Rośliny zawierające substancje wpływające na metabolizm człowieka i dostarczające surowców zielarskich.
Szczypiorek to jedno z podstawowych warzyw, jakie mamy w swoich ogródkach. Mimo, iż nie jest wymagający w uprawie, u jednych rośnie, a u innych marnieje na grządkach. Dlaczego szczypiorek nie rośnie?Poznaj podstawowe błędy w uprawie warzywa. Zastosuj nawóz, po którym Twój szczypiorek momentalnie wystrzeli w górę. Będzie duży, smaczny i pachnący przez cały sezon.
Lubczyk to niezwykła roślina, uprawiana i ceniona od wieków jako pyszne zioło stanowiące dodatek do wielu dań, ale także jako roślina lecznicza, a nawet afrodyzjak. Niezwykłym aromatem lubczyku możemy cieszyć się we własnym ogrodzie.Uprawa tej rośliny nie nastręcza większych trudności, ale trzeba jej zapewnić odpowiednie warunki i zastosować jeden prosty trik, dzięki któremu liście lubczyku będą zdrowo i obficie się rozrastały.
Kto by pomyślał, że wyjście na zakupy do Lidla może być dla niektórych wydarzeniem emocjonującym. Przypadek Macieja Melcera – znanego polskiego lektora pokazuje jednak, że nawet wyjście na zakupy może przybrać nieoczekiwany obrót.Jego historia pokazuje, że warto uważnie przyjrzeć się ziołom, które kupujemy w sklepie. To właśnie w taki sposób, przy kupowaniu koperku Maciej Melcer niespodziewanie stał się „szczęśliwym posiadaczem” żyjątka.
Jeśli jesteście zwolennikami ekologicznych upraw, z pewnością ta porada Was zainteresuje. Czy wiedzieliście, że istnieją alternatywy dla obornika, ekologicznych nawozów i gnojówek w ogrodzie?Wspomnianą alternatywą jest glistnik, zwany także jaskółczym zielem. Jeśli nigdy o nim nie słyszeliście, nic w tym dziwnego – wiele osób uważa go za chwast. Tymczasem ma on wiele prozdrowotnych właściwości.
Zioła podbiły nasze podniebienia. Polacy pokochali bazylię, szałwię czy rozmaryn, ale w naszych kuchniach wciąż wiodą prym typowo polskie zioła z pietruszką na czele.Uwielbiamy pietruszkę za jej niepowtarzalny smak, wartości odżywcze i łatwość uprawy we własnym ogródku, a nawet na balkonie. Jak jednak przechowywać tę roślinę, by na dłużej zachowała swoje walory smakowe i zdrowotne?
Kleszcze to prawdziwa letnia zmora zwłaszcza dla osób kochających aktywny wypoczynek na łonie natury. W parkach, ogrodach, czy lasach aż się od nich roi. Czy możemy się jakoś przed nimi ochronić?Zdecydowanie tak, ale nie potrzebujemy do tego żadnych chemicznych środków. Okazuje się, że istnieją domowe sposoby, które doskonale zabezpieczą nas przed atakami tych insektów, a przy okazji będą ciekawym uzupełnieniem naszej diety. Czy słyszeliście o herbacie na kleszcze?
W naszych ogrodach coraz częściej uprawiamy nie tylko kwiaty i warzywa, ale także zioła. Nie tylko doskonale smakują, ale też pięknie pachną, roztaczając wokół siebie przyjemną woń.Pod tym względem szczególnie sprawdza się mięta, która słynie z niezrównanego aromatu. Jak się jednak okazuje, zapach tego zioła wcale nie musi przypominać… mięty. Jak to możliwe?
Koper ogrodowy to zioło, które wielu z nas uprawia w swoim ogrodzie. Aromat świeżych ziół jest nie do podrobienia w stosunku do sklepowych, suszonych odpowiedników.Niestety, czasem nasz koper w ogrodzie obumiera. Jeśli również macie z tym problem, nie wszystko jeszcze stracone. Możecie go uratować, stosując pewien domowy patent.
Uprawa pachnących pomidorów we własnym warzywniku potrafi dać wiele radości. Jednakże, czy wiecie, w jakim sąsiedztwie je sadzić, aby te wydały ogromne plony?Oczywiście w najlepszym z możliwych. Tym, jak się okazuje, jest pewne zioło, które doskonale uzupełnia się z pomidorami nie tylko w ogrodzie, ale również na kanapce. Czy wiecie co to takiego?
W naszym ogrodzie aż roi się od licznych owadów. Niestety, chociaż niektóre z nich są naprawdę pożyteczne, zdecydowaną większość stanowią insekty.Czy znacie intruza ogrodowego o nazwie namiotnik jabłoniowy? Jeśli nie, koniecznie zapoznajcie się z naszym artykułem. Owad ten może całkowicie zniszczyć wasze drzewka. Co ważne, wystarczy tylko jeden oprysk, aby je uratować.
Na co dzień napotykamy różne gatunki roślin. W ogrodach, podczas spaceru na łące czy w lesie, a nawet w drodze do pracy możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, że niektóre z nich są szkodliwe, a wręcz niebezpieczne.Konwalia, tojad, blekot, wilcza jagoda, a nawet pospolita tuja - o toksycznym działaniu niektórych gatunków nie mamy nawet pojęcia. Przykładem dziko rosnącej rośliny, której działanie może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia, jest starzec jakubek.
Koperek to bardzo cenna przyprawa, a zarazem zioło, które wykorzystujemy w kulinariach. Patrząc na jego cenę w sklepach, zdecydowanie warto posadzić go w ogrodzie, zwłaszcza gdy lubujecie się w aromatycznych, ziołowych sosach.Koper w ogrodzie pełni jednak o wiele ważniejszą funkcję niż wydawanie cennych plonów. Okazuje się, że doskonale sprawdza się on w odstraszaniu insektów. Przy okazji, czy wiecie, koło czego go posiać?
Aromatyczne zioła i byliny na dobre zagościły w naszych ogrodach. Nie wyobrażamy sobie bez nich gotowania, ale te rośliny często mają korzystny wpływ na inne uprawy, a także na nasze zdrowie.Chociaż Polacy pokochali bazylię, rozmaryn i inne zioła stanowiące nieodzowny dodatek do dań kuchni włoskiej, wciąż doceniamy polskie przyprawy, takie jak lubczyk.
Warzywa, aby zdrowo rosły i obficie obrodziły, potrzebują nie tylko słońca, wody i nawozu, ale także… dobrego towarzystwa. Każdy gatunek ma swoje preferencje w tym zakresie. Co lubią pomidory?Dobrze dobrane sąsiedztwo na grządce warzywnej może korzystnie wpłynąć na ilość i jakość plonów. Pomidory szczególnie skorzystają na bliskości ziół. Które gatunki warto posadzić przy warzywniaku?
Wasabi to przyprawa znana głównie z Japonii. Tymczasem okazuje się, że absurdalnie drogi, kosztujący nawet 1 tys. zł/kg przysmak rośnie również na terenie Polski.Jak to możliwe? Na to pytanie odpowiedziała Agnieszka Firlej, właścicielka Wasabi Farm Poland, która na temat tej rośliny wie niemalże wszystko.
Koperek to bardzo popularna przyprawa w kuchni. Doskonale uzupełnia smak wielu aromatycznych sosów, a także może zastąpić dressing na przykład do ziemniaków, czy mięs.Niestety, samodzielna uprawa koperku nie jest prosta. Wielu z nas miało tę „przyjemność” zobaczyć swoje uprawy w nietypowym, żółtym kolorze. Co należy wówczas zrobić? Wystarczy użyć dwóch składników, które na pewno macie w swojej kuchni, aby zapomnieć o tym problemie.
Zdarzyło wam się kiedyś pomylić podobne do siebie rośliny? Natura, chociaż piękna czasem bywa myląca. Błędy zdarzają się nie tylko podczas zakupów, ale również podczas siewów.Szczególnie problematyka ta dotyczy ziół i przypraw. Przykładowo pietruszka i pasternak są do siebie podobne, a zjedzenie jednego z nich może się dla nas źle skończyć. Czy potrafilibyście rozróżnić od siebie te dwie rośliny?
Przyszła wiosna, a wraz z nią w naszych ogrodach zaczęły pojawiać się szkodniki. Niektóre mogą całkowicie zniszczyć rośliny. Szczególnie niebezpieczne są zielone gąsienice, które zostawiają po sobie dziury w liściach.Gąsienice potrafią być naprawdę żarłoczne. Jak poradzić sobie z nimi bez toksycznych środków ochrony roślin? Sprawdź, prosty i naturalny oprysk, który ochroni rośliny przed zielonymi gąsienicami.
Koperek to jedna z bardziej popularnych przypraw w polskiej kuchni. Dodajemy ją do ziemniaków, sosów, czy zup, nadając potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.Po co jednak kupować sklepowy koperek, skoro możemy wyhodować go samodzielnie? W niniejszym artykule przedstawimy Wam, kiedy i obok czego siać koperek, aby cieszyć się udanymi zbiorami.
Jasnota purpurowa jest rośliną o nadzwyczajnych właściwościach. Mimo to, choć występuje na terenie całej Polski, zwykle traktowana jest jako chwast i tępiona. Na tego, komu uda się ją odnaleźć, będzie czekać cała gama wspaniałych przepisów, w których można zastosować tę roślinę. Nie tak łatwo jednak ją odnaleźć w gąszczu traw.Jasnota purpurowa znana jest przede wszystkim ze swoich właściwości leczniczych, o czym wie zaledwie garstka osób. Reszta uważa ją za zwykły chwast. Gdy w sieci pojawiło się jej zdjęcie, doświadczeni ogrodnicy i zielarze podzielili się swoimi pomysłami na wykorzystanie jej w kuchni i w domowej apteczce.
Mszyce na koperku to problem, z którym musi zmierzyć się prawie każdy ogrodnik. Szkodniki chętnie atakują roślinę, doprowadzając do jej obumarcia. Mszyce błyskawicznie przenoszą się także na cały warzywnik, kwiaty i drzewa owocowe.Do zwalczania mszyc na koperku nie stosuj jednak chemicznych oprysków. Pamiętaj, że nie usuniesz preparatu całkowicie z rośliny. Równie skuteczny i bezpieczny dla roślin i Twojego zdrowia jest ekologiczny oprysk, który przygotujesz w kilka chwil. Po odstaniu jest gotowy do użycia.
Chyba każdy przeżył to w młodości. Otwieramy pudełko z lodami, a tam… koperek! Koperek w polskiej kuchni to prawdziwa klasyka. Jego zwolennicy używają go niemalże od wszystkiego. Przyprawiamy nim zupy, dodajemy do sałatek, czy ziemniaków. Jednak czy wiemy jak go przechowywać?Okazuje się, że wielu z nas niepoprawnie mrozi koperek. Ten prosty, aczkolwiek nieznany patent, który przedstawimy wam w poniższym artykule, na zawsze odmieni wasze podejście do przypraw. Tak aromatycznego koperku w środku mroźnej zimy jeszcze nie jedliście, macie na to nasze słowo.
Wiele osób nie wie, jakie właściwości ma ta roślina. Traktowana jest jak chwast i niechciana w naszych ogrodach. Nie każdy wie, że ma niezwykłe właściwości i warto mieć ją w kuchennej szafce.Od wieków była wykorzystywana w medycynie. Działa przeciwbólowo, jednak to nie wszystko. Czy wiesz, jak wykorzystać babkę lancetowatą?
Zimą jesteśmy szczególnie mocno narażeni na wychłodzenie i wyziębienie organizmu. Czujemy się źle i jesteśmy bardziej podatni na przeziębienia i choroby. Wystarczy jednak ograniczyć produkty, które niekorzystnie wpływają na nasz stan o tej porze roku.Jakich produktów unikać zimą? Lista jest dość długa. Chodzi nie tylko o gotowe produkty, ale też gorące napoje, które Polacy uwielbiają. Zastąp je produktami, które rozgrzewają organizm, a od razu poczujesz się lepiej.
Wszyscy wiemy, jak kocimiętka działa na nasze koty. Okazuje się jednak, że nasi przyjaciele szaleję nie tylko na jej punkcie. Te zioła z pewnością masz w doniczce w kuchni. Wykorzystujemy je do sałatek, naparów, sosów i mięs.Świeże zioła działają na koty podobnie, jak kocimiętka. Dodatkowo wzmacniają również ich skórę i sierść. Wiesz, jak dokładnie działa kocimiętka? Ma też zbawienny wpływ na nasz organizm.
Ile razy w życiu zdarzało wam się być w sytuacji, w której nie do końca wiedzieliście, jak należy się zachować? Niestety, tego typu zdarzenia mają często miejsce w eleganckich restauracjach.Pół biedy, gdy nie wiemy jak poradzić sobie z daniem na rodzinnym przyjęciu, ale co w przypadku, gdy na firmowym bankiecie, od którego zależy nasz awans, popełnimy gafę? W tym artykule zajmiemy się kwestię kulturalnego picia herbaty, czyli czymś, z czym Polacy mają ogromny problem.
Odrobina zieleniny w zimie jest na wagę złota. Oczywiście nadal możemy sporo warzyw, owoców i świeżych liści znaleźć w sklepie. Jednak nie ma to, jak natka pietruszki z własnego ogrodu. Jak ją zamrozić?Natka pietruszki ma sporo wartości odżywczych. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do zup, ale też innych potraw. Wzbogaci naszą kuchnię jesienią. Zdradzę, jak mrozi ją moja wnuczka.
Utrzymanie skóry, włosów i paznokci w dobrym stanie to nie taka prosta sprawa. Największym problemem, szczególnie u osób starszych, może być wypadanie włosów, na które pomoże odpowiednia płukanka. Z czego ją przygotować?Na włosy świetnie sprawdzi się zioło, które naturalnie występuje w Polsce. Możemy znaleźć z nim najróżniej tabletki w aptekach, jednak dużo prościej przygotować z niego płukankę. Dowiedz się, jak skrzyp wpływa na porost włosów.