Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym. Przepis na tani, ale efektowny obiad
Kotlety ziemniaczane może nie są najpopularniejszą formą dodatków do obiadu, ale warto wypróbować taki sposób ich podania. Nie dość, że jest ekonomiczny, to jeszcze pyszny i oryginalny.
Po raz kolejny przygotowujesz na obiad schabowe lub mielone i masz już dość. Marzy Ci się pyszny, ale i oszczędny obiad? To idealny przepis na tę okazję. Kotlety ziemniaczane odświeżą nie tylko niedzielny posiłek.
Kotlety ziemniaczane: przepis
Aby przygotować kotlety ziemniaczane, najpierw będziesz potrzebować ziemniaków w formie przetartego purée . Wybierz też trochę świeżych ziół, np. natkę lub koperek. Pamiętaj też o zielonym groszku – może być mrożony – choć i tak wykorzystasz tylko jedną szklankę. Poniżej składniki na przepis .
Składniki kotletów ziemniaczanych
- 700 g ziemniaków (ugotowanych i przetartych na purée)
- 60 g masła
- 60 ml mleka
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
- 200 g sera żółtego (startego na tarce)
- 350 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku (również drobno posiekane)
- sól, pieprz – do smaku.
- Plejada: Małgorzata Kożuchowska spowodowała kolizję. Do sieci trafiły zdjęcia z miejsca zdarzenia
- Witold Pyrkosz poznał swoją żonę gdy miała zaledwie 17 lat. Jej losy po jego śmierci są smutne
- Agnieszka Kaczorowska pokazała zdjęcie z córką. Fani zwrócili uwagę na niepokojący szczegół
Jak zrobić kotlety ziemniaczane?
Kotlety ziemniaczane najlepiej smakują upieczone w piekarniku. Tak naprawdę wystarczy tylko zamieszać, zalepić i… gotowe. Ich wykonanie jest zaskakująco proste.
- Z ugotowanych ziemniaków przygotuj purée , a następnie dodaj do niego jedno białko (żółtko zachowaj na później!), masło oraz mleko. Wszystkie składniki utrzyj na jednolitą masę. Dodaj na koniec posiekane zioła, mrożony groszek i starty ser , po czym ponownie zamieszaj.
- Do surowego mięsa mielonego dodaj posiekaną drobno cebulę oraz czosnek . Obok rozmąć widelcem 1 jajko i również dodaj. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem i wymieszaj dokładnie.
- Teraz nabierz czubatą łyżkę masy ziemniaczanej, rozpłaszcz ją i na tak przygotowany placuszek nałóż czubatą łyżeczkę farszu mięsnego . Zawiń boki i uformuj je na wzór owalnego krokieta.
- Kotlety ziemniaczane wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i posmaruj je odłożonym wcześniej żółtkiem jajka, rozrobionym z wodą.
- Jako, że kotlety ziemniaczane najlepiej wychodzą w piekarniku, wstaw je na 30 – 35 minut do pieca rozgrzanego do 190 stopni.
I gotowe. Możesz podać je teraz z wybraną sałatką ze świeżych warzyw, albo w wersji śmietanowej. Ziemniaki są już w środku.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Kotlety ziemniaczane to łatwy i tani przepis na obiad.
Pamiętaj, aby właściwie wymieszać masę i dodać świeże zioła np. koperek, szczypiorek.
Możesz podawać je same, ze śmietanką bądź sałatką.
ZOBACZ TEŻ:
- Suczka urodziła 8 szczeniaków. Po tym, jak ostatni pojawił się na świecie, wszyscy złapali się za głowy, nigdy nie widzieli czegoś podobnego
- Produkty o działaniu pobudzającym. Stanowią ciekawą alternatywę dla kawy
- Bezdomny kotek pilnował ciała swojej zmarłej mamy. Nie mógł przestać płakać
- Kot ukrył się na zdjęciu. 93% ludzi poddaje się po jednej minucie szukania
- Słowa tego mężczyzny powinien przeczytać każdy, kto myśli o psie. Są do bólu szczere
- Turyści jadący do Zakopanego będą wściekli. Ogromne problemy aż przez 3 lata
źródło: beszamel.se.pl