Ocet na pryskający olej. Wyjaśniamy, jak pozbyć się popularnego w kuchni problemu
Ocet ma charakterystyczny zapach, który mniej odważnych kulinarnych odkrywców mocno odstrasza. My jak dotąd nie znaleźliśmy amatora octu, ale wiemy, że jego właściwości mogą zachwycić niejednego sceptyka. Masz problem z pryskającym olejem w trakcie smażenia? Ten artykuł jest dedykowany dla ciebie.
Ocet jabłkowy, ocet balsamiczny, a może ocet ryżowy? Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów tego niezwykłego produktu, a najbardziej zaskakujące są jego szerokie zastosowania.
Ocet na pryskający tłuszcz
Chyba nie ma takiej osoby, która nie znałaby zapachu octu. Chociaż produkt ten może wydawać nam się bardzo nieprzyjemny, wykorzystujemy go dosyć często choćby do przyrządzania śledzi albo jako pochłaniacz zapachów w lodówce.
Jest jeszcze jedno niezawodne zastosowanie octu, które bardzo ułatwia życie. Dosyć częstym problemem w trakcie smażenia jest pryskający tłuszcz. Zazwyczaj staramy się osuszać wszystkie składniki, które mają znaleźć się na patelni, ponieważ to właśnie tłuszcz w kontakcie z wodą zaczyna tak gwałtownie reagować. Niestety nie zawsze samo suszenie daje zadowalające rezultaty. Co zrobić w takiej sytuacji?
Ten problem można bardzo łatwo rozwiązać poprzez użycie niewielkiej ilości octu. Na czym to dokładnie polega?
Posmaruj patelnię octem
Przed smażeniem wystarczy skropić ręcznik papierowy albo wacik kosmetyczny odrobiną octu, a następnie posmarować patelnię. Trzeba tylko pamiętać, by nie wylać na ściereczkę zbyt dużej ilości octu, bo później smażona potrawa przejdzie charakterystycznym zapachem.
Po wysmarowaniu patelni pozostaje tylko smażenie, które dzięki temu prostemu trikowi już nie sprawi żadnych dodatkowych kłopotów.