DomekIOgrodek.pl Porady domowe Jak jeść raki? 10 sprawdzonych porad
Fot.: Ylvers, pixabay.com

Jak jeść raki? 10 sprawdzonych porad

10 grudnia 2018
Autor tekstu: Monika Jeleniak

Jak jeść raki? Czerwona skorupa, twardy pancerz i wielkie szczypce- to nie charakterystyka potwora z filmów sci-fi , a jedynie zobrazowanie skorupiaka, z którym masz przyjemność spotykać się w supermarkecie podczas zakupów żywnościowych. Co jeszcze możemy dodać na jego temat? Zaraz wszystkiego się dowiesz!

Jak jeść raki, jeżeli nigdy nie miałaś styczności z tym ciekawym zwierzęciem? Z autopsji wiemy, że pierwsze próby konsumowania go mogą zakończyć się niepowodzeniem, ale z pewnością niegroźna jest jego uszczypliwość!

Jak jeść raki?

Powszechnie przyjęto do wiadomości, że rak jest zwierzęciem raczej trudnym do obsługi, szczególnie w kulinarnym wymiarze tego znaczenia. Nie zniechęcamy was jednak do próby jego konsumpcji, a raczej nawołujemy do spróbowania tego niezwykłego skorupiaka. Jako postępowa redakcja zachęcamy was do eksploracji różnych dziedzin, również tych żywieniowych :).

Raki raczej kojarzą się z wystawnymi przyjęciami- nic dziwnego, bowiem europejski protokół dyplomatyczny uwzględnia w swoich zasadach savoir-vivre ten rodzaj dania jako wysublimowaną przekąskę na przyjęciach w ambasadzie. Jednak przy odrobinie szczęścia (na ogół są trudno dostępne), jesteśmy w stanie kupić to pyszne stworzenie w dobrych supermarketach.

Jak jeść raka, żeby nie wyjść na kulinarnego ignoranta? Na początku może nam być ciężko, zważywszy na brak przyzwyczajenia do szczypców. Niemniej praktyka czyni mistrza i w tym przypadku tak może właśnie być. O ile sam zainteresowany posiada piękną parę szczypców, o tyle my użyjemy własnych w celu jego konsumpcji! Wedle zasad savoir-vivre, powinniśmy bowiem użyć uprzednio przygotowanych do tej okazji sztućców, przypominające kształtem i układem ostrych odnóży raka.

Jak jeść raki sposoby?

Jeżeli akurat podano do stołu raki, a nie masz dostępu do wcześniej wymienionych szpikulców, możesz skorzystać z własnych rąk. To zarazem najprostsza i najstarsza zasada korzystania z dobrodziejstw skorupiaka- bardzo łatwo obrać mięso, znajdujące się w jego środku. Palce są o wiele zwinniejsze niż jakakolwiek pomoc w postaci stalowych akcesoriów, dlatego możesz z nich śmiało skorzystać podczas obiadu!

Jak jeść raki w restauracji?

To jest jedna z metod, choć o nieco niekonwencjonalnym charakterze. Zwykle jednak zauważysz w restauracjach dodatkowy nóż czy specjalny widelec do wykorzystania przy spożywaniu raka. Zanim przystąpisz do samej czynności jedzenia, warto przyjrzeć się swojemu talerzowi i jego oryginalnej zawartości.

Po czym poznać, że rak jest świeży? Trop prowadzi do… odpowiedniego układu ciała skorupiaka na talerzu! Co to znaczy w naszym konkretnym przypadku? Zawinięty ogonek pod korpus to oznaka świeżości- należy to rozumieć jako prawidłowy sposób przyrządzenia potrawy, a co najważniejsze- rak był niedawno łowiony.

Pod wpływem wysokiej temperatury wody, czy szerzej- wrzątku, skorupiak kurczy się. Końcowy odcinek odwłoka po wyjęciu z wody przypomina znak zapytania. Gdy napotkasz się na wyprostowanego osobnika, może to zwiastować bóle brzucha- rak może być nieświeży.

Gdy już mamy pewność, że nasz rak jest zdatny do jedzenia, możemy kierować się do konkretów. Jak prawidłowo jeść raki , będąc w miejscu publicznym? Jak nie narazić się na ostracyzm społeczny, w przypadku braku znajomości zasad dotyczących skorupiaków?

Sam ceremoniał konsumpcji zaczynamy od dokładnego i powolnego odkręcenia głowy od reszty korpusu- teraz już wiesz, dlaczego będą ci potrzebne ręce. Praktycznie żadne ostrze nie wykaże takiego zainteresowania wobec kwestii precyzyjnego oderwania tej części ciała, co właśnie twoja para niepozornych dłoni.

Jeżeli jednak twoje kończyny odmawiają posłuszeństwa, a gorąca potrawa stygnie na talerzu, wyjściem z tej patowej sytuacji mogą okazać się twoje usta! Wystarczy chwycić skorupiaka za ogon, podnieść go na wysokość zębów i włożyć do ust małą główkę, tym samym przekręcając trzonowcami pokarm o 180 stopni.

Jak obrać raki?

Żeby móc nacieszyć podniebienie wspaniałym, a zarazem delikatnym biało- kremowym mięskiem z samego wnętrza naszego dzisiejszego bohatera, będziemy musiały znowu odwołać się do naszych dłoni. Grają one nieocenioną rolę w zdejmowaniu poszczególnych skórki, czy pierścieni skorupki, które odgrywają rolę warstwy zewnętrznej skorupiaka. Gdy dokonamy tej czynności, możemy się cieszyć białą poświatą, która nam się okaże.

Z czym jeść raki?

Skorupiaki najlepiej będą smakować w swoim własnym towarzystwie, natomiast w większości lokali, serwujących ten morski przysmak, będziesz mogła go zobaczyć w asyście różnego rodzaju warzyw czy innych owoców. Z racji na fakt, że wnętrza raków są bardzo delikatne, dobrym dodatkowym komponentem mogą być wina- urozmaicą niemalże kruchy smak tej oryginalnej potrawy!

Jak jeść małe raki?

Małe raki nie są najpopularniejszą potrawą w Polsce, dlatego rozumiemy to dopytywanie o skuteczność w ich jedzeniu. Tak samo, jak w przypadku raka większego, skupmy się najpierw na oderwaniu główki naszemu morskiemu bohaterowi- to jedna z najważniejszych czynności przy okazji delektowania się skorupiakiem. Następnie obieramy rękoma twardą skorupkę i możemy na koniec cieszyć się białym mięsem. Małe raki cechują się delikatniejszymi gabarytami, dlatego sam proces obierania powinien zająć ci o wiele mniej czasu niż w przypadku jego większej wersji.

Czy można jeść raki w ciąży?

Będąc w stanie błogosławionym, wręcz warto pochylić się ku skorupiakom! Nawet nie zdajesz sobie sprawy, ile ciekawych składników zawierają ci nietypowi mieszkańcy wód! Jak jeść raki, żeby nie zawirować? Nie tylko dostarczają wrażeń smakowych, ale również, a przede wszystkim mogą stanowić główne źródło twojej diety bogatej w białko, żelazo czy cynk. Dlatego od dziś zacznij zacieśniać swoje nieco rozluźnione relacje ze skorupiakami!

Niemniej, ogranicz kilogramowe ilości do raczej spokojnych dawek- ciąża jest równoznaczna ze zbilansowanymi dawkami najrozmaitszych potraw. Owoce morze zatem oczywiście możesz konsumować, ale z rozwagą. W tym przypadku oznacza to porcja raków raz na jakiś czas, sprowadzająca się do dwutygodniowych przerw. Czy można jeść raki co drugi dzień- zdecydowanie odradzamy!

Jesteś młodą mamą i zadajesz sobie aktualnie pytanie: jak jeść gotowane raki i czy w ogóle możne je stosować przy okazji ciążowej diety? Oczywiście! Powinnaś uważać jednak na odpowiednią obróbkę termiczną mieszkańca morza.

Co lubią jeść raki?

Już poznałyśmy nasze preferencje dotyczące kulinariów, natomiast czy wiemy, czym lubią odżywić się nasi mali morscy bohaterowie? Jest takie przysłowie, które powinno nam się tutaj pojawić jako fraza kluczowa dotycząca zagadnienia, czy wiem, co jem? Jeżeli nie, to najwyższy czas się przekonać o gustach raków!

Nie ma czego się obawiać- patrząc na dietę raków, nie musimy obawiać się o własne zdrowie. Ważne jest jednak to, żeby zwierzęta nie pochodziły z hodowli, w których karmione są czymś w rodzaju paszy. Składa się ona nawet niekiedy z trocin, co powoduje skutecznie puchnięcie tego skorupiaka .

Co mogą jeść raki w morzu? Z kolei naturalnie chowane skorupiaki lubią odżywiać się roślinnością podwodną, zawierającą spore pokłady wapnia. Jakie to glony? Przede wszystkim mowa o moczarce, rogatku czy ramienicy. Kolejnym ważnym dla raków posiłkiem są bezkręgowce, występujące w morskim środowisku.

Raki luizjańskie jak jeść?

Procambarus clarkii – bo tak naprawdę nazywa się nasz skorupiak zamieszkujący brzeg Ameryki Północnej, jest bardzo ładnym okazem. Wizerunkowo prezentuje się jak z podręcznika od biologii- pamiętasz czerwony mieszkańca wody, który doskonale wyglądał na tle zielonych glonów? Mniej więcej w taki sposób można sobie zobrazować sobie przedstawiciela luizjańskich terenów!

Jak go zjeść, żeby jak najlepiej móc się nacieszyć tym niepowtarzalnym smakiem? Pamiętasz nasze dwa najważniejsze kroki przy obieraniu skorupiaka? To, że rak ten różni się nazewnictwem, nie oznacza, że inaczej się go obiera od reszty! Jak jeść raki luizjańskie? Zacznij od głowy, potem oderwij skorupkę- tak, jak już wcześniej ci radziłyśmy!

Z czym jeść kraby?

To egzotyczne danie jest świetnym wyborem na klasyczną kolację ze znajomymi. Kraby są zazwyczaj użytkowane w miejscowościach, mogące poszczycić się bezpośrednim dostępem do morza. Dlaczego? Wówczas istnieje pewność, że owoce morza są łowione na miejscu, tu i teraz. Zazdrościmy osobom mieszkającym nad polskim morzem! W Morzu Bałtyckim można bowiem spotkać trzy różne rodzaju krabów, są to:

a) krab brzegowy b) krab wełnistoskrzypcy oraz c) krabik amerykański.

Jak zatem przygotować posiłek, składający się w głównej mierze z kraba? Po odpowiednim oporządzeniu tego morskiego stwora należy go podać z kroplami świeżo wyciśniętej cytryny w towarzystwie chleba. Ciekawym dodatkiem może okazać się również majonez- posmarowany po odwłoku sztucznie podkreśli niesamowity aromat kraba!

Jak jeść małe kraby?

W przypadku krabów odznaczającymi się szczypcami zazwyczaj skłaniamy się ku ostrym narzędziom. Natomiast powierzchnia ciała jego mniejszych braci jest na tyle mała, że zupełnie możemy sobie odpuścić dodatkowe akcesoria, a skupić się na zgrabnym ruchu dłoni.

Jak jeść kurkumę na raka?

Mówiłyśmy do tej pory o rakach na ogół rzecznych i jak jeść raki, ale warto również przypomnieć o istnieniu takich chorób, których nazewnictwo kojarzy się z morskimi stworzeniami. Raki , czyli nowotwory, są złośliwe i dlatego warto wspomnieć na łamach tego tekstu o ich obecności- tym razem nie w morzu, a naszych organizmach.

Jeżeli miałaś styczność z tą chorobą, możemy ci współczuć. Powiemy ci, jak skutecznie wyeliminować jego złe działanie za pomocą kurkumy, która charakteryzuje się skutecznym działaniem wobec marginalizacji komórek nowotworowych. Jak wygląda? Być może miałaś już kiedyś do czynienia z żółtym proszkiem ozdabiającym twoje drugie danie w restauracji?

Prawdopodobnie była to właśnie przyprawa opisywana w naszym tekście. Jest bowiem bardzo chętnie i często używana przez restauratorów, pasjonujących się nie tylko kuchnią hinduską, ale raczej zdrowymi potrawami!

Dlaczego jest tak chętnie wykorzystywana? Tutaj z odpowiedzią przychodzi nam kuchnia indyjska, mogąca pochwalić się niezwykłym doborem dodatków do dań narodowych. Bez tej przyprawy hindusi nie wyobrażają sobie dalszych kulinarnych poczynań, a już na pewno nie bez obecności tak skutecznego dodatku, którego właściwości stanowią niemalże synonim leków.

Żółta sproszkowana garść ląduje przede wszystkim na potrawach, aby, chociażby wesprzeć naszą wątrobę. Czy to nie wspaniałomyślne ze strony szefa kuchni, żeby tak dbać o klientelę?

W kuchniach świata kurkuma dominuje w sproszkowanej wersji, natomiast bardzo często spotykać ją można również w postaci świeżego kłącza czy nawet…suplemencie. Te ostatnie objawiają się w postaci małych kapsułek, które można najczęściej spotkać w punktach farmaceutycznych.

Podsumowanie

Mamy nadzieję, że po dawce naszych apetycznych wiadomości już wiesz, jak jeść raki! Chociaż kuchnia staropolska dosyć skutecznie wyeliminowała ten morski posiłek z naszych codziennych obiadów, wciąż możemy od czasu do czasu spotkać w wybranych supermarketach czerwone okazy.

Również z pomocą naszego słowa pisanego wiesz już, jak jeść raki po odpowiednim obraniu. Pamiętaj- zaczynaj od główki i potem skutecznie przechodź do następnych części ciała. Korpus zawsze musi być dokładnie obrany, ponieważ znajduje się na nim najwięcej dawki twardego pancerza. Nam nie pozostaje nic innego jak życzyć ci udanej konsumpcji!

Jak jeść raki?- ZOBACZ ZDJĘCIE:

jak jeść raki

Jak jeść raki? Czerwone stworzenia zaczynają dominować w restauracjach, warto więc nauczyć się tej trudnej sztuki!

jak jeść raki

Jak jeśc raki i szerzej- skorupiaki? Jak sama nazwa wskazuje, mamy do czynienia z twardą skorupą do zgryzienia!

jak jeść raki

Jak jeść raki i kraby? Choć różnią się od siebie kształtem, nie są inne pod względem obierania!

jak jeść raki

Jak jeść raki czerwone? Tak samo, jak każde inne!

ZOBACZ TEŻ:

  1. Jak jeść melona? 10 sprawdzonych porad
  2. Jak jeść granata? 10 sprawdzonych porad
  3. Domowe maseczki na twarz: 10 najlepszych i prostych przepisów

źródła: interia.pl, gotujmy.pl, wikipedia.org, babyboom.pl, surojadek.com



Obserwuj nas w
autor
Monika Jeleniak None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy