Genialny trik na tradycyjne kotlety schabowe. Mała zmiana, a niebo w gębie gwarantowane
Kotlety schabowe to jedno z ulubionych dań Polaków. W niektórych domach nawet kilka razy w tygodniu rozbrzmiewa kojący dla ucha stukot tłuczonego schabu. W ostatnim czasie w sieci pojawił się genialny trik na tradycyjne kotlety. Okazuje się, że mała zmiana jest w stanie zupełnie zmienić ich smak. To kulinarne doznanie to niebo w gębie!
Przychodzi weekend, a ciebie po raz kolejny budzi stukot tłuczka do mięsa dochodzący od sąsiadów z góry? To zupełnie zrozumiałe. W końcu kotlety schabowe uznawane są za tradycyjne polskie danie, bez których niedzielny obiad mógłby równie dobrze nie istnieć. Jeśli do tej pory myślałaś, że posiadłaś już całą wiedzę na temat przygotowania tej wykwintnej potrawy… musisz koniecznie zapoznać się z tym jednym trikiem!
Kotlety schabowe to ulubione danie Polaków
Kotlety wykonane ze schabu to kultowe danie kuchni polskiej. Ich poprawne przygotowanie powoli zaczyna obrastać legendą. Ile rodzin, tyle różnych przepisów i sposobów na jego wykonanie. Każdy z nich łączy jednak jeden wspólny element – chodzi oczywiście o obtaczanie ich w jajku i bułce tartej . Żeby kotlety wyszły idealne, panierka powinna być chrupiąca, a środek soczysty i aromatyczny.
Co powiecie na to, aby nieco odejść od utartych schematów i zmienić klasyczny sposób ich wykonania? W dalszym ciągu potrzebować będziesz zaledwie kilku produktów, jednak różnice i doznania smakowe będą ogromne!
Jaki trik zmieni ich smak?
Okazuje się, że jedna niewielka zmiana jest w stanie zupełnie odmienić ich smak. Zastanawiałaś się kiedyś jak smakowałyby kotlety bez bułki tartej?
Składniki:
- Roztłuczone kotlety ze schabu wieprzowego,
- Dwa jajka,
- Szklanka mąki pszennej,
- Czosnek granulowany,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia.
Wykonanie :
- Kotlety dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
- Następnie obtocz je w mące, zanurz w jajkach i ponownie oprósz mąką.
- Roztłuczony schab smaż na mieszance oleju i masła do uzyskania złocistego koloru.
Niebo w gębie gwarantowane! Mała zmiana poskutkuje zupełnie innymi doznaniami.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Schabowe to klasyczne polskie danie.
Jak wykonać je, żeby były idealne?
Zamiana bułki tartej na mąkę zupełnie zmienia smak!
ZOBACZ TEŻ:
- Pierwsze objawy miażdżycy mózgu. Jej powikłania są niezwykle niebezpieczne
- Rewolucyjny przepis na chleb w jajku lepszy niż pizza. Robi się w 3 minuty, dlaczego wcześniej nikt go polecał?
- Mięso z „wkładką higieniczną” na dnie? Już nigdy więcej go nie kupisz, gdy poznasz prawdę
- Mama włożyła najmłodsza córeczkę do piekarnika i włączyła go. Do sieci wyciekły zdjęcia
- Syn Olgi Tokarczuk. Kim jest Zbyszko Fingas? Ma 34 lata i niecodzienny zawód
- Dramatyczne doniesienia o mamie Madzi. Kwestią czasu było, aż do tego dojdzie
Źródło: pikio.pl