Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Porady domowe > Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy
Karina Sulich
Karina Sulich 29.01.2020 15:50

Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy

Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy
Fot. Engin_Akyurt, Pixabay

Kurczak to jedno z najczęściej serwowanych dań. Co zrobić, aby jego skórka była idealnie zarumieniona i chrupiąca, a środek wciąż pozostał soczysty? Ten jeden, genialny trik sprawi, że twoja potrawa na długo zapadnie w pamięci gości.

Choć kurczak wydaje się dość pospolitym i łatwym daniem, odpowiednio przyprawiony i podany, potrafi skraść serce nawet najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. Znamy jeden trik, dzięki któremu kurczak zyska nie tylko obłędny wygląd, ale też i smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Chrupiący kurczak: przepis

Chrupiący, aromatyczny i soczysty. Taki właśnie powinien być idealnie podany kurczak. Przepis na to pyszne danie wcale nie jest skomplikowany. Jak przyrządzić pysznego kurczaka?

Składniki:

  1. 6 pałek z kurczaka (2 udka + 2 pałki)
  2. 6-7 łyżek oliwy
  3. 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  4. 2 łyżeczki czosnku
  5. 1 łyżeczka lubczyku
  6. 1/2 łyżeczki majeranku
  7. 1 łyżka miodu
  8. sól i pieprz do smaku

Przepis na pieczonego kurczaka:

Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej wszystkie przyprawy. Umytego i osuszonego kurczaka obtocz w przygotowanej marynacie, a następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Wylej do naczynia resztę pozostałej marynaty i odstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i piecz mięso przez około godzinę. Po 40 minutach uchyl pokrywkę naczynia.

I voilà! Twój przepyszny kurczak jest gotowy! Ale jeżeli zastosujesz jeden, wyjątkowy trik twoje danie będzie wręcz obłędne, a skórka kurczaka nabierze idealnego stopnia chrupkości i kolor! Wystarczy, że zrobisz pewną rzecz.

Sposób na chrupiącą skórkę kurczaka: genialny trik

Sposób na chrupiącą skórkę kurczaka nie jest niczym skomplikowanym. Niektórzy uważają, że tajemnica tkwi w glazurze, jednak my znamy na to inny trik! Zanim obtoczysz mięso w marynacie i kurczak znajdzie się w piekarniku, posmaruj go delikatnie miodem i wstaw do lodówki na dwie godziny. Dzięki temu uzyskasz efekt pięknej, idealnie zarumienionej i chrupiącej skórki.

Smacznego!

ZOBACZ ZDJĘCIA:

Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy

Marzysz o tym by twój kurczak miał idealnie chrupiącą skórkę? Wystarczy, że zapamiętasz ten jeden trik!

Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy

Pamiętaj, aby przed obtoczeniem kurczaka w glazurze, delikatnie posmarować go miodem i odstawić do lodówki na dwie godziny.

Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy

Ten trik możesz stosować przed każdym przepisem.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Dodała do szamponu jedną rzecz, teraz jej włosy są nieziemsko piękne. Spektakularny efekt w kilka minut
  2. Nie żyje ceniona polska artystka. Miała 67 lat, była żoną znanego filmowca
  3. Gwiazda „Przyjaciółek” jest w ciąży. Pokazała ukochanego i duży brzuszek

źródło: smaker.pl

Wybór Redakcji
Trzmielina oskrzydlona
Posadź ten krzew, a ogród wypełni się soczystą czerwienią. Wygląda zjawiskowo również zimą