DomekIOgrodek.pl Kuchnia Jak jeść melona? 10 sprawdzonych porad
Fot.pixabay.com Pasja1000

Jak jeść melona? 10 sprawdzonych porad

16 czerwca 2019
Autor tekstu: Monika Jeleniak

Jak jeść melona? Twoje częste wizyty w supermarkecie doprowadziły cię do pytań w stylu co to za śmieszny żółty owoc? Z nami nabierzesz praktycznej wiedzy w kwestii wyboru najciekawszych propozycji żywnościowych!

Jak jeść melona? Jest to bardzo ciekawe pytanie, ponieważ większość z nas w życiu nie miała z nim większej styczności. Jak w takim rozgryźć naturę i przy okazji odkryć nowe smaki? Nasze porady skutecznie ułatwią ci życie w zdrowym duchu!

Czy warto jeść melona?

Oczywiście, że warto jeść ten charakterystyczny owoc, który jest bogaty w potas i minerały. Dla naszego organizmu może oznaczać to odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów, usprawniający nasz system odpornościowy, jak i ogólną poprawę samopoczucia. Żeby jednak skosztować tego niezwykle soczystego tworu, musimy zapoznać się z poradami na temat odseparowania wierzchniej łupinki od wnętrza.

Jak obrać melona? Kupiłaś swój pierwszy w życiu owoc z tego gatunku i nie jesteś przekonana do swoich umiejętności oddzielania? Wbrew pozorom jest to bardzo prosta czynność. Potrzebny nam będzie jeden pełny melon, który posłuży nam jako żywnościowy worek treningowy. Na pierwszy raz możesz wybrać nieco poczerniały lub miękki.

Dlaczego właśnie taki powinien ci najbardziej odpowiadać? Delikatna i rozmiękczona skórka będzie się mogła lepiej oddzielić od nadzienia. Zważając na to, że jest to twój pierwszy raz, musimy chwytać się jak najłatwiejszych rozwiązań!

Mając już do dyspozycji odpowiednio wybrany owoc, możemy przystępować do meritum. Nasze obieranie zaczynamy od góry, wyznaczając sobie środek skórki melona. Gdy znajdziemy interesujący nas punkt, wciskamy palec w taki sposób, aby znalazł się pod łupinką, ale nie w środku owocu. Teraz możemy już ściągać skórę w dół, najlepiej za pomocą ostrego noża, tak, aby jak najwięcej warstwy zewnętrznej odłączyć od wewnętrznej sfery!

Jak obrać melona miodowego?

Cechuje się on dosyć ciekawym kolorem miąższu, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłej odmiany, jest intensywnie żółty. Przez to można pomylić jego środek niemalże z sygnalizacją świetlną :). Barwa ta jednak nie jest przypadkowa – wskazuje na zawarte w nim substancje, które jak najbardziej przyczyniają się do wzmocnienia naszych organów wewnętrznych.

Do czego w głównej mierze służy i jak zabrać się za jego obieranie? Zacznijmy od drugiej kwestii – obieramy go w bardzo podobny sposób jak zwykłego, tylko tutaj w naszym konkretnym przypadku uważamy na soczysty środek. Skórkę wyodrębniamy od strefy wewnętrznej dzięki nożowi, który koniecznie musi się odznaczać ostrą brzytwą. Po całym procesie warto sobie udzielić odpowiedzi na temat właściwości leczniczych tego ciekawego gatunku owocu. Otóż melon miodowy jest wykorzystywany podczas leczenia bólów reumatycznych , a także osób chorujących na nerki.

Kolejnym pytanie z naszego cyklu jak obrać melon oraz dlaczego warto jeść melona , jest: j ak obrać melona zielonego? Jeżeli zastanawiacie się nad tym dylematem, to już wychodzimy z odpowiedzią. Od poprzedników różni się tym, że jego kolor oscyluje wokół tonacji zielono- żółtych, co również ma swoje potwierdzenie w środku. Kremowobiały miąższ jest do zobaczenia tylko w kluczowym punkcie środka, natomiast przy łupince posiada kolor ciemnozielony.

Piel de Sapo , bo tak brzmi pełnoprawna nazwa tego owocu, ma również jeszcze jeden znak rozpoznawczy: jest dosyć owalny, co wpływa na krojenie czy obieranie go.

Tutaj trzeba wykazać się nie lada precyzją i wyczuciem i prowadzić nóż w taki sposób, żeby nie oderwać wielkich kawałków środka od strony wewnętrznej.

Ostatni rodzaj, jaki dzisiaj zaprezentujemy to melon galia. Jak obrać melona galia ? Odmiana ta może poszczycić się charakterystyczną siateczką na swoim grzbiecie i jest zaliczana do najbardziej rozpoznawalnych odmian właśnie przez ten detal. O ile wcześniej mówiłyśmy o nieco owalnym kształcie zielonego melona, o tyle nasz aktualny bohater może pochwalić się jeszcze bardziej beczkowatą budową.

To będzie oznaczać dla nas albo trudność, albo łatwość w oddzielaniu wnętrza od zewnętrznej strefy tego gatunku melona. Wszystko zależy od tego, jaki nóż wybierzemy do tej czynności. My skłaniałybyśmy się ku takiemu, który podporządkuje się tej aerodynamicznej powierzchni – czyli ostrze krótkie, mogące lepiej i dokładniej wykonać daną czynność!

Z czym jeść melona?

Melon sam w sobie stanowi niezwykle ciekawą propozycję kulinarną, ze względu na niecodzienny smak i barwę. Tak, nie oszukujmy się. Tak jak często wybiera się mango do podawania na bankietach jako przekąski o ciekawej barwie wywołującej euforię wśród gości, tak melon może stanowić jego zastępstwo.

Jak już wyżej wspominałyśmy, żółta czy zielona barwa tej niezwykłej odmiany na pewno uświetni niejeden ponury dzień, podczas którego deszcz zawładnie prozą życia. To ostatnie zdanie chyba też najlepiej oddaje istotę problemu, kiedy jeść melona . Najlepiej wtedy, kiedy czujemy spadek odporności, czyli w czasie wszelkich opadów, srogiej zimy czy pochmurnej jesieni.

Jeżeli chcemy zdecydować się na wybranie towarzystwa dla tego owocu, najłatwiej będzie się pokierować ku różnego rodzaju wędlinom. To połączenie jest na wagę kulinarnego złota, szczególnie w przypadku doboru delikatnego mięsa w postaci włoskiego prosciutto.

Z czym można jeść melona , akurat, kiedy nie dysponujemy wyrobami mięsnymi? Sposobów podawania jest bez liku, natomiast my skłaniałybyśmy się sprawdzonym przepisom. Na pierwszy ogień w naszym małym kulinarnym zestawieniu wychodzą zatem takie propozycja jak: sushi, sałatki, których głównym składnikiem może być właśnie melon, konfitury czy nawet galaretki. Jak widzisz, jeden owoc może uczynić pełną paletę różnego rodzaju potraw do wyboru. Tylko i wyłącznie od ciebie zależy, jak i z czym zestawisz żółty miąższ!

Lody o smaku melonowym

Jak jeść melona w przypadku jego zbytnim naruszeniu przez czas? Poczerniała wersja tego owocowego przysmaku nie będzie dobrze smakować podawana w wersji surowej, niemniej wiemy, jak wykorzystać miękki melon! Koniecznie musisz wypróbować przepisu nawiązującego do połączenia miąższu z kostkami lodu. Dobrze zgadłaś- będziemy mówić o lodach o smaku melonowym!

Lody o smaku melonowym są idealną propozycją na ciepłe wieczory, letnie poranki i słoneczne popołudnia. Od razu jednak uczulamy, że intensywny smak nie będzie zbyt odczuwalny dla twojego podniebienia- podczas przygotowania tego smakołyku nie posiłkujemy się cukrem czy słodzikiem. Interesuje nas naturalność w każdym wydaniu, dlatego możemy zaproponować w tym przypadku miód, który wniesie do naszego deserowego przepisu lekkiej i lepiej nuty kwiatu.

Dosyć jednak rozpisywania się na temat wyglądu tej propozycji- przechodzimy do kulinarnych konkretów!

  1. Pierwszy krok mówi nam o potrzebie odpowiedniego obrania owocu- jeżeli nie wiesz, jak dokonać tej trudnej sztuki, koniecznie przeczytaj nasz tekst od początku!
  2. Następnie kroimy środek melona w drobne kosteczki, w ten sposób przygotowując odpowiednią podstawę ku zmiksowania go w blenderze.
  3. Małe kawałeczki owoców stanowiące pokłosie po dokładnym rozdrobnieniu w urządzeniu wrzucamy do uprzednio przygotowanej śmietany, o której powiemy w następnym punkcie;
  4. Wyżej wymieniona śmietana musi być ubita na sztywno- oznacza to poświęcenie odpowiedniej ilości czasu na przygotowanie takiej masy! Uzyskałaś oczekiwany efekt? Teraz wystarczy wymieszać ją z melonem!
  5. Oto twoje lody! Całą zawartość miski schowaj do lodówki, aby nabrała odpowiedniej konsystencji. Już za kilka godzin będziesz mogła się cieszyć niezapomnianym smakiem deseru!

Taki sposób użytkowania melona jest oryginalny, a zarazem niesamowicie smaczny i pożywny. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom będziesz mogła cieszyć się niesamowitym smakiem przez kolejne dni. Żeby wystarczyło lodów dla całej rodziny, znajomych i sąsiadów, przygotuj posiłek z dwóch owoców i dodaj więcej śmietany!

Czy można jeść melona na diecie?

Odpowiemy na to pytanie jednym krótkim, ale skutecznym okrzykiem: oczywiście! Wyżej przedstawione rodzaje melonów miały podobną charakterystykę- wszystkie skutecznie działają na stan zdrowia naszego ciała ! Oprócz tego, że jest całkowicie zdrowy pod względem konsumpcji w trakcie odchudzania, dodatkowo zawarte w nim naturalne cukry mogą stanowić świetny substytut dla żelek, kolorowych landrynek czy gumy, bez których nie wyobrażasz sobie życia.

Idąc dalej tym tropem, masz pytanie na temat czy można jeść melona przy cukrzycy? Jak każda kwestia w życiu, również melon czy inne owoce mają ten minus, że nie można ich jeść w nadmiarze. Dlatego proponujemy kosztować małe dawki melona, najlepiej po obiedzie czy w formie drobnej przekąski. Nie róbmy jednak z niego potrawy na miarę obiadu czy śniadania, ponieważ taka ilość może zdecydowanie przyczynić się do złego samopoczucia diabetyków!

Czy można jeść melona w ciąży?

Melon, oczywiście w spokojnych dawkach, jeszcze nikomu nie zaszkodził, tym bardziej powinien zasilać szeregi diety młodej mamy. Ta jagoda jest niezwykle pożytecznym smakołykiem ciążowym! Co sprawia, że tak mówimy? Przede wszystkim mowa o substancjach mineralnych z kategorii A, E, B czy PP, mogące bardzo pomóc szczególnie podczas porodowych zmagań, kiedy potrzeba przygarnięcia przez ciało witamin jest wielka.

Kolejnym pytaniem jest: czy można jeść melona karmiąc piersią ? Niestety, mamy tutaj złą wiadomość dla kobiet lubiących się z tą żółtą i owalną jagodą. Melon nie jest wskazany w dużych ilościach podczas karmienia piersią, ponieważ organizm powinien wówczas oscylować wokół kalorycznych potraw. Niemniej, możesz go w dalszym ciągu stosować jako niekolizyjny substytut takiej diety ciążowej.

Zatem odpowiadając dokładnie na pytanie, czy można jeść melona podczas karmienia nie pozostaje nam nic innego jak orzec, że owszem, nie jest on niedozwolony, ale raczej na zasadzie dodatku. Tutaj też odwołujemy się do wszelkich owoców, których słodki środek często nazywamy zdrowszymi cukrami – najważniejsza jest zbilansowana i odpowiednio rozpisana jadłospis! Dla każdego z nas oznacza to co innego, ponieważ mamy bardzo różne zapotrzebowania kulinarne- również owocowe!

Podsumowanie

Jak jeść melona brzmi nasza dzisiejsza rozprawa i mamy nadzieję, że nasze słowo pisane dotrze do największych zwolenników tej ciekawej odmiany owocu. Chyba o tym nie wspomniałyśmy na tyle skutecznie wcześniej, ale melon pochodzi z rodziny dyniowatej i charakteryzuje się świetnym środkiem, stanowiącym podstawę ku dobrze zrobionym smoothies. Są to napoje mogące mieć odżywczy i zbawienny wpływ na nasz organizm!

Wspaniałym pomysłem, a zarazem najlepszą odpowiedzią na sformułowanie, do czego służy melon, są zupy, które są idealnym zobrazowaniem użytkowania melona! Polecamy blendować je razem z ulubionymi przyprawami, mile widziane w tym przypadku jest, przykładowo, pietruszka!

Pytałyśmy się również o to, czy można jeść melona podczas karmienia piersią i mamy nadzieję, że rozwiałyśmy wasze wątpliwości dotyczące tego zagadnienia! Przy okazji nawołujemy do tego, aby skonsultować się ze specjalistą, które zależnie od naszej budowy może nam przypisać wiele owocowych i warzywnych wspomagaczy.

Melonowa dieta sprowadza się też do dobrze przygotowanych lodów, które w szczególności polecamy! To niezbędny element żywieniowy podczas upałów, który dostarczy do naszego organizmu dawki witamin, radości i uśmiechu!

Jak jeść melona?- ZOBACZ ZDJĘCIA:

jak jeść melona

Jak jeść melona i co zawiera w sobie? Owoc ten to połączenie żółtego koloru ze zdrowiem!

jak jeść melona

Jak jeść melona i w jaki sposób go podawać? Oczywiście, że lody będą najskuteczniejsze!

jak jeść melona

Ty się zastanawiasz jak jeść melona, natomiast my odpowiadamy: zrób zdrowe smoothie!

jak jeść melona

Sałatka i melon to świetne połączenia. Dla nas to idealne zobrazowanie pytania jak jeść melona?

jak jeść melona

Melon to źródło wielu witamin i wartości odżywczych, dlatego warto go jeść często.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Gdzie wypić kawę w Warszawie? 8 najlepszych miejsc ze świetną kawą
  2. Jak jeść pałeczkami? Porady dla początkujących
  3. Jak jeść ostrygi? 10 sprawdzonych porad
  4. Jakie kwiaty kupić na urodziny? Najpiękniejsze propozycje
  5. Placuszki bananowe wyłącznie z 3 składników. Proste i szybkie przepisy

Obserwuj nas w
autor
Monika Jeleniak None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy