Prosty trick babci na kotlety jajeczne. Będą chrupiące i aromatyczne
Kotlety jajeczne to lubiana alternatywa dla osób, które akurat niekoniecznie mają ochotę na mięso do obiadu. Zostało Ci w lodówce trochę nadprogramowych jajek ze śniadania? Świetnie się składa, ponieważ ten prosty przepis jak od babci pomoże Ci przygotować z nich pyszną i aromatyczną potrawę.
Wystarczy 6 jajek, aby zamienić nudny talerz kotletów mielonych w wartościowy i sycący posiłek. Zamiast smażyć kolejnego schabowego w panierce, daj się przekonać do bezmięsnej opcji w postaci kuszących kotlecików z jaj. Do tego prosty przepis sprawia, że kotlety jajeczne możesz przyrządzić szybko i bez problemu. Gotowa?
Kotlety jajeczne przepis
Kotlety jajeczne przyrządza się z ugotowanych na twardo jajek, żółtego sera (który należy zetrzeć na tarce), bułki kajzerki oraz mleka. Dla fanów zielonych dodatków i ziół proponujemy dodać do kotlecików posiekaną natkę pietruszki bądź szczypiorek, który nada składnikom dodatkowego smaku. Poniżej zamieszczamy potrzebne składniki na 8 porcji :
– 6 jajek,
– 1 cebula,
– ser żółty w kostce,
– bułka kajzerka,
– mleko,
– masło,
– olej,
– bułka tarta,
– sól,
– pieprz,
– opcjonalnie: świeże zioła.
Przygotuj również tarkę o dużych oczkach, maszynkę do mielenia, miskę, oczywiście patelnię i ewentualnie ręczniki papierowe, aby po usmażeniu odsączyć z kotlecików nadmiar niepotrzebnego tłuszczu.
Jak zrobić kotlety jajeczne?
Aby prawidłowo wykonać kotlety jajeczne, będziesz potrzebowała 6 jajek, które należy ugotować na twardo, a po ich ostudzeniu obrać dokładnie ze skorupek. Tak przygotowane jaja zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem z żółtym serem w kostce.
Na patelni rozgrzej masło, w tym czasie cebulę posiekaj w kostkę, a następnie wrzuć ją do środka i poczekaj, aż odpowiednio się zeszkli. Przez ten czas możesz namoczyć bułkę w mleku, a potem ją odcisnąć. Gdy bułka będzie już gotowa, przemiel ją razem z zeszkloną cebulą w maszynce. Do wspomnianej miski włóż przygotowane jajka z żółtym serem, przemieloną bułkę z cebulą i dokładnie wymieszaj. Do smaku możesz doprawić masę solą i/lub pieprzem. Jeżeli masa okaże się zbyt rzadka, możesz uratować sytuację używając bułki tartej, sukcesywnie dodając jej do środka.
- Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularnym produktem. Każdy może mieć go w kuchni
- Dziecko urodziło się z siwymi włosami. Rodzice bali się najgorszego
Tak przygotowane składniki zacznij formować w owalne kotleciki, a następnie obtocz w bułce tartej. Kotlety jajeczne połóż ostrożnie na rozgrzanym na patelni oleju. Usmaż je po kolei z obu stron tak, jak w przypadku kotletów mielonych.
Gdy Twoje kotlety jajeczne będą już gotowe i pachnące, ułóż je na ręcznikach papierowych, aby odsączyły z nich nadmiar zbędnego tłuszczu.
Do kotletów przygotuj ziemniaki np. w formie purée i dowolną, świeżą surówkę. I gotowe. Smacznego!
Wystarczy 6 jajek na twardo i pomysł na świeże danie pojawia się sam.
Kotlety jajeczne to prosty i smaczny przepis na niedzielny obiad i nie tylko.
Wypróbuj przepis i stwórz alternatywny posiłek w swojej kuchni.
ZOBACZ TEŻ:
- Szukała pomocy przez dwa lata. Lekarze stwierdzili, że jest zbyt młoda na raka
- Jest nagranie. Biedronka w polskiej miejscowości przyłapana na największej ściemie
- Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii
- Radosław Majdan zdradził szczegóły porodu żony. Większość par nie ujawnia tak wiele
- Iwona Pavlović została blondynką. Na najnowszym zdjęciu nie przypomina siebie
- 22-latka weszła do wanny, żeby złagodzić ból. Zamarła, kiedy poczuła, że coś z niej wychodzi
źródło: winiary.pl