DomekIOgrodek.pl Kuchnia Kotlety schabowe w nowoczesnej formie. To prawdziwy hit, w którym szybko się zakochasz
instagram.com/angelzsecrets, instagram.com/mmkaczynska/

Kotlety schabowe w nowoczesnej formie. To prawdziwy hit, w którym szybko się zakochasz

10 lutego 2020

Kotlety schabowe w klasycznej wersji nie budzą już takiego zachwytu jak kiedyś. Możesz porzucić nudną wersję tego dania i zasugerować się innowacyjnym przepisem. Bądź pewna, że niedzielny obiad odbędzie się bez grama grymasu, bo wszyscy będą tonąć w zachwycie!

Kotlety schabowe zazwyczaj mają dobry smak sam w sobie, odrobina soli i pieprzu, panierki i obiad gotowy. Jednak każdy z nas dobrze zna tę wersję obiadu. Czas zerwać z tą nudą i zaproponować rodzinie, przyjaciołom lub ukochanemu, kotlety, które będą jeszcze długo wspominać.

Jak zrobić kotlety schabowe?

Kotlety schabowe, które skradną Twoje podniebienie, potrzebują przygotowania składników:

  • 800 g schabu bez kości
  • 160 g serka feta
  • 120 g boczku wędzonego
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

Kotlety najlepiej podawać z sosem, do którego przygotowania potrzebujemy:

  • 100 ml śmietanki 18-procentowej
  • 2 łyżki świeżego, tartego chrzanu
  • 2 łyżki koperku
  • pieprz i sól

Wystarczy te składniki ze sobą dokładnie wymieszać i sos gotowy!

  1. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed popularnym produktem. Każdy może mieć go w kuchni
  2. Dziecko urodziło się z siwymi włosami. Rodzice bali się najgorszego

Jak przygotować kotlety schabowe

Przygotowanie kotletów schabowych zaczynamy od specjalnego pokrojenia mięsa. Schab na kotlety należy pokroić w tzw. motylki: płat pierwszego kotleta nie odkrajać całkowicie, z kolei drugi już tak. Po rozłożeniu tak pokrojonego mięsa powstaje motyl, który potem będzie rozklepywany.

Boczek pokrojony w plastry wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy, aż mięso zacznie skwierczeć. W międzyczasie rozklepujemy schab, dość cienko, ważne, by zachować podłużny kształt. Cienkie mięso posypujemy solą i pieprzem, smarujemy serkiem feta. Skwierczący boczek z patelni nakładamy na posmarowane mięso i zawijamy na kształt cygara. Posypujemy ziołami prowansalskimi.

Tak przygotowane roladki smażymy na grillu lub patelni grillowej na rumiany kolor z obu stron. Nie zapomnijmy dodać sosu! Wspaniale się komponuje z mięsem i słonym serkiem. Do całkowitego dopełnienia obiadu wystarczą pysznie przyrządzone ziemniaczki i już, niesamowity obiad mamy gotowy. Możemy już tylko czekać na komplementy!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety schabowe

Boczek powinien skwierczeć na patelni i mocno zbrązowieć, wtedy będzie idealny. Trzeba bardzo uważać, żeby go nie przypalić.

kotlety schabowe

Przygotowanie sosu jest bardzo proste i doskonale podkreśla smak tego dania.

kotlety schabowe

Pamiętajmy, że bardzo ważna jest dobra jakość mięsa.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Nastolatka wyskoczyła przez szpitalne okno. W rękach trzymała swoje dziecko
  2. Niewyobrażalne sceny w polskim sklepie. Emerytka spojrzała na wędlinę i zalała się łzami
  3. Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii
  4. Radosław Majdan zdradził szczegóły porodu żony. Większość par nie ujawnia tak wiele
  5. Iwona Pavlović została blondynką. Na najnowszym zdjęciu nie przypomina siebie
  6. Krzysztof Cugowski nagle chwycił mikrofon na pogrzebie Lipki. Wszyscy usłyszeli jego słowa, bliscy zalali się łzami

Źródło: pikio.pl

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Kwaterkiewicz None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy