił. Danie w naczyniu położyć na środku stołu i nakładać łyżką, doznania całej rodziny będą niezwykłe!
- Córka Natalii Kukulskiej jest prześliczna, wygląda jak aniołek. Największą uwagę zwracają jej włosy, co za widok
- Z osłupieniem patrzyli na byłą żonę Wiśniewskiego. Niewiarygodne, jak teraz wygląda
- Dziecko miało krostkę, którą matka zignorowała. Po kilku dniach lekarze walczyli o jego życie
Jajka- skarbnica minerałów
Wokół tego niezwykłego nabiału powstało wiele mitów, które ciągle są obalane. Pierwszy dotyczył tego, ile trzeba ich jeść, jak różni się kaloryczność jajek gotowanych na twardo a na miękko? Czy jajka podwyższają cholesterol?
Lekarze faktycznie wykryli dość duży poziom cholesterolu w jajku, co zniesławiło opinię tego nabiału. Potem opinie te zostały obalone, gdyż okazało się, że większy związek z miażdżycą mają nasycone kwasy tłuszczowe, więc jajka nie wpływają bezpośrednio na miażdżycę. Co do kalorii, to zdecydowanie ma ich mniej jajko ugotowane na miękko. Według światowej organizacji zdrowia możemy zjadać nawet 10 jajek tygodniowo, wliczając oczywiście te, zawarte w cieście, czy makaronie. Jajka zakwaszają organizm, więc najlepiej łączyć je z zasadotwórczymi warzywami, np. ze szczypiorkiem, pomidorem, sałatą.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Do dania możesz dodać też warzywa, albo boczek czy szynkę.
Jajko podstawa śniadania w niejednym domu na całym świecie.
Z uwagi na różne karmienie kur, musimy zwracać uwagę, jakim numerkiem jest opatrzony nabiał. Jajka z chowu klatkowego są bardzo niesmaczne i nie mają w zasadzie wartości odżywczych.
ZOBACZ TEŻ:
- Jedzenie po terminie ważności, które i tak można jeść. Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj
- Dziadek wytatuował sobie aparat słuchowy. Wszystko dla chorego wnuczka
- Husky i pomeranian zostali rodzicami. Szczeniak wygląda jak uroczy lisek, jest przesłodki
Źródło: beszamel.se.pl