DomekIOgrodek.pl Porady domowe Najlepsi kucharze odradzają gotowanie rosołu na udkach z kurczaka
Screen z youtube.com/SkutecznieTv

Najlepsi kucharze odradzają gotowanie rosołu na udkach z kurczaka

16 października 2021
Autor tekstu: Karol Osiński

Rosół to jedna z ulubionych potraw Polaków, jednak wiele osób popełnia błąd przy jej przyrządzaniu. Dzieje się tak, gdy wykorzystywane są do tego udka z kurczaka. Profesjonalni kucharze zdecydowanie odradzają gotowania tej zupy na ich bazie.

Przygotowanie rosołu teoretycznie wydaje się proste, jednak w praktyce wychodzi różnie. Podstawowym składnikiem niedzielnej potrawy jest mięso, ale nieodpowiednio dobrane może zaważyć na jakości zupy.

Jakie mięso wybrać do rosołu?

Każdy, kto choć raz w życiu próbował przygotować rosół, wie, że nawet najmniejszy błąd potrafi zaważyć o całym jego smaku. Najczęściej dzieje się tak, kiedy za bazę zupy, jaką jest mięso, wybieramy udka z kurczaka. Kucharze zdecydowanie odradzają tego sposobu gotowania .

Szczególnie odradzane jest gotowanie rosołu na udkach z kurczaka, które zakupione zostały w supermarkecie. Perfekcyjnie wykonany rosół powinien mieć odpowiedni smak i aromat, w czym pomoże nam opalona cebula, odpowiednie przyprawy, ale przede wszystkim mięso.

Udka z kurczaka, które otrzymujemy w supermarketach pozbawione są odpowiedniego smaku i nie da się z nich wydobyć stosownego aromatu. Najlepszym mięsem, jakie powinniśmy dobrać do jego przygotowania jest wołowina, najlepiej łatka i cała wiejska kura .

Artykuły polecane przez redakcję Lelum:

  1. Komunikat Adama Niedzielskiego. Powiedział, co czeka nas w listopadzie i grudniu
    2. Z zagranicy przyszła paczka. Adresatem Jacek Jaworek
    3. Jak rozpoznać, że zbliża się śmierć? Organizm umierającego wysyła sygnały

Źródło: kuchnia.wp.pl

Obserwuj nas w
autor
Karol Osiński None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy