Kotlety schabowe po góralsku. Przepis góralek spod samiuśkich Tater
Kotlety schabowe po góralsku to doskonała alternatywa na mroźny dzień. Ten domowy przepis stosowały same góralki u podnóża polskich Tatr. Odmieni nudny niedzielny obiad raz na zawsze.
Klasyczne kotlety schabowe zagościły w polskiej kuchni praktycznie w każdą niedzielę. Nie masz pomysłu na smaczną alternatywę? Na ratunek przychodzi góralski przepis na kotlety z wędzonym serem i szynką. Jest unikalny i przepyszny.
Przepis: kotlety schabowe po góralsku
Aby przygotować góralskie kotlety schabowe musisz zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki, takie jak wędzona szynka i żółty wędzony ser. Jako baza solidny schab bez kości (w zależności od ilości preferowanych porcji), a na dodatek świeży szczypiorek.
Składniki:
- schab bez kości
- szynka wędzona (cieniutko krojona, np. parmeńska, ale ja użyłam ogonówki wędzonej)
- żółty ser wędzony
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawy (sól, pieprz, kminek)
- olej do smażenia
- szczypiorek
- kapusta kiszona
Do takich schabowych doskonale sprawdzi się duszona, kiszona kapusta, którą możesz doprawić do smaku kminkiem lub ziemniakiem z wody. Jeżeli masz taką możliwość, dodaj tę pozycję do listy zakupów.
- Małżeństwo rozstało się po niemal 20 latach. Po rozwodzie kobieta dostała list, który wywołał ciarki
- Skandal po odcinku Sanatorium miłości, widzowie zostali oszukani? Jedna z bohaterek się wygadała
- Przepis na ciasto, które z łatwością wykona każdy. Sekret tkwi w jednym składniku
Jak zrobić kotlety schabowe po góralsku?
Przed panierowaniem kotlety schabowe można natrzeć roztartym czosnkiem. Co dalej?
- Umyj dokładnie mięso, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Schab pokrój na plastry, po czym rozbij cienko tłuczkiem i oprócz solą oraz pieprzem z obu stron.
- Tradycyjnie wykonaj panierkę w jajku, mące i w bułce tartej.
- Ułóż kotlety na rozgrzanej tłuszczem patelni i na wolnym ogniu przekładaj z obu stron, aż do uzyskania jasnozłotego odcienia.
- Gdy kotlety są już gotowe, ułóż na nich dwa plastry szynki, a na wędlinę dwa plastry wędzonego sera .
- Tak przygotowane porcje umieść w piekarniku, aż ser roztopi się na mięsie.
- Posiekaj drobno szczypiorek.
-
Na koniec podaj kotlety posypane świeżym szczypiorkiem.
Możesz podać je razem z duszoną kapustą z kminkiem.
I smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Postaraj się zdobyć prawdziwy wędzony ser i szynkę.
Panierkę do kotletów przyrządź tak jak zawsze.
Na koniec możesz podać go ze szczypiorkiem i duszoną kapustą obok.
ZOBACZ TEŻ:
- Najczęstsze nowotwory w Polsce. Przytłaczające dane
- Ostrzeżenia GIS przed wyjazdem w jedno miejsce. Wizyta w europejskim kraju może zakończyć się bardzo źle
- Żona Borysa Szyca szczerze o swojej chorobie. Ze względu na ciążę rzadko porusza temat
- 13-letni chłopiec odebrał sobie życie. Postrzelił się w głowę, zostawił list
- Kinga Rusin apeluje do samego Prezydenta. Chodzi o skandaliczny materiał TVP
- Ziemniaki znikają z gazetek supermarketów. Powód wywołuje wściekłość
źródło: przyslijprzepis.pl