Przepis na pierogi ruskie
23 kwietnia 2018
Autor tekstu:
Martyna Cikacz
Pierogi ruskie są bardzo popularnym daniem polskim i ukraińskim. Wbrew popularnej opinii ich przepis nie wywodzi się z Rosji, a z dawnej Galicji Wschodniej.
Poznajcie najlepszy i najprostszy przepis na pierogi ruskie!
Przepis na pierogi ruskie
Czas przygotowywania: 1 godzina
Ilość sztuk: ok. 70
Ciasto:
500 g mąki
250 ml ciepłej wody
1 jajko
Farsz:
750 g ziemniaków
2 drobno posiekane cebule
1 łyżka masła
250 g białego sera (tłustego)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania farszu:
- Ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, a następnie rozgnieść na puree i odstawić do przestudzenia.
- Cebulę pokroić i zeszklić na maśle.
- Ser rozgnieść praską tak, aby utworzył jednolitą masę.
- Przestudzone ziemniaki, cebulę oraz ser połączyć i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta:
- Do miski należy wsypać mąkę, wbić jajko, a następnie dolewać wodę wyrabiając jednocześnie ciasto ręką (ciasto nie powinno być zbyt mokre, dlatego możliwe, że nie zużyjemy całej wody). Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji ciasta.
- Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni.
- W rozwałkowanym, cienkim cieście wycinamy szklanką kółka.
- Na środek każdego okrągłego fragmentu ciasta nakładamy ok. 1 łyżeczkę przygotowanego wcześniej farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi.
- Tak przygotowane pierogi przykrywamy ściereczką aby nie obeschły.
- W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy pierogi.
- Gdy pierogi wypłyną gotować ok. 3 – 5 min.
Pierogi najlepiej smakują z podsmażoną na maśle cebulką lub ze śmietaną.
A Wy w jaki sposób lubicie podawać pierożki?
ZOBACZ TEŻ:
- Konflikt Żyły z żoną się zaostrza. „Wysłał pismo przedprocesowe”
- Księżna Kate w szpitalu. Rozpoczął się poród
- Co się jej stało w twarz?! Siostra Michaela Jacksona wygląda okropnie [ZDJĘCIE]
Źródło: allrecipes