Przechowywanie ziemniaków trik
pixnio.com/congerdesign
Weronika Dadok - 19 Marca 2021

Trik na przechowywanie ziemniaków w domu

Ziemniaki wielokrotnie są podstawą pysznych obiadów. Prawie każdy z nas ma w zanadrzu co najmniej kilogram. Są one podstawowym składnikiem zup, baz do klusek, placków, a także stanowią świetny dodatek do kotletów, czy innych pyszności. Jednak czy mimo to potrafimy je właściwie przechowywać?

Większość z nas popełnia zasadniczy błąd w kwestii przechowywania ziemniaków. Przez co marnują się, a my nie możemy wykorzystać ich do tworzenia smakowitych potraw.

Trzymasz ziemniaki w lodówce w foliowej torebce lub w worku, lub po prostu leży obok nich cebula, kupujesz może ich zbyt duże ilości? Jeśli tak, to popełniasz klasyczne błędy w przechowywaniu ziemniaków. W tym artykule opiszemy jak sobie z nimi poradzić.

Lepiej kupić niewielką ilość ziemniaków

Ziemniaki w lodówce można przechowywać zaledwie kilka dni, a maksymalnie tydzień. Niskie temperatury sprawiają, że skrobia przekształca się w cukier.

Bulwy stają się mniej smaczne, słodsze oraz miękkie. Dlatego najlepiej kupować niewielkie ilości, niż porywać się na większe zapasy.

„Nasz nowy dom” i nowe, tragiczne historie„Nasz nowy dom” i nowe, tragiczne historieCzytaj dalej

Najlepszy sposób na przechowywanie ziemniaków

Jeśli twoje lokum daje ci możliwości to lepiej je wykorzystać. Ziemniaki będą czuć się najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Temperatura powinna oscylować wokół 15 stopni Celsjusza, a suchość powietrza jest jednym z bardzo wskazanych czynników.

Optymalna temperatura to 7-10 stopni Celsjusza. Jeśli uda się zapewnić ziemniakom takie warunki, na pewno odwdzięczą się długotrwałą świeżością.

Trzymaj je w papierowej torbie lub nakrywaj pergaminem. Folia lub worki plastikowe sprzyjają tworzeniu się pleśni.

Wystawianie ziemniaków na światło słoneczne to także bardzo kiepski pomysł, spowoduje to ich zielenienie. Wydziela się wtedy szkodliwa dla zdrowia solanina, która prowadzi do rozstroju żołądka.

W dużej dawce może skutkować drgawkami, śpiączką, a w skrajnych przypadkach śmiercią.

Jest jeszcze jeden, bardzo interesujący szczegół - nie należy trzymać ziemniaków z cebulą. To warzywo wytwarza duże ilości etylenu, czyli gazu, który przyspiesza proces dojrzewania zarówno warzyw, jak i owoców. Towarzystwo cebuli znacznie skróci przydatność ziemniaków.

Źródło: kuchnia.wp.pl

Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek:

Następny artykuł
Nie przegap żadnych najciekawszych artykułów! Kliknij obserwuj domekiogrodek.pl na:Obserwuj nas na Google News Google News