
Nietypowe sposoby na przechowywanie warzyw
Obecnie, w wyniku pandemii kupujemy jedzenie hurtowo i raczej staramy się nie jeździć na zakupy zbyt często. W rezultacie tego, produkty spożywcze i między innymi również warzywa, mogą zacząć się psuć. W tym artykule opiszemy jak je przechowywać, by zachowały na dłużej smak, świeżość i wartości odżywcze.
Kluczową zasadą jest nieprzechowywanie warzyw w tym samym miejscu lub pojemniku, w którym są owoce. Są one odpowiedzialne za wydzielanie etylenu - roslinnego hormonu przyśpieszającego dojrzewanie i gnicie.
Jak się jednak okazuje, nie należy także przechowywać na przykład cebuli z ziemniakami, ponieważ wydziela ona gaz przyspieszający rozkład.
Dla których warzyw odpowiednie jest przebywanie w lodówce?
Warto pamiętać, że warzywa, które są przechowywane w lodówce, potrzebują odpowiedniego poziomu wilgotności, w celu zachowania maksymalnej świeżości.
Jeśli chcemy zapewnić tym konkretnym produktom odpowiednie chłodzenie i świeżość, umieśćmy je na najniższej półce.
Gdy włożymy paprykę do lodówki, będzie smaczna i jędrna nawet 5 dni. Białe szparagi z kolei należy uprzednio zawinąć w wilgotną ściereczkę. Jeśli chodzi o natkę pietruszki, idealnie sprawdzi się włożenie jej do naczynia wypełnionego wodą.
Sałatę i szpinak należy opłukać, osuszyć z nadmiaru wody i owinąć w foliową torebkę. Brokuły zaś owijamy papierowym ręcznikiem, dzięki czemu wilgoć z warzyw przejdzie do niego i nie spowoduje powstawania pleśni.
Seler możemy podlać niewielką ilością wody, dzięki czemu będzie świeży, jak chwile po zakupie.
Warzywa, które nie lubią zimna
Kolejna ciekawostka jest taka, że marchewkę, pietruszkę i seler trzeba oddzielić od natki, to sposób, który pomoże zachować ich świeżość na dłużej.
Nie wszystkim warzywom będzie sprzyjać temperatura panująca w lodówce, poniżej przedstawimy te, które lepiej ulokować po prostu w suchym i zacienionym miejscu.
Cebula przechowywana w lodówce stanie się gąbczasta, najlepiej trzymać ją w temperaturze pokojowej. Dobrym i zaskakującym pomysłem jest umieszczenie jej w rajstopach. Dzięki temu będzie miała dostęp do świeżego powietrza, przy uniknięciu nadmiaru wilgoci.
Czosnek z kolei, może leżeć w towarzystwie cebuli. Do lodówki wkładamy go jedynie, gdy jest obrany i posiekany i w hermetycznym pojemniku.
Ogórki także nie przepadają za zimnem. Nie mogą leżeć w towarzystwie bananów, pomidorów i melonów. Są wrażliwe na etylen.
Ziemniaki - po włożeniu do lodówki skrobia w nich zawarta zamienia się w cukry, co wpływa na smak i teksturę. Powinny leżeć w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Z dala od cebuli i jabłek.
Ważne jest również, aby nie myć warzyw, jeśli nie mamy pewności, że zaraz je zjemy. Szybciej się psują ze względu na to, że wilgoć ułatwia rozwój bakterii.
Źródło: dom.wp.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:
