Odbierając kuchnię po remoncie, koniecznie sprawdź blat. Wielu fachowców robi podstawowy błąd
Wielu z nas marzy o pięknej kuchni rodem z okładek czasopism architektonicznych. Wydajemy spore sumy na to, aby stworzyć kuchnię swoich marzeń, ale czy na pewno wiemy, jaka powinna on być? Niestety wielu z nas popełnia błędy już na etapie projektowym.
Odbiór techniczny kuchni dla wielu z nas polega jedynie na obejrzeniu efektu pracy specjalistów, a nie na wnikliwym sprawdzeniu newralgicznych elementów. Wykonując odbiór techniczny kuchni, warto zwrócić uwagę na blaty kuchenne, gdyż to na nich widać najwięcej niedociągnięć.
Jak wykonać poprawnie odbiór techniczny kuchni?
Piękna kuchnia to wizytówka każdego domu. Wie o tym każdy miłośnik gotowania. Jednakże jeśli spojrzymy na jakość wykonania kuchnie wielu Polaków, pozostawia ona wiele do życzenia. Z czego wynikają takie niedociągnięcia?
Przede wszystkim z tego, że odbiór techniczny kuchni, to dla wielu osób pojęcie abstrakcyjne. Nie wystarczy obejrzeć nową kuchnię jedynie wizualnie. Warto dokładnie sprawdzić każdy jej element. W tym artykule skupimy się w szczególności na blatach.
Pewnie domyślacie, że odbiór techniczny kuchni ma na celu sprawdzenie, czy blaty są w ogóle dobrze zamontowane. Wydaje się, że takie właśnie są, a tymczasem od odpowiedniego ich spasowania zależy komfort korzystania z kuchni.
Odbiór techniczny kuchni i komfort jej użytkowania
Zacznijmy od tego, na jakiej wysokości w ogóle powinien znajdować się blat kuchenny, Ten dostosowany powinien zostać do wzrostu właścicieli nieruchomości. Standardowo jednak przyjmuje się, że blaty kuchenne montuje się na wysokości 85-90 centymetrów.
Odpowiednia jakość blatu kuchennego wynika także z jego grubości. Odbiór techniczny kuchni ma na celu sprawdzenie, czy ten liczy chociaż 2,8-4 cm grubości oraz 60-80 cm szerokości. Ramy te pozwalają na korzystanie z kuchni maksymalnie użytecznie.
Oczywiście, jeśli zapragnęliście kuchni na specjalne zamówienie, parametry te mogą się nieco różnić. Istotne jest, aby odbiór techniczny kuchni potwierdził, że kuchnia została wykonana zgodnie z założonym projektem.
Odbiór techniczny kuchni a detale
Wykonując odbiór techniczny kuchni, często nie zwracamy uwagi na detale. To duży błąd. Blat powinien odstawać od frontów szafek, aby w pewien sposób je zabezpieczyć. Wartość ta powinna oscylować między 3 a 5 cm.
Ostatnie zastrzeżenie to jakość montażu blatu. Powinien on być stabilny i równy. Warto sprawdzić go poziomicą. Ponadto łączenia blatów powinny być zabezpieczone silikonem, o czym często zapominamy.
Drodzy Czytelnicy, jakie mankamenty zauważacie w swoich kuchniach? Czy sądzicie, że odpowiednio przeprowadzony odbiór techniczny kuchni mógłby je wyeliminować? Koniecznie podzielcie się z nami Waszymi opiniami w komentarzach.