Genialny trik na kotlety schabowe. Wystarczy dodać jeden składnik do panierki, niebo w gębie gwarantowane
Kotlety schabowe to klasyka kuchni polskiej. Na wielu z nas działają jak najdroższy afrodyzjak! Niekiedy wystarczy mimochodem wypowiedzieć ich nazwę, aby nasze kiszki zaczęły grać marsza, a myśli krążyły tylko wokół idealnie przysmażonego na zewnątrz i soczystego w środku schabu. Jak zrobić kotlety schabowe w zupełnie nowej odsłonie? Do panierki dodaj jeden składnik, aby zmienić ich smak. Niebo w gębie gwarantowane!
Schabowe to klasyka kulinarnego gatunku. Nie bez przyczyny większość z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie niedzieli bez pokaźnego kotleta, serwowanego w towarzystwie ziemniaczków i kapusty kiszonej bądź letniej mizerii. Chciałabyś zaskoczyć domowników? Okazuje się, że do panierki wystarczy dodać jeden składnik, który zupełnie odmieni smak tej uwielbianej potrawy. Gwarantujemy, że kubki smakowe oszaleją, a twoi najbliżsi nie będą chcieli jeść już nic innego.
Kotlety schabowe to ulubiona potrawa Polaków
Kotlety schabowe to tradycyjne danie, które na stałe wpisało się do naszego menu. Nie ma w tym nic dziwnego. Chrupkie i złociste na zewnątrz oraz soczyste w środku sprawiają, że można zupełnie stracić dla nich głowę. Ich genialny smak przyczynia się do tego, że z utęsknieniem czekamy na nie przez cały następny tydzień . Zapach smażonego schabu, który roznosi się po całym mieszkaniu oznaczać może tylko jedno… w końcu nadeszła upragniona i wyczekana niedziela!
Zastanawiasz się jak ulepszyć schabowe? Przepis, który pojawił się na portalu aniagotuje.pl to prawdziwa kulinarna rewolucja, która sprawi, że kubki smakowe twoje i najbliższych zupełnie oszaleją.
- Znaki zodiaku, które nie mają szans na szczęśliwy związek. 3 najgorzej dobrane pary
- Gwiazda hitowych seriali z TVP, TVN i Polsatu nie żyje. Jej śmierć długo pozostawała tajemnicą
- Nie żyje kobieta, którą nazywano ludzkim komputerem. Miała 101 lat
Jak zrobić kotlety schabowe? Inaczej wcale nie znaczy gorzej
Składniki:
- 400 g schabu – 4 duże kotlety,
- 1 średnie jajko ,
- 1 łyżka majonezu,
- po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki,
- łyżka soku z cytryny,
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu,
- 4 łyżki bułki tartej,
- olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie:
- Schab pokrój na cztery grube plastry.
- Na ścierce połóż deskę drewnianą.
- Na desce połóż mięso i ubijaj tłuczkiem, aż rozpłaszczą się do około 8 mm grubości (połóż na nie woreczek śniadaniowy).
- Rozbite kotlety odłóż na bok i przygotuj sobie marynatę majonezową.
- W szerszej i głębszej misce umieść łyżkę dobrej jakości majonezu.
- Do majonezu wbij jajko.
- Dodaj po łyżce siekanego koperku i natki pietruszki.
- Wyciśnij łyżkę soku z cytryny i dodaj pół łyżeczki soli oraz 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Każdego kotleta osusz na kawałku ręcznika papierowego, a następnie oblep powstałą marynatą i kładź jeden na drugim w szklanej lub ceramicznej miseczce.
- Naczynie z kotletami przykryj folią i odłóż do lodówki na minimum cztery godziny.
- Kotlety obtocz w bułce tartej TYLKO RAZ.
- Schabowe, kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron na rumiano.
Kotlety powinny się równomiernie podsmażyć się na brązowo-złoty odcień. Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kotlety schabowe to klasyka kulinarnego gatunku.
Skwierczący schab na wielu z nas działa jak afrodyzjak.
Od lat serwowane są w polskich domach.
ZOBACZ TEŻ:
- Trzy osoby zmarły w Bytomiu na skutek zatrucia. Niebezpieczny gaz wydobywał się wadliwego pieca
- Sprawa Suntago Park of Poland trafi do prokuratury? Media: podejrzenie przestępstwa
- Na problemy ze skórą i włosami pomoże jeden domowy produkt. Większość Polaków ma go w swojej kuchni
- Gratka dla fanek – Michał Szpak zaprasza na randkę. Nie wypada odmówić, cel jest naprawdę szczytny
- Młoda para wprowadziła się do pięknego domu. Nie mogli się spodziewać, co zastaną w środku
- Przed snem włóż czosnek pod poduszkę. Efekty powalają
Źródło: aniagotuje.pl