Pij ją zamiast herbaty. Poznaj właściwości zapomnianego zioła
Macie problemy ze stresem, nerwami, czy nieustanną gonitwą myśli? Zadręczacie się błędnymi decyzjami i źle reagujecie na stres? Próbujecie ukoić nerwy preparatami uspokajającymi, które dodatkowo Was otumaniają? Jeśli tak, pora wprowadzić do swojego jadłospisu melisę.
Melisa – lek na Twoje dolegliwości’
Melisa znana jest w medycynie ludowej od lat. To właśnie ona stosowana była przez miliony ludzi przed wynalezieniem środków na uspokojenie. Człowiek od zarania dziejów szukał sposobu, aby wyciszyć się po ciężkim dniu i melisa była do tego idealna.
Czego właściwie można chcieć więcej? Melisa to naturalny środek uspokajający, który zawiera dodatkowo wiele składników odżywczych. Zawarte w niej żelazo, cynk, mangan, miedź, fenolokwasy oraz witamina C dodatkowo wzmacniają nasz organizm, uodparniając nas na trudny dnia codziennego.
Mało tego. Melisa jest niezwykle tania. Już za parę złotych możecie kupić ją w każdym markecie i cieszyć się naturalnym spokojem każdego dnia. Czy wiedzieliście, że melisa poza działaniem uspokajającym ma szereg innych zastosowań?
Melisa nie tylko na nerwy
Melisa ma znacznie więcej zastosowań niż działanie jako środek uspokajający. Ze względu na bogactwo składników mineralnych, stosuje się ją do przywrócenia równowagi psychicznej. Oznacza to, że melisa może być pomocna w walce z depresją.
Melisa powinna być także spożywana przez osoby, które mają problemy z zasypianiem. Dowiedziono, że regularne spożywanie melisy niweluje poziom kortyzolu w organizmie oraz łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.
Melisa polecana jest także dla osób cierpiących na choroby tarczycy, które zmagają się z nadprodukcją tyreotropiny. Melisa łagodzi również dolegliwości trawienna i sprzyja poprawie metabolizmu.
Melisa – podstaw Twojej ziołowej apteczki
Mnogość zastosowań melisy sprawia, że ta powinna być postawą każdej ziołowej apteczki. Przygotowanie naparu z melisy jest dziecinnie proste. Zaparzamy ją jak herbatę, wsypując łyżeczkę suszu do szklanki lub wrzucając jedną torebkę, którą zalewamy wrzącą wodą na kilka minut i gotowe.
Nie zaleca się jednak spożywać więcej niż dwie filiżanki melisy dziennie. Nadmierne spożycie może powodować znużenie i ospałość. Z tego względu po spożyciu melisy nie zaleca się prowadzić pojazdów mechanicznych.