Jak obrać ananasa? 3 proste i szybkie sposoby
Jak obrać ananasa? Egzotyczne owoce, choć pyszne, często bywają problematyczne. Twarda skóra i specyficzne kształty sprawiają, że nie zawsze wiemy, jak je przygotować do podania. Z ananasem sprawa wygląda bardzo podobnie. Przedstawiamy 3 proste i szybkie sposoby, które sprawią, że będziemy mogli się nim delektować bez najmniejszego problemu!
Ananas to nie tylko świetne dopełnienie letniej sałatki, ale także przepyszny dodatek do mięs i wielu innych dań. Jak jednak sobie z nim poradzić? Jak sprawnie i odpowiednio obrać ten owoc? Sprawdźcie nasze patenty!
Jak obrać ananasa?
Ten owoc, wywodzący się z Brazylii, może osiągnąć nawet do 5 kilogramów! Nic więc dziwnego, że jego skóra jest tak twarda. Niestety, obranie go bez pomocy noża i deski krojenia będzie bardzo trudne do zrealizowania. Są jednak sposoby, które usprawnią cały proces. Poznajcie je!
1. Metoda na ćwiartki
Owoc kroimy na cztery części. Z każdej z nich usuwamy wewnętrzną część, a następnie pozbywamy się skórki. Jadalną część ananasa podajemy wedle uznania.
2. Odcięty spód
Kolejna z metod polega na chwyceniu ananasa jedną ręką za liście i odcięcie spodu tego owocu. Następnie kładziemy go na desce i tym razem odcinamy górną część.
Kolejnym krokiem jest ostrożne pozbycie się nożem skórki, wycinając z niej pionowe paski.
3. Wykrawacz do ananasa
Ostatnią, zdecydowanie najbardziej wyglądną propozycją są tzw. wykrawaczki do ananasa. Ten niedrogi gadżet pozwala na delektowanie się owocem bez większego wysiłku.
Cena takiego produktu to około 30 zł.
Ananas ma niezwykłe wartości odżywcze i lecznicze. To naturalny środek, który wspomaga nasze trawienie, łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi i obrzękami. Ten egzotyczny owoc to również źródło wielu witamin: A, B1, B2, B6, C oraz wielu minerałów.
Jak widać, obranie ananasa nie jest tak trudne, na jakie wygląda. Wszystkim wielbicielom słodkich owoców życzymy smacznego!
Zobacz zdjęcia:
Ananas to jeden z bardziej soczystych egzotycznych owoców, będące ogromnym źródłem wielu witamin.
Niestety, dla wielu osób ogromny problem stanowi obranie go w sposób poprawny.
Istnieją dwie najpopularniejsze metody, dzięki którym przygotowanie owocu do spożycia okazuje się całkiem proste.
Przy każdym ze sposobów należy zachować dużą ostrożność i uważać, by nóż nie ześlizgnął się na twardej skórce.
Dobrą alternatywą jest wykrawaczka do ananasów. Sprytne narzędzie pozwala na otrzymanie okrągłych, pysznie wyglądających plasterków.
Zobacz też:
- Jak wykorzystać słomki do napojów? 10 tricków, które sprawią ci dużo frajdy
- Co oznaczają symbole na metkach ubrań? Symbole z objaśnieniem
- Jak zrobić lukier? To bardzo proste i szybkie