Kotlety schabowe po staropolsku. Przepis sprawi, że bliscy poproszą o dokładkę
Kotlety schabowe to uwielbiane przez Polaków danie obiadowe, jednak szybko może się ono znudzić. Spróbuj urozmaicić rodzinny obiad, przyrządzając je według staropolskiego przepisu. Zdziwisz się, gdy bliscy spytają o dokładkę.
Kotlety schabowe po staropolsku wychodzą obłędnie. Wszystko dzięki magicznej recepturze Kuronia, która sprawia, że mięso jest jednocześnie kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Dosłownie rozpływa się w ustach. Jeżeli masz już dosyć rutynowego sposobu przyrządzania schabu, koniecznie zainspiruj się tym przepisem.
Kotlety schabowe po staropolsku: przepis
Przepisów na kotlety schabowe istnieje w Internecie naprawdę sporo, my pokochaliśmy ten opracowany przez Jakuba Kuronia. Potrzebne składniki prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni, więc wystarczy wybrać odpowiednie mięso i zabrać się za przygotowanie.
Składniki:
- 600 g schabu (środkowego)
- mleko (500 ml)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szklanka mąki pszennej
- szklanka bułki tartej
- olej roślinny (zamiennie smalec)
Przyprawy:
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu czarnego.
- Cebula doskonale zwalcza infekcje. Zdradzamy przepis na uzdrawiający syrop
- Uwielbiana aktorka zrobiła niemożliwą rzecz na pogrzebie Królikowskiego. Nigdy nie widzieliśmy takiego zachowania
- ”Nasz nowy dom”: Katarzyna Dowbor uratowała chłopca przed domem dziecka. Mały Eryk prosił gwiazdę o pomoc
Jak zrobić kotlety schabowe po staropolsku?
Aby zrobić perfekcyjne kotlety schabowe wedle przepisu staropolskiego, zacznij od przyrządzenia marynaty. Wcale nie jest to tak czasochłonne, jakby się wydawało. Choć ta faza może przeciągnąć się do kilku godzin, to jednak Twój wkład jest absolutnie minimalny. Postępuj według przepisu.
- Podziel mięso na cztery, równe części, a następnie rozklep każdą z nich tłuczkiem.
- Do miski wlej wspomnianą ilość mleka i rozgnieciony czosnek. Do tego cebula pokrojona w plastry, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, a na końcu schab.
- Najlepiej, jeśli zostawisz kotlety schabowe na całą noc w lodówce, ale równie dobrze możesz to zrobić krócej np. na 3-4 godziny.
- Po wyjęciu kotletów z lodówki osusz mięso dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Każdą porcję mięsa obtocz w mące, roztrzepanym jajku , bułce tartej, a na końcu umieść na rozgrzanej patelni.
- Smaż do momentu uzyskania rumianego koloru panierki.
I gotowe. Kotlety schabowe możesz podawać klasycznie z ziemniakami lub purée oraz mizerią, zasmażonymi buraczkami bądź kapustą, marchewką z groszkiem, ale nie zaszkodzi też powiew świeżości w postaci smacznej, autorskiej surówki.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kotlety schabowe po staropolsku to wyśmienity przepis na niedzielny obiad z bliskimi.
Możesz podawać je klasycznie z mizerią lub buraczkami, albo wprowadzić nowy pomysł na surówkę.
ZOBACZ TEŻ:
- Operacja na otwartym sercu, poważny stan. Niepokojące doniesienia o Tomaszu Stockingerze
- Pociąg w Warszawie pilnie zatrzymany. Nieoficjalnie: mogło chodzić o zakażenie chorobą, na miejscu służby
- Rodzina przekazała tragiczne wiadomości. Nie żyje legendarny muzyk
- Kotka błąkała się 5 miesięcy po pustkowiu w poszukiwaniu drogi do domu. Cudem przeżyła
- Modelka przewinęła dziecko na podłodze sklepu. Internauci nie kryją oburzenia
- Wbiła łodygę róży w ziemniaka i posadziła. Oniemiała widząc co wyrosło po 7 dniach
źródło: kuron.com.pl