DomekIOgrodek.pl Ogród i taras Kiedy najlepiej przycinać tuje? Termin jest ważny, nie przegap
canva/krosbona, Getty Images

Kiedy najlepiej przycinać tuje? Termin jest ważny, nie przegap

29 stycznia 2023
Autor tekstu: Adam Moskal

Kiedy przycinać tuje? Te iglaste drzewa stanowią niezwykle popularną ozdobę w ogrodzie dzięki swojej pięknej prezencji. Trzeba jednak pamiętać, aby regularnie je przycinać, inaczej urosną w nieregularne i mało estetyczne kształty. Niżej wszystko wyjaśniamy.

Przycinając tuje przede wszystkim nadaje się im kształt. Roślina ta ma dużą tendencję do rozrastania, przez co zaczyna brzydko wyglądać. Bez przycinania końcówki gałęzi mogą także usychać.

Kiedy najlepiej przycinać tuje?

Najczęściej tuje przycina się 2-3 razy w sezonie, ponieważ roślina ta ma dość szybkie tempo wzrostu. Pierwsze przycinanie wykonuje się zazwyczaj przed rozpoczęciem okresu wegetacyjnego, a więc wczesną wiosną - na przełomie marca i kwietnia.

Drugie przycinanie przeprowadza się latem, najlepiej jeszcze w czerwcu. Ostatnie cięcie wykonuje się na przełomie sierpnia i września. Wtedy pobudzone do wzrostu młode gałązki zdążą zdrewnieć przed zimą, co uchroni je przed mrozami.

Przycinanie tui
Canva

Jak poprawnie przycinać tuje?

Aby roślina miała optymalne warunki do rozkrzewiania, a więc bujnego rozrostu, trzeba przycinać jej pędy mniej więcej o połowę ich długości. Trzeba pamiętać, że tę technikę stosuje się wiosną i na początku lata.

Jeśli drugie przycięcie wypada w sierpniu, gałązki skraca się jedynie o 1-2 cm. Najlepsze i najwygodniejsze są elektryczne nożyce i sekatory na akumulatory. Oczywiście klasyczne sekatory też się sprawdzą, jednak praca z nimi jest o wiele bardziej męcząca.

Artykuły polecane przez redakcję Domek i ogródek:

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy