DomekIOgrodek.pl Kuchnia Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce. Wiele osób popełnia podobny błąd
fot. pixabay.com @Waldkunst

Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce. Wiele osób popełnia podobny błąd

3 marca 2020
Autor tekstu: Luiza Pastuszka

Jedzenie wbrew pozorom nie zawsze powinniśmy przechowywać w lodówce. Mimo że przyjęło się, iż tym sposobem przedłużamy jego świeżość, niektóre z produktów tracą swoje cenne wartości, a w rezultacie zaczynają psuć się, a nawet gnić. Jakich produktów nie powinniśmy trzymać w lodówce? Przedstawiamy 9. Wiele osób popełnia podobny błąd!

Przyjęło się, że produkty, które przechowywane są w lodówce, o wiele dłużej pozostają świeże i aromatyczne. Tymczasem okazuje się, że niektóre z nich nigdy nie powinny się tam znajdować. Przetrzymywane w lodówce o wiele szybciej zaczynają się psuć i tracą swoje cenne minerały i składniki odżywcze. Koniecznie sprawdź, jakie jedzenie nie powinno być tam przechowywane. Produktów jest 9, a niektóre z nich mocno cię zaskoczą!

Jedzenie, którego nie powinno się trzymać w lodówce

Mimo że teoretycznie chłód przedłuża świeżość jedzenia, może przyczyniać się też do szybszego psucia i utraty cennych dla zdrowia wartości. Których produktów nie należy trzymać w lodówce?

1. Ziemniaki

Zawarta w ziemniakach skrobia pod wpływem chłodu znacznie szybciej przemienia się w cukier. W rezultacie zmieniają one smak i konsystencję.

2. Przyprawy

Przyprawy przetrzymywane w lodówce znacznie szybciej tracą smak i aromat. Oprócz tego nabierają też wilgoci i mogą gnić.

3. Oliwa

Oliwa znacznie zmienia swój smak i kolor. Dodatkowo staje się też mętna.

  1. Opublikowano nekrolog Pawła Królikowskiego. Bliscy aktora wystosowali poruszający apel
  2. Ostatnie pożegnanie Pawła Królikowskiego. Przejmujące sceny, rodzina zaskoczyła wzruszającym do granic możliwości gestem
  3. Agnieszka Kotońska z ”Gogglebox” nadal chudnie. Zdradziła sekret na idealną figurę

Których produktów nie trzymać w lodówce?

4. Świeże zioła

Zioła potrzebują wody i nieustannego dostępu do powietrza.

5. Jabłka

Jabłka to jedne z tych owoców, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy przetrzymywać w lodówce. Znacznie dłuższą świeżość zachowają poza nią i będą lepiej smakować.

6. Pieczywo

Pieczywo przetrzymywanie w lodówce zupełnie traci smak oraz zmienia swoją konsystencję.

7. Czosnek

Czosnek nie tylko traci smak, ale staje się też miękki i znacznie bardziej wilgotny.

8. Cebula

Cebula, która przez dłuższy czas przechowywana jest w lodówce mięknie i gnije. Najlepiej gdy przechowujemy ją w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej.

9. Pomidory

Warzywa te w lodówce przestają dojrzewać i nabierać smaku. W związku z tym stają się zupełnie neutralne w smaku i miękkie.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Jedzenie

Jedzenie nie zawsze powinno być przechowywane w lodówce.

Jedzenie

Przyprawy w lodówce nabierają wilgoci.

Jedzenie

Pomidory przestają dojrzewać i tracą smak.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Rak piersi dotyka nie tylko kobiety. Pacjent zmaga się z ogromną dyskryminacją
  2. Wojciech Cejrowski wywołał ogromną burzę w sieci. Zaczął mówić o straconych pieniądzach
  3. 19-latek z Podlasia zmarł przez e-papierosa? „Jego płuca były podziurawione”
  4. Jajka z mikrofalówki. Sposób na pyszne śniadanie, które wykonasz w minutę
  5. Stan Gienka Loski z X-Factor się nie polepsza. Przyjaciele błagają o pomoc
  6. Po zjedzeniu hitowego produktu nowotwór rośnie jak na drożdżach. Lepiej wyrzucić go do śmieci

Źródło: webniusy.com

Obserwuj nas w
autor
Luiza Pastuszka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy