Kotlety schabowe w nowoczesnej formie. To prawdziwy hit, w którym szybko się zakochasz
  Kotlety schabowe w klasycznej wersji nie budzą już takiego zachwytu jak kiedyś. Możesz porzucić nudną wersję tego dania i zasugerować się innowacyjnym przepisem. Bądź pewna, że niedzielny obiad odbędzie się bez grama grymasu, bo wszyscy będą tonąć w zachwycie!
Kotlety schabowe zazwyczaj mają dobry smak sam w sobie, odrobina soli i pieprzu, panierki i obiad gotowy. Jednak każdy z nas dobrze zna tę wersję obiadu. Czas zerwać z tą nudą i zaproponować rodzinie, przyjaciołom lub ukochanemu, kotlety, które będą jeszcze długo wspominać.
Jak zrobić kotlety schabowe?
Kotlety schabowe, które skradną Twoje podniebienie, potrzebują przygotowania składników:
- 800 g schabu bez kości
 - 160 g serka feta
 - 120 g boczku wędzonego
 - pieprz
 - zioła prowansalskie
 
Kotlety najlepiej podawać z sosem, do którego przygotowania potrzebujemy:
- 100 ml śmietanki 18-procentowej
 - 2 łyżki świeżego, tartego chrzanu
 - 2 łyżki koperku
 - pieprz i sól
 
Wystarczy te składniki ze sobą dokładnie wymieszać i sos gotowy!
- Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularnym produktem. Każdy może mieć go w kuchni
 - Dziecko urodziło się z siwymi włosami. Rodzice bali się najgorszego
 
Jak przygotować kotlety schabowe
Przygotowanie kotletów schabowych zaczynamy od specjalnego pokrojenia mięsa. Schab na kotlety należy pokroić w tzw. motylki: płat pierwszego kotleta nie odkrajać całkowicie, z kolei drugi już tak. Po rozłożeniu tak pokrojonego mięsa powstaje motyl, który potem będzie rozklepywany.
Boczek pokrojony w plastry wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż mięso zacznie skwierczeć. W międzyczasie rozklepujemy schab, dość cienko, ważne, by zachować podłużny kształt. Cienkie mięso posypujemy solą i pieprzem, smarujemy serkiem feta. Skwierczący boczek z patelni nakładamy na posmarowane mięso i zawijamy na kształt cygara. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Tak przygotowane roladki smażymy na grillu lub patelni grillowej na rumiany kolor z obu stron. Nie zapomnijmy dodać sosu! Wspaniale się komponuje z mięsem i słonym serkiem. Do całkowitego dopełnienia obiadu wystarczą pysznie przyrządzone ziemniaczki i już, niesamowity obiad mamy gotowy. Możemy już tylko czekać na komplementy!
ZOBACZ ZDJĘCIA:

Boczek powinien skwierczeć na patelni i mocno zbrązowieć, wtedy będzie idealny. Trzeba bardzo uważać, żeby go nie przypalić.

Przygotowanie sosu jest bardzo proste i doskonale podkreśla smak tego dania.

Pamiętajmy, że bardzo ważna jest dobra jakość mięsa.
ZOBACZ TEŻ:
- Nastolatka wyskoczyła przez szpitalne okno. W rękach trzymała swoje dziecko
 - Niewyobrażalne sceny w polskim sklepie. Emerytka spojrzała na wędlinę i zalała się łzami
 - Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii
 - Radosław Majdan zdradził szczegóły porodu żony. Większość par nie ujawnia tak wiele
 - Iwona Pavlović została blondynką. Na najnowszym zdjęciu nie przypomina siebie
 - Krzysztof Cugowski nagle chwycił mikrofon na pogrzebie Lipki. Wszyscy usłyszeli jego słowa, bliscy zalali się łzami
 
Źródło: pikio.pl
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
       
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
        
    
      