DomekIOgrodek.pl Porady domowe Przepis na piernik dojrzewający. Zapachem wypełni cały dom
Canva.com

Przepis na piernik dojrzewający. Zapachem wypełni cały dom

10 listopada 2021

Piernik dojrzewający to staropolski specjał świąteczny, o którym krążą legendy. Przygotowaliśmy dla was recepturę z XIX w., którą opracowała sama Lucyna Ćwierczakiewiczowa - legenda gastronomii tamtych czasów. Gwarantujemy, że piernik według jej przepisu zachwyci wszystkich waszych gości.

Staropolski piernik dojrzewający tak naprawdę jest dość prosty w przygotowaniu. Wystarczy tylko znać wskazówki od Ćwierczakiewiczowej.

Przepis na piernik dojrzewający

Lucyna Ćwierczakiewiczowa zasłynęła dzięki swojej książce „365 obiadów za 5 złotych: przez autorkę jedynych praktycznych przepisów Lucynę C.” Do dziś nazywana jest matką polskiej kuchni, a ceniona jest przede wszystkim za receptury łatwe w przygotowaniu, niedrogie i przede wszystkim smaczne.

Jak zatem wykonać najsmaczniejszy piernik w historii?

Składniki:

  • 500g miodu

  • 250 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 3 jajka

  • 1 kg mąki pszennej

  • pół szklanki mleka

  • pół łyżeczki soli

  • 3 łyżki przyprawy do piernika

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Podane proporcje wystarczają na 3 pierniki.

Przygotowanie:

Musimy zacząć od rozpuszczenia masła z miodem i cukrem. Następnie przechodzimy do wymieszania soli i przyprawy do piernika w mleku. Następnie mieszamy mąkę i sodę. Wlewamy rozpuszczone masło z miodem i cukrem, mleko i wbijamy do tego jajka. Miksturę mieszamy na gładką masę.

Dlaczego piernik ten nazywany jest dojrzewającym? Jego sekret tkwi w tym, że tak przygotowane ciasto należy przykryć i schować w chłodne miejsce na ok. 4-6 tygodni. Źródło: kwelka-gotuje.pl

Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Augustyniak

Redaktor

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy