Jajka zajęły znaczną część twojej lodówki? Mamy genialny przepis na ich wykorzystanie, nie pożałujesz
Jajka , które zostały w naszej lodówce po świętach, można wykorzystać za pomocą prostego, ale genialnego przepisu. Tak podane znikną z talerzy, a lodówka zyska trochę przestrzeni.
Jajka to podstawa świąt Wielkanocnych. Niemal każda potrawa na świątecznym stole wiąże się z ich użyciem. Święta mijają w ciągu dwóch dni, a pozostałe po nich jaja zajmują większą część lodówki. W jaki sposób je wykorzystać? Znamy świetny przepis, który sprawi, że jajka szybko zaczną znikać .
Jajka – pyszny i prosty przepis
Jajka to nieodłączny element sałatki jarzynowej, która jest królową polskich stołów podczas każdych świąt. Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego kultowa sałatka tak wspaniale smakuje? Warzywa po prostu doskonale współgrają z jajkami. To połączenie powinniśmy powielać w naszej kuchni. Genialny przepis, który pokocha twoja rodzina, też opiera się na smaku wspaniałego warzywa.
Składniki na jajka z brokułem i boczkiem:
- 8 jajek
- 35 dag brokułów
- 50 g wędzonego boczku
- 150 ml śmietany 22 proc.
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki bulionu warzywnego
- 3-4 łyżki musztardy
- pieprz biały
- szczypta cukru, sól
- W najbliższych dniach ministerstwo zdrowia poda nowe wytyczne. Wszyscy będą musieli się dostosować
- Akcja służb w warszawskiej siedzibie partii przy Nowogrodzkiej. W akcji pirotechnicy, wiadomo, co się stało
- Czy mogę planować wakacje na lipiec i sierpień? Przewodnicząca Komisji Europejskiej udzieliła odpowiedzi
Jak przygotować brokułowe jajka?
- Przygotowanie jajek faszerowanych brokułem i boczkiem nie zajmie nam dużo czasu. Zacznijmy więc od ugotowania jaj na twardo w wodzie z solą , co powinno zająć około 10 minut. Ten sposób gwarantuje, że żółtko nie będzie nieestetycznie szare. Ostudzone jajka obierz i przekrój na pół.
- Brokuła podziel na różyczki i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody. Należy je blanszować około 5 minut i odcedzić. Koniecznie pozostaw 300 ml wody, w której warzywa się gotowały. Pamiętaj o przelaniu ich wodą, żeby nie straciły zielonego koloru.
- Do rondelka wrzuć boczek i smaż, aż puści tłuszcz. Wyjmij mięso na talerz. Do tego samego rondelka dodaj masło, kiedy się rozpuści, dodaj mąkę i stwórz w ten sposób zasmażkę.
- Cały czas mieszając, dodaj bulion, śmietanę i wodę z brokułów. Wody należy dodać tyle, żeby sos pozostał aksamitnie kremowy.
- Sos doprowadź do wrzenia, dodaj musztardę, sól i pieprz oraz cukier.
Na półmisek wylej sos, tak, by wypełniło się nim 3/4 jego objętości. Ułóż połówki jajek i różyczki. Wierch udekoruj pozostałym sosem i posyp boczkiem.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Jajka po świętach zajmują nam pół lodówki. Należy więc je szybko wykorzystać. Niekoniecznie jajecznica jest dobrym rozwiązaniem. Spróbujmy przygotować ten nabiał w zupełnie inny sposób.
Boczek nada daniu wspaniałego smaku.
ZOBACZ TEŻ:
- Ogromna awantura o syrenę alarmową. Mieszkańcy atakują strażaków, ratownicy mają dość
- Drugi raz ogłaszają stan wyjątkowy. Koronawirus powrócił, druga fala, przykra wiadomość z zagranicy
- Czego nie wolno robić na balkonie? Polacy zapominają, że wiele rzeczy jest zakazanych
- Rząd będzie chciał zmniejszyć obostrzenia kwarantanny? Jeżeli tak, naukowcy przedstawili 3 warunki
- Mąż Katarzyny Zielińskiej nie miał litości. Poczekał aż aktorka zaśnie
- Wiadomości TVP przedstawiły rachunek Jarosława Kaczyńskiego. Zdumiewająca sytuacja w programie
źródło: gazetakrakowska.pl