Genialny przepis na kurczaka. Jeden trik sprawi, że skórka będzie chrupiąca jak nigdy
Kurczak to jedno z najczęściej serwowanych dań. Co zrobić, aby jego skórka była idealnie zarumieniona i chrupiąca, a środek wciąż pozostał soczysty? Ten jeden, genialny trik sprawi, że twoja potrawa na długo zapadnie w pamięci gości.
Choć kurczak wydaje się dość pospolitym i łatwym daniem, odpowiednio przyprawiony i podany, potrafi skraść serce nawet najbardziej wybrednego krytyka kulinarnego. Znamy jeden trik, dzięki któremu kurczak zyska nie tylko obłędny wygląd, ale też i smak. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Chrupiący kurczak: przepis
Chrupiący, aromatyczny i soczysty. Taki właśnie powinien być idealnie podany kurczak. Przepis na to pyszne danie wcale nie jest skomplikowany. Jak przyrządzić pysznego kurczaka?
Składniki:
- 6 pałek z kurczaka (2 udka + 2 pałki)
- 6-7 łyżek oliwy
- 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Przepis na pieczonego kurczaka:
Do miseczki wlej oliwę i dodaj do niej wszystkie przyprawy. Umytego i osuszonego kurczaka obtocz w przygotowanej marynacie, a następnie ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Wylej do naczynia resztę pozostałej marynaty i odstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 210 stopni i piecz mięso przez około godzinę. Po 40 minutach uchyl pokrywkę naczynia.
I voilà! Twój przepyszny kurczak jest gotowy! Ale j eżeli zastosujesz jeden, wyjątkowy trik twoje danie będzie wręcz obłędne , a skórka kurczaka nabierze idealnego stopnia chrupkości i kolor! Wystarczy, że zrobisz pewną rzecz.
Sposób na chrupiącą skórkę kurczaka: genialny trik
Sposób na chrupiącą skórkę kurczaka nie jest niczym skomplikowanym . Niektórzy uważają, że tajemnica tkwi w glazurze, jednak my znamy na to inny trik! Zanim obtoczysz mięso w marynacie i kurczak znajdzie się w piekarniku, posmaruj go delikatnie miodem i wstaw do lodówki na dwie godziny. Dzięki temu uzyskasz efekt pięknej, idealnie zarumienionej i chrupiącej skórki.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Marzysz o tym by twój kurczak miał idealnie chrupiącą skórkę? Wystarczy, że zapamiętasz ten jeden trik!
Pamiętaj, aby przed obtoczeniem kurczaka w glazurze, delikatnie posmarować go miodem i odstawić do lodówki na dwie godziny.
Ten trik możesz stosować przed każdym przepisem.
ZOBACZ TEŻ:
- Dodała do szamponu jedną rzecz, teraz jej włosy są nieziemsko piękne. Spektakularny efekt w kilka minut
- Nie żyje ceniona polska artystka. Miała 67 lat, była żoną znanego filmowca
- Gwiazda „Przyjaciółek” jest w ciąży. Pokazała ukochanego i duży brzuszek
źródło: smaker.pl