Nowoczesne placki ziemniaczane to absolutny hit. Wielu już oszalało na ich punkcie, łatwy i szybki przepis
Placki ziemniaczane to przysmak znany w polskich domach nie od dziś. Są łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim bardzo smaczne. Można zjeść je solo, bądź ze śmietaną jak niektórzy lubią. Mamy dla was przepis na nowoczesne placki, który odkryje przed wami nowe oblicze tego przysmaku.
Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu jadł placki ziemniaczane. Nasz babcie często serwowały je na obiad w piątek, kiedy według chrześcijańskiej tradycji nie jada się mięsa . Aby dodać trochę świeżości klasycznemu przepisowi na placki, odrobinę go zmodyfikowaliśmy. Efekt jest zniewalający. Musicie go wypróbować.
Przepis na nowoczesne placki ziemniaczane
Aby zrobić nowoczesne placki ziemniaczane , potrzebujesz kilku łatwodostępnych produktów. Z podanych składników otrzymasz porcje dla 4 osób.
Składniki:
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1 mała cukinia
- 250 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowe, albo drobiowe
- 150 g startego żółtego sera
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej
- czosnek niedźwiedzi (przyprawa)
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- Magda Gessler sprzedaje potrawy na Wielkanoc. Sprawdziliśmy, ile kosztują i odebrało nam mowę
- Ministerstwo zdrowia znosi część zakazów w Polsce. Wiemy, które
- Wielkanoc 2020. Jak będą wyglądały święta? Rząd apeluje o nie jechanie do rodziny „Tragedia rodzinna”
Jak zrobić nowoczesne placki ziemniaczane?
Żeby zrobić nowoczesne placki ziemniaczane, na początek musisz przygotować wszystkie wymienione wyżej składniki. Następie postępuj zgodnie z instrukcją podaną niżej.
Przepis:
- Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebulę drobno posiekaj.
- Podsmaż cebulę i czosnek na rozgrzanym oleju.
- Dodaj mięso mielone i smaż na wolnym ogniu do momentu, aż nie będzie surowe.
- W międzyczasie zetrzyj na tartce osobno cukinię i ziemniaki, na grubych oczkach.
- Wyciśnij nadmiar wody ze startej cukinii.
- Kiedy usmażone mięso wystygnie, wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce. Masa powinna być dość zwarta,
- Ponownie rozgrzej olej na patelni i smaż niewielkie placki o grubości 1 cm.
- Kiedy placek będzie zarumieniony, przewróć go na drugą stronę.
Gotowe!
Placki można podawać bez dodatków, ale świetnie sprawdzą się tutaj grillowane bądź pieczone warzywa. Można je również polać sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego.
Smacznego!
ZOBACZ ZDJĘCIA:
Placki ziemniaczane to świetne rozwiązanie na obiad w wersji bez mięsa.
Przepis na nowoczesne placki ziemniaczane, to odświeżona wersja tradycyjnej receptury.
To łatwy i prosty przepis, którego wykonanie zajmie ci chwilę.
ZOBACZ TEŻ:
- Wybuch gazu w Nasielsku. Ranny 60-latek, na miejscu śmigłowiec LPR
- W końcu przekazała wieści, na które czekał cały ogarnięty epidemią kraj. Już za parę dni zniosą część zakazów
- Tygrys z ZOO w USA ma koronawirusa. Najprawdopodobniej zaraził się od człowieka
- Edyta Herbuś pokazała zdjęcie bez ubrań. Fani są zachwyceni jej ciałem „Taka drobniutka”
- Uwaga na aplikację używaną teraz przez wielu z nas. Może być prawdziwym zagrożeniem
- Kasia Kowalska przerwała milczenie. Co dzieje się z jej córką?
Źródło: beszamel.se