Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Kotlety schabowe po góralsku. Przepis góralek spod samiuśkich Tater
Zuzanna Niedzielska
Zuzanna Niedzielska 24.02.2020 18:18

Kotlety schabowe po góralsku. Przepis góralek spod samiuśkich Tater

Kotlet schabowy
instagram.com @miesarianizm

Kotlety schabowe po góralsku to doskonała alternatywa na mroźny dzień. Ten domowy przepis stosowały same góralki u podnóża polskich Tatr. Odmieni nudny niedzielny obiad raz na zawsze.

Klasyczne kotlety schabowe zagościły w polskiej kuchni praktycznie w każdą niedzielę. Nie masz pomysłu na smaczną alternatywę? Na ratunek przychodzi góralski przepis na kotlety z wędzonym serem i szynką. Jest unikalny i przepyszny.

Przepis: kotlety schabowe po góralsku

Aby przygotować góralskie kotlety schabowe musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki, takie jak wędzona szynka i żółty wędzony ser. Jako baza solidny schab bez kości (w zależności od ilości preferowanych porcji), a na dodatek świeży szczypiorek.

Składniki:

  • schab bez kości
  • szynka wędzona (cieniutko krojona, np. parmeńska, ale ja użyłam ogonówki wędzonej)
  • żółty ser wędzony
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • przyprawy (sól, pieprz, kminek)
  • olej do smażenia
  • szczypiorek
  • kapusta kiszona

Do takich schabowych doskonale sprawdzi się duszona, kiszona kapusta, którą możesz doprawić do smaku kminkiem lub ziemniakiem z wody. Jeżeli masz taką możliwość, dodaj tę pozycję do listy zakupów.

  1. Małżeństwo rozstało się po niemal 20 latach. Po rozwodzie kobieta dostała list, który wywołał ciarki
  2. Skandal po odcinku Sanatorium miłości, widzowie zostali oszukani? Jedna z bohaterek się wygadała
  3. Przepis na ciasto, które z łatwością wykona każdy. Sekret tkwi w jednym składniku

Jak zrobić kotlety schabowe po góralsku?

Przed panierowaniem kotlety schabowe można natrzeć roztartym czosnkiem. Co dalej?

  1. Umyj dokładnie mięso, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Schab pokrój na plastry, po czym rozbij cienko tłuczkiem i oprócz solą oraz pieprzem z obu stron.
  3. Tradycyjnie wykonaj panierkę w jajku, mące i w bułce tartej.
  4. Ułóż kotlety na rozgrzanej tłuszczem patelni i na wolnym ogniu przekładaj z obu stron, aż do uzyskania jasnozłotego odcienia.
  5. Gdy kotlety są już gotowe, ułóż na nich dwa plastry szynki, a na wędlinę dwa plastry wędzonego sera.
  6. Tak przygotowane porcje umieść w piekarniku, aż ser roztopi się na mięsie.
  7. Posiekaj drobno szczypiorek.
  8. Na koniec podaj kotlety posypane świeżym szczypiorkiem.
    Możesz podać je razem z duszoną kapustą z kminkiem.

I smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

kotlety schabowe

Postaraj się zdobyć prawdziwy wędzony ser i szynkę.

kotlety schabowe

Panierkę do kotletów przyrządź tak jak zawsze.

Na koniec możesz podać go ze szczypiorkiem i duszoną kapustą obok.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Najczęstsze nowotwory w Polsce. Przytłaczające dane
  2. Ostrzeżenia GIS przed wyjazdem w jedno miejsce. Wizyta w europejskim kraju może zakończyć się bardzo źle
  3. Żona Borysa Szyca szczerze o swojej chorobie. Ze względu na ciążę rzadko porusza temat
  4. 13-letni chłopiec odebrał sobie życie. Postrzelił się w głowę, zostawił list
  5. Kinga Rusin apeluje do samego Prezydenta. Chodzi o skandaliczny materiał TVP
  6. Ziemniaki znikają z gazetek supermarketów. Powód wywołuje wściekłość

źródło: przyslijprzepis.pl