DomekIOgrodek.pl Porady domowe Idealny schabowy. Przepis na podwójną radość z jedzenia
instagram.com @miesarianizm

Idealny schabowy. Przepis na podwójną radość z jedzenia

20 lutego 2020
Autor tekstu: Luiza Pastuszka

Kotlet schabowy to kulinarna klasyka. Idealnie wysmażony, chrupki na wierzchu i soczysty w środku sprawia, że nasze kubki smakowe dosłownie szaleją. Bez niego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. W towarzystwie ziemniaków i mizerii bryluje na polskich stołach. Jak zrobić kotlety schabowe? Ten przepis to prawdziwy hit.

Schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Ile rodzin, tyle sposób i pomysłów na ich przygotowanie. Zapiekane z serem, pieczarkami, a może klasycznie i bez dodatków? Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie. Przepis, który jakiś czas temu pojawił się w sieci, skradł serca milionów Internautów. Nic dziwnego. W końcu jego autorką jest sama… Magda Gessler! W takim wydaniu kotlet schabowy zawładnie twoim podniebieniem, a twoja rodzina nie zechce jeść już nic innego.

Kotlet schabowy to klasyka kulinarnego gatunku

Kotlet schabowy w polskich domach gości od lat. Przepisy na jego poprawne przygotowanie przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Nie ulega wątpliwości, że każda perfekcyjna gospodyni przyrządzanie tej wykwintnej potrawy opanowane ma do perfekcji. Co powiesz na małą rewolucję w kuchni ? Ta pod okiem Magdy Gessler nie ma możliwości zakończyć się niepowodzeniem.

Jakiś czas temu w sieci pojawił się przepis na kotlety schabowe przygotowany przez polską restauratorkę. Pochodzi on z książki Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, a smak… skradnie nie tylko twoje serce, ale również kubki smakowe.

Kotlety schabowe Magdy Gessler

Zastanawiasz się jak zrobić kotlety schabowe? Przepis, który zaproponowała Magda Gessler , nie ma sobie równych. Gwarantujemy, że po spróbowaniu nie będziesz chciała przyrządzać ich w żaden inny sposób. Podwójna radość z jedzenia jest w zasięgu ręki .

Składniki :

  • 400 g schabu karkowego,
  • 400 g schabu środkowego,
  • 2–3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 6–8 łyżek bułki tartej,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki smalcu,
  • sól,
  • pieprz,

Przygotowanie :

  • Mięso pokrój na plastry, rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.
  • Dopraw solą i pieprzem i odstaw na pół godziny.
  • Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
  • Płat schabu środkowego posmaruj warstwą startej cebuli, na niej połóż plaster schabu karkowego. Przyciśnij je do siebie.
  • Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugi wbij jajka, roztrzep je widelcem i dopraw solą oraz pieprzem, na trzeci talerz wysyp bułkę tartą.
  • Złożone kotlety obtocz w mące, zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złocisty kolor.

Tak przygotowane kotlety podawaj prosto z patelni. Gwarantujemy, że dzięki smalcowi i cebuli będą idealne w smaku!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Kotlet schabowy

Kotlet schabowy to klasyka w polskiej kuchni.

magda gessler

Przepis restauratorki kradnie serce.

Kotlet schabowy

Nie sposób przejść obok niego obojętnie.

Obserwuj nas w
autor
Luiza Pastuszka
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy