Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce. Wiele osób popełnia podobny błąd
Jedzenie wbrew pozorom nie zawsze powinniśmy przechowywać w lodówce. Mimo że przyjęło się, iż tym sposobem przedłużamy jego świeżość, niektóre z produktów tracą swoje cenne wartości, a w rezultacie zaczynają psuć się, a nawet gnić. Jakich produktów nie powinniśmy trzymać w lodówce? Przedstawiamy 9. Wiele osób popełnia podobny błąd!
Przyjęło się, że produkty, które przechowywane są w lodówce, o wiele dłużej pozostają świeże i aromatyczne. Tymczasem okazuje się, że niektóre z nich nigdy nie powinny się tam znajdować. Przetrzymywane w lodówce o wiele szybciej zaczynają się psuć i tracą swoje cenne minerały i składniki odżywcze. Koniecznie sprawdź, jakie jedzenie nie powinno być tam przechowywane. Produktów jest 9, a niektóre z nich mocno cię zaskoczą!
Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce
Mimo że teoretycznie chłód przedłuża świeżość jedzenia, może przyczyniać się też do szybszego psucia i utraty cennych dla zdrowia wartości. Których produktów nie należy trzymać w lodówce?
1. Ziemniaki
Zawarta w ziemniakach skrobia pod wpływem chłodu znacznie szybciej przemienia się w cukier. W rezultacie zmieniają one smak i konsystencję.
2. Przyprawy
Przyprawy przetrzymywane w lodówce znacznie szybciej tracą smak i aromat. Oprócz tego nabierają też wilgoci i mogą gnić.
3. Oliwa
Oliwa znacznie zmienia swój smak i kolor. Dodatkowo staje się też mętna.
- Opublikowano nekrolog Pawła Królikowskiego. Bliscy aktora wystosowali poruszający apel
- Ostatnie pożegnanie Pawła Królikowskiego. Przejmujące sceny, rodzina zaskoczyła wzruszającym do granic możliwości gestem
- Agnieszka Kotońska z ”Gogglebox” nadal chudnie. Zdradziła sekret na idealną figurę
Których produktów nie trzymać w lodówce?
4. Świeże zioła
Zioła potrzebują wody i nieustannego dostępu do powietrza.
5. Jabłka
Jabłka to jedne z tych owoców, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy przetrzymywać w lodówce. Znacznie dłuższą świeżość zachowają poza nią i będą lepiej smakować.
6. Pieczywo
Pieczywo przetrzymywanie w lodówce zupełnie traci smak oraz zmienia swoją konsystencję.
7. Czosnek
Czosnek nie tylko traci smak, ale staje się też miękki i znacznie bardziej wilgotny.
8. Cebula
Cebula, która przez dłuższy czas przechowywana jest w lodówce mięknie i gnije. Najlepiej gdy przechowujemy ją w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.
9. Pomidory
Warzywa te w lodówce przestają dojrzewać i nabierać smaku. W związku z tym stają się zupełnie neutralne w smaku i miękkie.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Jedzenie nie zawsze powinno być przechowywane w lodówce.
Przyprawy w lodówce nabierają wilgoci.
Pomidory przestają dojrzewać i tracą smak.
ZOBACZ TEŻ:
- Rak piersi dotyka nie tylko kobiety. Pacjent zmaga się z ogromną dyskryminacją
- Wojciech Cejrowski wywołał ogromną burzę w sieci. Zaczął mówić o straconych pieniądzach
- 19-latek z Podlasia zmarł przez e-papierosa? „Jego płuca były podziurawione”
- Jajka z mikrofalówki. Sposób na pyszne śniadanie, które wykonasz w minutę
- Stan Gienka Loski z X-Factor się nie polepsza. Przyjaciele błagają o pomoc
- Po zjedzeniu hitowego produktu nowotwór rośnie jak na drożdżach. Lepiej wyrzucić go do śmieci
Źródło: webniusy.com