DomekIOgrodek.pl Porady domowe Kotlety jajeczne z pieczarkami. Skutecznie zastąpią mięso, a przygotowanie jest banalne
youtube.com/Przepisy Joli

Kotlety jajeczne z pieczarkami. Skutecznie zastąpią mięso, a przygotowanie jest banalne

19 lutego 2020

Kotlety jajeczne są bardzo pyszną potrawą, na dodatek bardzo szybką w przygotowaniu. W zależności od naszych gustów możemy dobrać do masy różne dodatki. Jednak my szczególnie polecamy te z pieczarkami, które nadają łagodnym kotletom odrobinę charakteru i czynią z klasycznego dania coś wyjątkowego.

Kotlety jajeczne zasługują na miano jednego z ulubionych dań wegetarian , często też są przygotowywane w dni postne , albo gdy w naszej lodówce nie ma zbyt wielu składników, a zależy nam na stworzeniu sytego obiadu . Dodanie do kotletów pieczarek wzbogaci ich smak.

Kotlety jajeczne: przepis

Kotlety jajeczne nie wymagają wielu wyszukanych składników, jednak w tym przypadku bardzo ważne są pieczarki , więc musicie zwrócić szczególną uwagę, żeby kupione przez was grzyby były białe i świeże.

Składniki:

  • 4 pieczarki,
  • 8 jajek,
  • 1/2 cebuli,
  • 4 łyżki bułki tartej + do panierowania,
  • 50 g sera żółtego,
  • szczypiorek, koperek lub natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło do smażenia, najlepiej klarowane,
  • słodka papryka.
  1. Nie żyje uwielbiana aktorka. Odeszła niespodziewanie, smutne wieści przekazała rodzina
  2. Wyciekły powalające zdjęcia, Marta Kaczyńska już się nie wymiga. Widok odbiera mowę

Kotlety jajeczne – jak przygotować?

Przygotowanie:

  • Masa na kotlety opiera się na jajkach , więc zaczynamy od ugotowania ich na twardo.
  • W międzyczasie szatkujemy drobno cebulę, obieramy i kroimy pieczarki w małą kostkę.
  • Smażymy cebulę i pieczarki na maśle, k oniecznie musimy uważać, by tej masy nie przypalić , ponieważ kotlety będą wtedy dość ciężkie w smaku.
  • Następnie ścieramy żółty ser i siekamy zieleninę.
  • Ugotowane jajka na twardo obieramy i rozgniatamy widelcem, albo bardzo drobno kroimy.
  • Dodajemy cebulę, pieczarki, ser i zieleninę.
  • Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, i papryką słodką.
  • Dodajemy 4 łyżki bułki tartej i 2 surowe jajka. Mieszamy .
  • Formujemy kotlety jajeczne, zanurzamy je w bułce tartej, która jest także naszą panierką.
  • Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy pyszne kotlety.

Podajemy z ryżem, ulubioną kaszą, albo klasycznie z ziemniakami podanymi w ukochany sposób. Warto też pomyśleć o pysznej surówce . W ten sposób mamy pełnowartościowy obiad bez mięsa ! Jeśli jednak w Twojej rodzinie ciężko się bez niego obejść, d o kotletów można dodać kawałki pokrojonej szynki.

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne z pieczarkami to pomysł na bardzo syty posiłek.

kotlety jajeczne

Pieczarki i cebula świetnie współgrają z jajkiem.

kotlety jajeczne

Do kotletów można podać zwykłe, ulubione, obiadowe ziemniaki.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Ratownik medyczny zaatakowany przez psa. Pilny apel do właścicieli czworonogów
  2. Straszne odkrycie celników. Przecierali oczy, nie mogli uwierzyć w zawartość paczki
  3. Dagmara Kaźmierska o swoim ślubie. Nie uwierzycie, w czym stanie przed ołtarzem
  4. Małgorzata Rozenek w ogniu krytyki. Chodzi o jej wygląd, przesadziła?
  5. Zaniedbane małżeństwo poddało się metamorfozie. Szczęka opada, wyglądają jak inne osoby
  6. Nie w Lidlu i nie w Biedronce. Dziś wygrał 1 sklep, ma najtańsze pączki w Polsce

Źródło: polki.pl

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Kwaterkiewicz None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy