Naleśniki na śniadanie i na obiad? 6 genialnych tricków, o których nie miałeś pojęcia
Wielu osobom te zawijasy kojarzą się ze słodkim przysmakiem, najczęściej wypełnionym dżemem. Jednak istnieje kilka sposobów, aby nasze naleśniki zyskały zupełnie nowy smak. Mamy 6 niezastąpionych trików, dla wszystkich miłośników naleśników. Musisz je wypróbować!
Naleśniki to idealne rozwiązanie nie tylko na słodki deser, ale również pożywne śniadanie, czy nawet obiad. Wszystko zależy od składników, jakimi je przygotujesz. Można je zrobić nie tylko na słodko, ale również na słono. Znamy 6 genialnych tricków, które sprawią, że twoje naleśniki będą rozpływać się w ustach.
Naleśniki na słodko
Naleśniki w wariancie na słodko można przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz. Najlepiej sprawdzą się owoce takie jak borówki, truskawki czy banany. Placki można również posmarować czekoladowym kremem, masłem orzechowym lub dżemem. Ta opcja najlepiej sprawdzi się na śniadanie.
3 triki na najlepsze naleśniki na słodko:
- Do standardowego ciasta na naleśniki dodaj 1-2 łyżeczki cukru i kilka kostek startej czekolady . Otrzymasz słodkie placki w kropki, które można jeść nawet bez nadzienia.
- Jeżeli chcesz, aby twoje naleśniki były puszyste, dodaj do ciasta odrobinę proszku do pieczenia, albo sody oczyszczonej, a zamiast mleka użyj maślanki lub kefiru.
- Aby placki były bardziej aromatyczne, podczas przygotowywania ciasta dolej kilka kropel olejku waniliowego lub śmietankowego – te sprawdzą się najlepiej.
- Ojciec zaginionego Kacperka szedł ze spuszczoną głową. Najnowsze fakty
- Akcja ratunkowa zakończyła się wielką tragedią. Dziecko nie żyje, ciężko powstrzymać łzy
- Koronawirus: Jest ważny apel Belgów. Jedzcie frytki przynajmniej dwa razy dziennie
Naleśniki na słono
Naleśniki na słono to idealny wybór na obiad, lub wytrawną kolację. Najlepiej smakują w połączeniu z kawałkami smażonej piersi z kurczaka, żółtym serem i podsmażanymi pieczarkami. Lub w wersji wegetariańskiej ze szpinakiem i serem feta.
3 triki na najsmaczniejsze zawijasy na słono:
- Do ciasta dodaj świeże lub suszone zioła, takie jak koperek czy natka pietruszki . Dobrym wyborem będzie też szczypiorek.
- Naleśniki najlepiej smażyć na maśle, to sprawi, że będą delikatne, a zarazem chrupiące.
- Jeżeli lubisz świąteczne smaki, możesz wypełnić placki farszem kapuściano-grzybowym, a następne zawinąć je i obtoczyć w jajku i bułce tartej. Takim sposobem otrzymasz smaczne krokiety, które nasycą cię na wiele godzin.
Cieniutkie, pszenne placki to uniwersalna baza, która może być podstawą wielu finezyjnych dań. Reszta to już tylko kwestia twojej wyobraźni i preferencji smakowych.
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Znamy kilka trików, które sprawią, że twoje naleśniki będą jeszcze lepsze.
Wyprobuj je i zafunduj sobie najsmaczniejsze zawijasy.
Takie pszenne placki to łatwe i tanie rozwiązanie na pyszne śniadanie lub obiad.
ZOBACZ TEŻ:
- Ogromne kolejki na jednej ze stacji. Kierowcy dosłownie walczą o benzynę, dantejskie sceny
- Premier przeprasza obywateli i sugeruje wcześniejsze zniesienie obostrzeń. Zaskakująca wiadomość z Włoch
- Jak będzie wyglądać świat po pandemii? Randki przez pleksi, przedziały w samolotach?
- TVP wraca z uwielbianym programem Polaków. Pokazali zdjęcie z Rafałem Brzozowskim
- Lekarka odebrała sobie życie. „Próbowała wykonywać swoją pracę i to ją zabiło”
- Nagły zwrot akcji podczas konwencji Bosaka. Jeden z polityków nie wytrzymał i wtargnął, sytuacja jakiej jeszcze nie było
Źródło: kuchnia.wp.pl