DomekIOgrodek.pl Kuchnia Prawdziwa rewolucja w pierogach, jeden dodatek sprawia, że są obłędne. W życiu nie zgadniesz, jaki
Fot. unsplash.com qi xna

Prawdziwa rewolucja w pierogach, jeden dodatek sprawia, że są obłędne. W życiu nie zgadniesz, jaki

9 kwietnia 2020
Autor tekstu: Karina Sulich

Farsz na pierogi zrobimy z:

Rewolucja w pierogach! Jeden składnik zmienia wszystko!

i… 200 g młodych listków pokrzywy! Tak, dobrze widzicie. Pokrzywa to pełna cennych składników roślina, która znakomicie sprawdzi się w kuchni jako dodatek do sałatek czy pierogów. Dodatkowo pokrzywa jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E jak również B1, B2, B3 i B5 , a także zawiera składniki mineralne, jak wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, selen oraz cynk.

Pierogi z kapustą, mięsem, białym serem czy też ruskie, to klasyka polskiej kuchni. Przygotowując potrawy, lubisz jednak popuścić wodze fantazji? Jeżeli tak, ten rewolucyjny przepis na stałe zagości w twoim domu. Ten jeden dodatek nada im prawdziwie obłędny smak.
Pierogi to jedno z ulubionych polskich dań, które zyskało międzynarodową sławę. Ich zdecydowaną przewagą jest fakt, że możemy serwować je, z czym tylko dusza zapragnie i podawać według własnych upodobań – na słodko, lub słono. Co, jednak kiedy znudziły nam się ich bardziej lub mniej odsłony? Ten przepis nie tylko zaskoczy miłośników tego dania, ale i skradnie ich serca. Cała tajemnica, to sekretny składnik X.
Przepis na pierogi
Sekret idealnych pierogów tkwi odpowiednim farszu i pysznym cieście. W tym drugim przypadku niezwykle ważna jest jego konsystencja.
Przepis na ciasto na pierogi:
  • około 300 g mąki,
  • niepełną szklankę wody,
  • jajko,
  • 10 g oleju.

Kiedy mamy już wszystkie składniki, zagniatamy je, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Pamiętajmy, by wodę dolewać stopniowo . Idealne ciasto na pierogi nie powinno być zbyt luźne.

Kiedy już nasze ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję, wałkujemy je, a szklanką wykrawamy krążk i. Teraz pozostało nam tylko nałożyć na nie porcję farszu, z sekretnym składnikiem X, który sprawi, że nasze danie otrzyma swoistą gwiazdkę Michelin od domowników czy gości, a przecież to właśnie ta jest dla nas najcenniejsza. Z czego zrobimy niepowtarzalny farsz? Będziecie zaskoczone.

  • 200 g sera feta,
  • małej cebulki,
  • 2 ząbków czosnku,
  • 2-3 łyżek masła klarowanego,
  • pieprzu do smaku
  1. Przyłapali Agatę Dudę i zrobili jej kompromitujące zdjęcia. Wielka burza, wielu jej nie wybaczy
  2. Żona Roberta Janowskiego jest zrozpaczona. Zamieściła w sieci porażający apel
  3. Nowa propozycja Komisji Europejskiej ws. zamknięcia granic UE. Polska zamknięta na dłużej?

Kiedy już mamy pokrzywę i resztę składników, możemy zacząć robić nasz farsz na pierogi.

  1. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę , posiekaj czosnek, a następnie podsmaż je na maśle.
  2. Umyj liście pokrzywy w zimnej wodzie , odsącz i pokrój na małe kawałki. Następnie dorzuć je do usmażonej cebuli.
  3. Dodaj do mieszaniny pokruszony ser feta . Dopraw farsz pieprzem i mieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Kiedy już nasz farsz jest gotowy, wykładamy go na przygotowane wcześniej kawałki ciasta i zlepiamy jego brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty, do wypłynięcia na powierzchnie. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy z podsmażoną na maśle cebulką. Voila! Nasze wyjątkowe pierogi z pokrzywą gotowe.

ZOBACZ TEŻ:

  1. Spółdzielnia postawiła automat z maseczkami i żelami. Ceny powaliły mieszkańców
  2. Obostrzenia w Polsce przedłużone. Mateusz Morawiecki podał daty
  3. Nie żyje kolejny polski dziennikarz. Był bliskim przyjacielem wielu gwiazd, prokuratura bada sprawę
  4. Pani Jolanta dostała rachunek od właściciela lokalu i zbladła. Nie mogła uwierzyć w wypisaną kwotę
  5. Byłeś szczepiony w dzieciństwie? Jest szansa, że to cię uratuje przed koronawirusem
  6. Morawiecki i Szumowski podjęli kluczowe decyzje. Wiemy, co dalej z obostrzeniami

źródło: kobieta.interia.pl

Obserwuj nas w
autor
Karina Sulich None
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy