Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Jak zrobić omlet? Sposób na idealny omlet
Monika Jeleniak
Monika Jeleniak 25.01.2019 15:58

Jak zrobić omlet? Sposób na idealny omlet

jak zrobić omlet
Fot.: mhburton, pixabay.com

Jak zrobić omlet? Sposób na idealny omlet nie ogranicza się tylko do jednego. Ile głów, tyle możliwości. Policzmy wspólnie: na słodko, w wersji słonej, z dodatkami, podane z szynką… jak widać, jest z czego wybierać! Puszyste placki na bazie dobrze wybranych jajek stały się solidną podstawą naszych śniadań, a same właściwości tej niezwykłej potrawy może przyczynić się do zmniejszenia cholesterolu. Czujesz się przekonana do jej przygotowania? Zaczynajmy!

Jak mawia stare przysłowie – dobre śniadanie to podstawa udanego dnia, a odpowiednio dobrane produkty korzystnie wpływają nie tylko na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Jak więc wybrać tę idealną potrawę? Naszym zdaniem warto spróbować od jajek, które podajemy nie tylko w formie zwykłej jajecznicy, ale właśnie za pomocą niezwykłego omletu.

Jak zrobić omlet?

Przede wszystkim warto zadać sobie najpierw pytanie, jak najlepiej przygotować się na zrobienie tej potrawy. Tutaj radzimy o zakupienie patelni teflonowej, charakteryzującą się dobrą powłoką. Taką, która w żaden sposób nie będzie oddziaływać negatywnie na wlaną do niej jajeczną masę. Jeżeli masz takie naczynie, to oznacza, że możemy podejść do pierwszego etapu zrobienia żółtego placka.

Czym właściwie charakteryzuje się dobrze zrobiony omlet? Wiele osób twierdzi, że jest to jedna z form jajecznicy, którą potrafi zrobić niemal każdy z nas. Jest to potrawa, którą bazą są oczywiście jajka- kolejną kwestią jest sposób ich przyrządzenia. Do tej konkretnej propozycji będziemy potrzebować trzepaczki, która skutecznie rozdrobni jajka, a całą masę łączymy następnie z mlekiem– tymi działaniami otrzymamy bliżej niesprecyzowany twór, który wylewamy na wyżej już wymieniona patelnię.

Nie jest to jednak koniec naszej kulinarnej przygody. Całość jego idealnego przygotowania polega bowiem dopiero na kolejnym kroku, jakim jest dobór odpowiednich dodatków. To od ciebie zależy, w jakiej postaci zostanie podana ta jajeczna mieszanka! Jak wygląda dobrze wysmażony omlet? Tutaj odpowiedz odnosi się zarówno do sposobu podania potrawy na słodko czy słono- masa musi być bardzo dobrze ubita. Chyba nie chcesz jeść zupy na bazie konsystencji z mleka i jajek?

Jak zrobić omlet? Klasyczny przepis

Jak zrobić omlet w klasycznym ujęciu? Oto nasza propozycja przygotowania tego ciekawego dania:

Będziemy potrzebować dwóch jajek, które są podstawą naszego całego działania. W myśl zasadzie odpowiednio dobranych proporcji, jajka zalewamy również dwiema łyżeczkami mleka. Masę zrobioną z naszych głównych składników nie tyle mieszamy, ile roztrzepujemy. Tak otrzymujemy ciekawą papkę, do której dokładamy odrobinę soli. Całość ponownie gnieciemy widelcem, a następnie wylewamy na odpowiednią rozgrzaną patelnię. Tutaj z kolei radziłybyśmy ją uprzednio wysmarować masłem (lub olejem kokosowym), które odpowiednio uchroni nasze urządzenie od smug, ale także nada potrawie pewnej lekkości w smaku. Ile czasu smażymy nasze danie dnia? Specjaliści z zakresu gotowania mówią o ok. pół minuty, warto więc nie przesadzać z czasem podgrzewania.

Środek ma pozostać wilgotny, zaś spód powinien być starannie wysmażony- tak brzmi twoje dzisiejsze motto podczas odpowiadania na pytanie, jak zrobić idealny omlet z jajek?

Jak zrobić omlet na słodko?

Jak zrobić omlet podanej w wersji pełnej słodyczy, rozpuszczającej się w naszych ustach? Odpowiedz jest nieco złożona, bo doskonałych dodatków jest bez liku! Wspaniałą propozycją może być zatem potrawa ze skórkami poszczególnych owoców, karmelizowanym bananem, czy posypana rodzynkami. Całość zależy od twoich upodobań i gustu!

Przygotowanie takiej potrawy nie różni się praktycznie w niczym od wcześniej wspomnianego przepisu na klasyczny omlet. Jednak w tym konkretnym przypadku trzeba wiedzieć, kiedy dodać słodkości w taki sposób, aby podkręcić delikatny smak puszystej masy. Według nas świeże owoce najlepiej dodać do konsystencji pod koniec przygotowania omletu, kiedy całość ląduje już na talerzu. Dlaczego? W ten sposób banan nie traci swojej wartości odżywczej i dzięki temu oddaje całą słodycz, o którą nam w tym przykładzie chodzi.

Co wyskoczy nam w Internecie po wpisaniu frazy „jak zrobić omlet w słodkiej wersji”? Za granicą znana jest pod nazwą omlet dulce, sporządzony na bazie dużej ilości mleka i kapki karmelu. Tak ciekawy smak można skosztować głównie we Włoszech, Hiszpanii i krajach Ameryki Łacińskiej! Świetnie komponuje się z cynamonem i oczywiście bananem, o którym również pisałyśmy.

Jak zrobić omlet z szynką i serem?

Przeciwstawnym rozwiązaniem słodkiej propozycji jest oczywiście nieco bardziej słona wersja omletu. Przygotowany przy użyciu szynki, warzyw i sera jest też bardziej klasycznym przykładem śniadaniowym, z racji na duże wartości odżywcze poszczególnych dodatków. Zobaczmy zatem, co możemy wybrać zastanawiając się nad omletem podanej w słonej wersji.

Naszą bazą są w tym przypadku wszystkie składniki, które mogą pomóc w utrzymaniu posolonej potrawy. O ile banan czy karmel stanowią ciekawe przełamanie dla nieoczywistego smaku puszystego placka, o tyle szynka i ser doskonale wpisują się w słonawy charakter omletu. Dlatego wybierz te dobrej jakości, a pokrojona w drobne kosteczki możesz wrzucić już do smażącej się potrawy na patelni.

Jakie znamy najsłynniejsze wersje tak przygotowanego omletu? Warto wymienić przede wszystkim słynny omlet francuski, do którego zazwyczaj używamy koziego sera od dobrego producenta. Z kolei omlet na słono podany w stylu hiszpańskim charakteryzuje się dużą ilością warzyw w postaci papryki czy szpinaku. Taki zielony omlet składamy na pół, a kieszonkowy rozmiar idealnie nadaje się na pikniki na trawie!

Podsumowanie

Teraz już wiesz, jak zrobić omlet z jajek, przy użyciu najróżniejszych dodatków. Pamiętaj jednak o dokładnych proporcjach podczas smażenia i oczywiście samo trwanie całego przygotowania powinno nie zajmować ci dużo czasu. Od ciebie potem zależy, czy podasz go sobie w wersji bardziej cukierkowej, czy może skłonisz się ku słonym rozwiązaniom. My możemy ci już tylko życzyć smacznego!

Jak zrobić omlet z jajek? Zobacz nasze propozycje przygotowania i podania dania w galerii:

jak zrobić omlet

Jak zrobić omlet z jajek? To zależy, gdzie się znajdujesz! Francuzi bardzo chętnie przygotowują śniadania na słodko, znane pod hasłem le petit dejeuner, a omlet ozdobiony miodem czy owocami świetnie wpisuje się w ten trend!

jak zrobić omlet

Złożony na pół wypełniony słodkim farszem z truskawek- pewnie niejeden z was marzy się taki zestaw do schrupania! Czerwone owoce świetnie komponują się z kapką bitej śmietanki ze świeżego mleka!

jak zrobić omlet

Jak zrobić omlet w klasycznym wydaniu tego słowa? Przede wszystkim na bazie jajek i mleka, które gnieciemy widelcem i dodajemy szczypty soli!

jak zrobić omlet

Poszczególne wariacje na temat omletów oscylują wokół ciekawych składników. Oznacza to, że w cieplejszych krajach chętnie są wykorzystywane pomidory, ale także zielone warzywa, które nie tracą swojej świeżości przez niemal cały rok.

ZOBACZ TEŻ:

  1. 36,5% Polaków ma nadwagę, a otyłość aż…
  2. Czekoladowy hummus to prawdziwy hit. Znamy łatwy przepis
  3. RANKING najlepszych włoskich restauracji w Polsce
  4. Polacy kupują to na potęgę! Niedługo zabraknie towaru w sklepach

źródła: artitacooks.blogspot.com, kwestiasmaku.com