Przygotowując mięso, dodaj do niego sodę oczyszczoną. Efektu nie możesz się spodziewać, rozkłada na łopatki
Mięso przez wielu jest uważane za najłatwiejszy do przygotowania element codziennego obiadu. Wprawione gospodynie znają wiele sposób na wspaniałą marynatę lub sposoby pieczenia ulubionego rodzaju mięsa. Mało osób jednak wie, jak pomocna w gotowaniu jest soda oczyszczona.
Soda oczyszczona to produkt, bez którego żadne gospodarstwo domowe nie może się obejść. Nie dość, że jest pomocna w kuchni i wspaniale spulchnia ciasta czy naleśniki, jest także niezastąpionym środkiem czyszczącym. Dlatego warto, spróbować działania sody oczyszczonej w różnych aspektach. Tym razem dodamy ją do mięsa i w ten sposób przygotujemy obiad wszechczasów.
Mięso idealne
Soda oczyszczona okazuje się mieć niezastąpione działanie w trakcie przygotowywania mięsa, szczególnie takiego, które wymaga długiego czasu pieczenia, gotowania czy duszenia.
Niestety, w trakcie termicznej obróbki mięso może stać się suche. Soda oczyszczona przyjdzie nam w takiej sytuacji z pomocą.
Mięso, po dodaniu pół łyżeczki sody oczyszczonej stanie się miękkie. Dlatego, gdy mamy kłopot z niektórymi rodzajami mięsa i zazwyczaj pomimo naszych starań wychodzi ono suche, warto zastosować ten pomysł.
Polecane jest pół łyżeczki sody, ważne jest, żeby nie dodać jej za dużo. Soda oczyszczona jest bardzo aktywna i niewiele potrzeba, by jej działanie przyniosło efekty.
Jak przyspieszyć przygotowanie mięsa?
Niektóre z mięsnych potraw wymagają mnóstwo czasu. Gdy rodzina nie może się już doczekać obiadu, albo gdy męczy nas ciągłe doglądanie mięsa przez kilka godzin, możemy znacznie przyspieszyć jego przygotowanie.
Wystarczy do marynaty dodać łyżeczkę sody oczyszczonej. Na około trzy godziny należy mięso włożyć do lodówki. Potem poddać ulubionej obróbce termicznej.
Nie ma mowy o przypaleniach, bo przysnęliśmy w trakcie duszenia czy pieczenia potrawy. Czas przygotowania obiadu skróci się znacznie i nie będziemy musieli martwić się o nasz obiad przez wiele godzin.
Ten sposób sprawdzi się doskonale, gdy brak nam cierpliwości, albo gdy mamy w domu wiecznie niemogących się doczekać jedzenia łasuchów.
Zobacz zdjęcia:
Przygotowanie mięsa wcale nie jest takie proste. Najgorszym kucharskim błędem jest jego przesuszenie. Soda oczyszczona zapobiegnie takim kulinarnym wpadkom.
Przed duszeniem czy pieczeniem często marynujemy mięso. Warto jest dodać sodę oczyszczoną, by zmiękło i szybciej było gotowe.
Soda oczyszczona to niezastąpiony produkt w każdym domu.