DomekIOgrodek.pl Porady domowe Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Najlepszy sposób na zbyt słone potrawy
Fot.pixabay.com

Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Najlepszy sposób na zbyt słone potrawy

17 lutego 2019
Autor tekstu: Redakcja Lelum

Jak uratować przesoloną zupę lub sos? Każdy przynajmniej raz miał taką sytuację. Przygotowaliście ulubione danie, ale przesadziliście z solą? Znamy najlepszy sposób na odratowanie zbyt słonych potraw. Dzięki niemu odratujecie posiłek i nie będziecie musieli robić go od nowa!

Większość z nas nie potrafi wyobrazić sobie dania obiadowego bez dwóch podstawowych przypraw: soli i pieprzu. Ta pierwsza zdecydowanie zmienia charakter potrawy, ale też łatwo z nią przesadzić. Nie martw się, zbyt słony posiłek to nie koniec świata. Dzięki naszemu artykułowi dowiesz się, jak uratować przesoloną zupę i nie tylko!

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić, kiedy przesolę zupę? Na pewno jej nie wyrzucać. Istnieje kilka sposobów na uratowanie posiłku.

Pierwszym sposobem jest złagodzenie smaku w postaci dodania do potrawy jogurtu lub śmietany. To znany trik, z którego korzysta niejedna pani domu na co dzień. Najlepiej stosować go w przypadku, kiedy zupa jest delikatnie za słona.

Inny, stary sekret , z którego korzystały jeszcze nasze babcie, polega na wrzuceniu do gotującej się zupy obranego surowego ziemniaka. Warzywo powinno wchłonąć nadmiar soli. Ziemniaka pozostawiamy w gotującej się zupie na chwilę.

Nie jesteś przekonana do żadnego z tych sposobów? Możesz spróbować dodać do zupy białko jajka. Pozostaw je na chwilę w gotującej się zupie i zbierz łyżką.

Jak uratować przesolony sos lub gulasz?

Zbyt słony sos to nie koniec świata. Znając sposób na złagodzenie jego smaku, bez problemu go odratujesz!

Lekko przesolony sos odzyska poprzedni smak po dodaniu odrobiny mleka. Jeśli sos jest dość mocno przesolony, w jego uratowaniu pomoże ci… jabłko. Obierz owoc, pokrój go na kawałki, usuń gniazda nasienne i pestki. Kawałki jabłka wrzuć do sosu i gotuj przez ok. 10 minut, po czym wyjmij je z garnka. Trik z jabłkiem możesz zastosować także w przypadku przesolonego sosu.

Zbyt słony gulasz uratujesz, dodając do niego odrobinę… miodu, cukru lub soku z cytryny. Tak jak w przypadku zupy i sosu powinien podziałać również trik z dodaniem jogurtu naturalnego.

Sposób na przesolony bigos

W przypadku bigosu łatwo przesadzić z solą. Podczas przygotowywania tej potrawy, cały czas wydaje nam się nie dość słona, po czym chwilę później okazuje się, że bigos jest przesolony. Na szczęście nie musimy się go z tego powodu pozbywać! Opisany powyżej sposób z ziemniakiem, który odratuje przesoloną zupę, poradzi sobie równie dobrze ze zbyt słonym bigosem.

Znacie jeszcze jakieś sposoby na uratowanie przesolonych potraw?

Zobacz zdjęcia:

jak uratować przesoloną zupę

Nie musisz pozbywać się przesolonego bigosu. Trik z surowym ziemniakiem powinien się sprawdzić!

jak uratować przesoloną zupę

Smak lekko przesolonej zupy złagodzi jogurt naturalny.

jak uratowac przesoloną zupę

Teraz już wiesz, że istnieje kilka sposobów na odratowanie przesolonych dań.

jak uratować przesoloną zupę

Smak zbyt słonego gulaszu można poprawić, dodając do tego dania odrobiny soku z cytryny.

jak uratować przesoloną zupę

A ty jakie znasz sposoby na uratowanie przesolonego dania?

Zobacz też:

  1. Jak zrobić lody? Domowe sposoby na przepyszny deser
  2. Prezenty dla kota. Na Dzień Kota podaruj mruczkowi coś specjalnego
  3. Jak wykorzystać słomki do napojów? 10 tricków, które sprawią ci dużo frajdy
Obserwuj nas w
autor
Redakcja Lelum None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy