Idealny schabowy. Przepis na podwójną radość z jedzenia
Kotlet schabowy to kulinarna klasyka. Idealnie wysmażony, chrupki na wierzchu i soczysty w środku sprawia, że nasze kubki smakowe dosłownie szaleją. Bez niego nie jesteśmy w stanie wyobrazić sobie niedzielnego obiadu. W towarzystwie ziemniaków i mizerii bryluje na polskich stołach. Jak zrobić kotlety schabowe? Ten przepis to prawdziwy hit.
Schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. Ile rodzin, tyle sposób i pomysłów na ich przygotowanie. Zapiekane z serem, pieczarkami, a może klasycznie i bez dodatków? Wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie. Przepis, który jakiś czas temu pojawił się w sieci, skradł serca milionów Internautów. Nic dziwnego. W końcu jego autorką jest sama… Magda Gessler! W takim wydaniu kotlet schabowy zawładnie twoim podniebieniem, a twoja rodzina nie zechce jeść już nic innego.
Kotlet schabowy to klasyka kulinarnego gatunku
Kotlet schabowy w polskich domach gości od lat. Przepisy na jego poprawne przygotowanie przekazywane są z pokolenia na pokolenia. Nie ulega wątpliwości, że każda perfekcyjna gospodyni przyrządzanie tej wykwintnej potrawy opanowane ma do perfekcji. Co powiesz na małą rewolucję w kuchni ? Ta pod okiem Magdy Gessler nie ma możliwości zakończyć się niepowodzeniem.
Jakiś czas temu w sieci pojawił się przepis na kotlety schabowe przygotowany przez polską restauratorkę. Pochodzi on z książki Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, a smak… skradnie nie tylko twoje serce, ale również kubki smakowe.
Kotlety schabowe Magdy Gessler
Zastanawiasz się jak zrobić kotlety schabowe? Przepis, który zaproponowała Magda Gessler , nie ma sobie równych. Gwarantujemy, że po spróbowaniu nie będziesz chciała przyrządzać ich w żaden inny sposób. Podwójna radość z jedzenia jest w zasięgu ręki .
Składniki :
- 400 g schabu karkowego,
- 400 g schabu środkowego,
- 2–3 łyżki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 6–8 łyżek bułki tartej,
- 2 cebule,
- 4 łyżki smalcu,
- sól,
- pieprz,
Przygotowanie :
- Mięso pokrój na plastry, rozbij tłuczkiem na cienkie płaty.
- Dopraw solą i pieprzem i odstaw na pół godziny.
- Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
- Płat schabu środkowego posmaruj warstwą startej cebuli, na niej połóż plaster schabu karkowego. Przyciśnij je do siebie.
- Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugi wbij jajka, roztrzep je widelcem i dopraw solą oraz pieprzem, na trzeci talerz wysyp bułkę tartą.
- Złożone kotlety obtocz w mące, zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złocisty kolor.
Tak przygotowane kotlety podawaj prosto z patelni. Gwarantujemy, że dzięki smalcowi i cebuli będą idealne w smaku!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kotlet schabowy to klasyka w polskiej kuchni.
Przepis restauratorki kradnie serce.
Nie sposób przejść obok niego obojętnie.
ZOBACZ TEŻ:
- Przewlekłe zapalenie trzustki. Objawy i sposoby leczenia
- W panice robili wszystko, by chronić się przed koronawirusem. Film z samolotu odbiera mowę
- Dagmara Kaźmierska o swoim ślubie. Nie uwierzycie, w czym stanie przed ołtarzem
- Małgorzata Rozenek w ogniu krytyki. Chodzi o jej wygląd, przesadziła?
- Zaniedbane małżeństwo poddało się metamorfozie. Szczęka opada, wyglądają jak inne osoby
- Nie w Lidlu i nie w Biedronce. Dziś wygrał 1 sklep, ma najtańsze pączki w Polsce