Przysmak świętokrzyski. Też się nim zajadaliście?
Przysmak Świętokrzyski, kto go pamięta? Do niedawna można było go dostać w wielu sklepach, teraz powoli znika z półek. Chrupki o wyjątkowym smaku dzieciństwa. Z jakim dodatkiem lubiliście go jeść najbardziej? Czekamy na wasze historie!
Przysmak Świętokrzyski to jeden z wielu smaków dzieciństwa. Dla tych trochę młodszych czytelników wyjaśniamy – to takie specjalne chrupki w formie pelletu, które po odpakowaniu trzeba było samemu usmażyć. Jeżeli nigdy nie próbowaliście – czekamy na opis pierwszych wrażeń! Na pewno nie będziecie żałować.
Przysmak świętokrzyski
Przysmak Świętokrzyski był niegdyś królem wszystkich imprez i prawdziwym smakołykiem, który chrupało się podczas oglądania telewizji. Popcorn może się schować przy tych pysznościach, zgadzacie się? Wystarczyło usmażyć je na oleju, dodać odrobinę soli i mieliśmy najlepszą przekąskę. Ich smak przypominał trochę chrupki w kształcie okienek . Właśnie dlatego niektórzy nazywali je okienkami , ze względu na ich specyficzną formę.
Tradycyjny Przysmak Świętokrzyski nie jest gotowy od razu do spożycia. Najpierw musimy go usmażyć na oleju, wtedy zwiększa on swoją objętość nawet 5-krotnie. Chrupki zrobione są z mąki pszennej, ziemniaczanej oraz innych mieszanek mącznych.
Idealne na sobotni wieczór z przyjaciółmi
Jeżeli przejadły wam się juz tradycyjne chrupki czy popcorn, okienka będą idealną alternatywą. Z pewnością zaskoczysz wszystkich domowników, gdyż obecnie Przysmak Świętokrzyski nie jest aż tak popularny jak kiedyś.
Jak przygotować Przysmak Świętokrzyski krok po kroku:
- Do frytkownicy lub garnka wlej taką ilość oleju, aby chrupki mogły się całkowicie zanurzyć.
- Następnie rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni.
- Zanim wrzucisz wszystkie chrupki, można na próbę wrzucić jednego i zobaczyć czy olej zaczyna bulgotać i obsmażać przysmak, a on zaczyna się powiększać – to znak, że można wrzucić całość chrupek do garnka.
- Po kilku sekundach, kiedy okienka urosną i nabiorą złotego koloru, wyciągami ja na ręcznik papierowy.
Śmacznego!
Przysmak świętokrzyski był jedną z najlepszych przekąsek dzieństwa.